Somnul își pierde din ce în ce mai mult din calitatea odihnitoare în contextul situației financiare stresante, a prețurilor tot mai mari și a felului în care nu mai știm să ne gestionăm viața, lăsându-ne afectați de stresul cotidian, iată câțiva pași pe care ați putea să-i urmați pentru a vă putea odihni mai bine.
Trecem printr-o perioadă în care banii sunt mai importanți ca niciodată și alergăm ca nebunii să îi facem, citim peste tot despre criză alimentară, criză financiară, inflație, explozie a prețurilor și tot așa. Acestea ne afectează viața, ne stresează și ajung să nu ne mai lase să ne odhnim noaptea. Milioane de oameni au probleme cu somnul. În Marea Britanie şi SUA, două treimi dintre adulţi nu reuşesc să doarmă 8 ore pe noapte, ci doar şase, spun colegii de la DC News.
Programul haotic de muncă şi vieţile aglomerate sunt cele mai des invocate motive pentru lipsa de somn. Însă printre motive se numără şi obsesia pentru tehnologie, lipsa mişcării şi mâncatul la ore nepotrivite.
Specialiştii în somn au trasat, în ultimii ani, formula „10-3-2-1”, un ghid care ar trebui să ne ajute, pas cu pas, să ne pregătim din timpul zilei pentru un somn liniştit.
Cofeina este primul lucru pe listă, iar consumul acesteia trebuie oprit cu cel puţin 10 ore înainte de a merge la culcare. De asemenea, trebuie să nu mâncăm cu mai puţin de trei ore înainte de culcare. În ceea ce priveşte munca, ideal ar fi să ne deconectăm cu cel puţin două ore înainte de a merge la somn şi să evităm telefoanele, tabletele sau laptopurile cu cel puţin o oră înainte de somn.
Dr. Anne-Marie Imafidon, preşedintele Asociaţiei de Ştiinţă din Marea Britanie, spune că pentru o zi perfectă, ideal ar fi să ne dăm jos din pat la 7:12, să facem mişcare pentru fix 21 de minute şi apoi să petrecem 10 minute sub duş, scrie Daily Mail.
Primul lucru din formula „10-3-2-1” este cofeina. Consumul de cafea trebuie oprit cu 10 ore înainte de culcare. Având în vedere că o persoană obişnuită merge la somn în jurul orei 23:00, atunci ultima cafea ar trebui băută cel mai târziu la ora 13:00. De asemenea, trebuie evitate şi ceaiurile sau băuturile energizante după această oră. Dacă vă întrebaţi de ce e nevoie de 10 ore, este pentru că de atât timp are nevoie cafeaua să se metabolizeze în organism.
Nu mâncaţi şi nu consumaţi alcool cu trei ore înainte de culcare!
Cei care stau la masă după ora 20:00 (dacă adorm în jurul orei 23:00) sau beau un pahar de vin după această oră îşi pun somnul în pericol. Conform formulei 10-3-2-1, nu ar trebui să mâncaţi sau să beţi alcool cu trei ore înainte de culcare. Experţii spun că această fereastră de trei ore îi dau organismului suficient timp să digere mâncare, dar îi ajută pe oameni să nu meargă la culcare flămânzi.
Evitarea alcoolului este legată de somnul de calitate.
Găsiți continuarea articolului pe DC News.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News