Peste 600 de copii, părinţi şi profesori din Bucureşti au fost informaţi despre comportamentele periculoase din adolescenţă.
Adolescenții din zilele noastre se confruntă cu o serie de pericole și provocări.
Alcool
Foarte accesibil și considerat o parte normală a socializării adolescenților, dar poate duce la comportamente riscante, dependență și probleme de sănătate pe termen lung.
Droguri ilicite
Marijuana, ecstasy, amfetamine, cocaină, heroină și alte droguri pot fi consumate de adolescenți. Riscurile includ dependența, problemele legale și impactul negativ asupra sănătății mentale și fizice.
Medicamente eliberate pe bază de rețetă
Abuzul de medicamente prescrise, cum ar fi analgezicele opioide, benzodiazepinele și stimulentele, este în creștere. Potențialul de dependență și supradoză este ridicat.
Factori de risc
Influența grupului de prieteni
Adolescenții pot fi influențați de prieteni care consumă substanțe.
Presiunea socială
Dorința de a se integra sau de a fi acceptat poate împinge un adolescent spre consumul de substanțe.
Probleme emoționale
Depresia, anxietatea și alte probleme de sănătate mentală pot duce la auto-medicare prin consum de substanțe.
Peste 600 de copii, părinţi şi profesori din Bucureşti au fost informaţi şi educaţi, prin ateliere la clasă, workshop-uri şi evenimente de tip Teatru Forum, cu privire la prevenirea comportamentelor periculoase în adolescenţă, inclusiv consumul de droguri şi consumul excesiv de dispozitive, jocuri video, Social Media şi de jocuri de noroc, în cadrul proiectului 'Mai Puternici Împreună'.
Proiectul 'Mai puternici împreună', derulat de Asociaţia ALIAT pentru Sănătate Mintală, în parteneriat cu Asociaţia FDP - Protagonişti în educaţie, în perioada ianuarie-iunie 2024, a avut ca scop prevenirea comportamentelor de risc asociate consumului de droguri, alcool şi tutun în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, din patru şcoli bucureştene: Şcoala Gimnazială nr. 153, Şcoala Gimnazială Principesa Margareta, Şcoala Gimnazială nr. 55, Şcoala Gimnazială Federico Garcia Lorca, potrivit unui comunicat al Asociaţiei ALIAT.
În total, 120 de copii din cele patru şcoli bucureştene selectate în proiect au beneficiat de zece ateliere informative şi educaţionale (de la ABC-ul emoţional al adolescenţei şi comunicarea non-violentă/bullying până la adicţii, obiceiuri digitale sănătoase şi cum să facă faţă presiunii grupului), parte dintr-un program de psihoeducaţie şi transfer de abilităţi, cu ajutorul cărora să poată lua decizii informate şi echilibrate în ceea ce priveşte consumul de substanţe.
Beneficiarii au avut parte şi de patru grupuri de suport, coordonate de psihoterapeuţi ALIAT, în care au putut discuta deschis despre problemele cu care se confruntă.
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin)
Cea mai mare problemă a adolescenților și cum se rezolvă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News