PS Timotei Prahoveanul: "Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne îndeamnă pe toți la mărturisirea credinței!"

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt modele pentru slujitorii Bisericii, pentru cei din vremuri bune sau pentru cei din vremuri de încercare, pentru cei care se ostenesc mai mult sau mai puţin, dar care au în persoana celor doi corifei ai Apostolilor modelul desăvârşit de slujire a Mântuitorului Iisus Hristos.

În afara României, Petru și Pavel sunt venerați în mod similar în diverse tradiții creștine, dar există și variații culturale și teologice în modul în care sunt interpretați și celebrați.

Italia: În special la Roma, există o venerație profundă pentru Sfântul Petru, dat fiind faptul că este considerat primul papă. Bazilica Sfântul Petru din Vatican este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj creștin.

Grecia: Ambii apostoli sunt onorați, dar Pavel are o importanță specială datorită misiunilor sale în teritoriile elene și a scrisorilor către comunitățile din Corint și Tesalonic.

America Latină: Petru și Pavel sunt respectați și sărbătoriți pe scară largă, cu diverse tradiții și ceremonii locale care reflectă sincretismul dintre credințele indigene și creștinism.

Statele Unite: În tradițiile protestante, scrierile lui Pavel sunt studiate îndeaproape în teologie, iar sărbătorile sunt mai puțin ceremoniale comparativ cu Biserica Catolică și Ortodoxă.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt modele pentru slujitorii Bisericii şi ne îndeamnă la mai multă dragoste faţă de cuvintele Evangheliei, le-a transmis, sâmbătă, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală.

'Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ne îndeamnă pe toţi la mărturisirea credinţei, la mai multă de dragoste faţă de cuvintele Evangheliei, faţă de biserica pe care Mântuitorul a întemeiat-o.

Şi dacă noi avem puţină dragoste, dacă avem puţină râvnă, va trebui să privim la dragostea lor fără margini pe care au avut-o la propovăduirea Evangheliei.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt modele pentru slujitorii Bisericii, pentru cei din vremuri bune sau pentru cei din vremuri de încercare, pentru cei care se ostenesc mai mult sau mai puţin, dar care au în persoana celor doi corifei ai Apostolilor modelul desăvârşit de slujire a Mântuitorului Iisus Hristos. Cuvintele pe care Domnul le-a adresat mucenicilor săi sunt de mare nădejde pentru fiii Bisericii, pentru cei de acum şi din toate vremurile: 'Sunt unii din cei care stau aici, care nu vor gusta moarte, până când nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind cu putere, a spus episcopul.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună de Biserică în ziua de 29 iunie. * Sfântul Petru, unul dintre cei doisprezece apostoli, fratele Sfântului Apostol Andrei, era de origine din Bethsaida, localitate aflată în apropierea Lacului Tiberiadei.

Pe lângă cele opt cuvântări păstrate în Faptele Apostolilor, de la Sfântul Petru au rămas două epistole care îi poartă numele: I şi II Petru. Prima epistolă a fost scrisă din Babilon (anul 63-64), iar a doua, de la Roma (anul 67).

* Sfântul Apostol Pavel rămâne fără egal între cei care şi-au asumat sarcina de a propovădui învăţătura creştină, gândirea sa teologică izvorând din experienţă, din trăire, mai mult decât dintr-un discurs raţional, deoarece Pavel ni se descoperă ca trăitor mistic care a izbutit să pătrundă realitatea tainică a tuturor lucrurilor în Hristos.

Cele 14 Epistole ale sale sunt incluse în canonul Noului Testament. Dintre acestea, Epistola a doua către Timotei (Roma, 66) este considerată ca fiind 'testamentul spiritual' al Sf. Apostol Pavel.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: George Onea)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel