Cunoscutul istoric de artă şi curator Doina Lemny va susţine, marţi, de la ora 18,00, la Muzeul Naţional de Artă al României, conferinţa 'Brâncuşi şi muzele sale'.
Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX, a redefinit arta prin viziunea sa inovatoare și prin forma simplificată a operelor sale. Născut în România în 1876, Brâncuși a căutat mereu esența formelor și a fost inspirat de tradițiile populare românești, dar și de filosofia modernistă. Lucrările sale, precum „Coloana Infinitului”, reflectă nu doar o estetică unică, ci și o profundă legătură cu natura și spiritualitatea.
Muzele lui Brâncuși, simboluri ale inspirației sale, au fost figuri importante în viața și creația artistului. Aceste femei, privite ca simboluri ale idealului feminin, au influențat profund lucrările sale. Fiecare a adus o notă distinctă în universul său creativ. Brâncuși a reușit să capteze nu doar trăsăturile fizice ale muzelor sale, ci și esența lor, transformându-le în opere de artă ce străbat timpul și continuă să fascineze generații întregi.
Desfăşurată în Hol A4, parterul Galeriei Naţionale, în cadrul seriei de evenimente 'Întâlnire la muzeu', conferinţa va cuprinde rezultatul cercetărilor curatoarei din ultimii ani asupra 'muzelor' care l-au inspirat pe celebrul sculptor român Constantin Brâncuşi.
'Adorat şi chiar venerat de toate femeile care i-au trecut pragul atelierului, Brâncuşi a rămas în memoria prietenilor şi a contemporanilor săi ca un mare seducător, subiect a numeroase fantasme.
19 februarie: Ziua Brâncuși. Ce știm despre unul dintre cei mai importanți artiști moderni din lume?
Doina Lemny, care consideră că opera face parte din însăşi viaţa artistului dedicat în întregime creaţiei sale, îşi propune să aducă o lumină nouă asupra relaţiilor lui cu femeile, muze inspiratoare, muze protectoare sau iubite, precum dansatoarea elveţiancă Marthe Lebherz sau pianista englezoaică Vera Moore; opere de referinţă pentru sculptura secolului XX i-au fost inspirate de Margit Pogany, Leonie Ricou, Eileen Lane, baroana Renee-Irana Frachon, Nancy Cunard, Agnes E. Meyer şi cele patru fiice ale ei', precizează MNAR.
Relaţiile sale cu Marina Saliapin, artista Beatrice Wood, poeta Mina Loy, scriitoarele şi artistele americane din familia Dudley, artistele românce Lizica si Irina Codreanu şi sculptoriţa chiliană Juana Muller completează acest aspect din viaţa intimă a artistului, din care s-au născut numeroase legende.
Prezentarea acestor relaţii constituie şi subiectul volumului 'Brancusi et ses muses' apărut, în anul 2023, la editura franceză Gourcuff-Gradenigo. Doina Lemny a fost conservator la Centrul Pompidou în perioada 1991 - 2019, când s-a ocupat cu precădere de studiul operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi, organizând expoziţii, publicând mai multe volume şi studii dedicate sculptorului român.
În anul 2019, a curatoriat marea expoziţie 'Brâncuşi. Sublimarea formei' la BOZAR, Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia, iar în anul 2023 a curatoriat expoziţia 'Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale' în cadrul Programului Timişoara - Capitală culturală europeană.
Accesul se face în baza biletului în valoare de 12 lei.
Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News