Rămășițele unei femei împodobite cu bijuterii rare, descoperite în „Valea Regilor din Siberia”

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Însitul arheologic Chinge-Tey din Siberia au fost găsite rămășițele unei femei împodobite cu bijuterii rare.

Rămășițele unei femei împodobite cu bijuterii rare și ale unui copil au fost descoperite într-un mormânt de la situl arheologic Chinge-Tey din Siberia.

Printre obiectele funerare găsite se numără cercei din aur, un cuțit de fier, un pieptăn din lemn gravat conectat printr-o buclă de piele la o oglindă din bronz și un pieptar rar din aur în formă de semilună. Mormântul datează din secolul VI î.Hr., pe vremea când valea era ocupată de cultura sciților Alda-Bielsko.

Movila funerară aproape că nu mai este o movilă în ziua de astăzi, fiind atât de deteriorată încât a ajuns aproape complet nivelată, iar descoperirea a fost posibilă cu ajutorul tehnologiilor de scanare aeriană care au observat structura circulară cu un diametru de peste 24 de metri.

„Cel mai interesant monument a fost pieptarul din aur în formă de semilună”

Arheologii au excavat movila și au descoperit o încăpere funerară din lemn în centrul său. Încăperea grea și elaborată a fost construită pe un cadru de grinzi interconectate cu o podea din lemn și suprapusă cu trei straturi de grinzi pentru a forma un acoperiș. Rămășițele femeii de 50 de ani și ale copilului de doi sau trei ani au fost descoperite la interior.

Situl Chinge-Tey este situat în valea Turano-Ujukska care a fost numită și „valea siberiană a regilor” având în vedere numeroasele morminte descoperite aici ce conțin bunuri funerare valoroase, potrivit The History Blog.

„Dovedește rolul unic al decedatei în comunitatea din Valea Regilor”

„Cel mai interesant monument a fost pieptarul din aur, un ornament în formă de semilună care atârna la gât”, a precizat dr. Łukasz Oleszczak, coordonatorul echipei poloneze care a desfășurat expediția, de la Universitatea Jagiellonian din Cracovia. Oleszczak a subliniat că astfel de obiecte, cunoscute din movilele funerare din sudul Siberiei, au fost până acum descoperite aproape exclusiv în mormintele bărbaților.

„Erau considerate un simbol al unui anumit grup social, sau castă, posibil războinici, însă cel puțin bărbați. Descoperirea unui astfel de obiect în mormântul unei femei este foarte interesantă. Cu siguranță dovedește rolul unic al decedatei în comunitatea din Valea Regilor”, a adăugat arheologul, scrie Descoperă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel