Postul Paștelui. Care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă timp de 40 de zile?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Freepik.com
Freepik.com

Ce obiceiuri respectăm în Postul Paștelui? Trebuie să știi că acesta este cel mai aspru post din an, fiindcă este cel mai lung. Durează 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Preoții și alte fete bisericești sunt de părere că Postul Paștelui, cel mai lung din an, reprezintă o etapă de pregătire spirituală, înaintea de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos.

Conform crestinortodox.ro, acest post dinaintea sărbătorii de Paște ne amintește chiar de postul de 40 de zile pe care Iisus l-a ținut înainte de începutul activității sale mesianice (Luca IV, 1-2).

Anul acesta, Paștele ortodox va fi sărbătorit duminică, la data de 16 aprilie. Iar postul a început ieri, 27 februarie. Catolicii sărbătoresc Paștele cu o săptămână înainte de sărbătoarea ortodoxă, pe data de 9 aprilie a acestui an.

Postul Paștelui Ortodox a început și se încheie la 15 aprilie. Cine primește dezlegare de la acest post?

Există categorii de persoane care sunt exceptate de la ținerea postului aspru de 40 de zile. Tot site-ul crestinortodox.ro, menționează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ședința din 27 februarie 1956 următoarele:

Copiii mai mici de 7 ani nu trebuie să țină postul Paștelui, dar nici cei cu vârste între 7-12 ani, care suferă de anumite boli. Nici creștinii de orice vârstă care au anumite afecțiuni medicali nu trebuie să respecte acest post greu. Dar nici femeile însărcinate sau cele care alăptează.

Postul negru, „cheia tinereții”. Părerea medicului

Care sunt tradițiile și obiceiurile în Postul Paștelui?

În post, creștinii ortodocși sunt încurajați să nu consume alimentele interzise, precum carnea, ouăle, brânza, peștele, laptele sau alte produse de origine animală. Se interzice și consumul de alcool sau fumatul.

Postul nu înseamnă doar abținerea de la mâncarea "de dulce", ci reprezintă și o curățire spirituală. Așa că oamenii trebuie să fie mai buni cu cei din jur și să lase deoparte gândurile necurate.

Creștinii pot merge la biserică, unde se pot spovedi și împărtăși. De obicei, se fac și slujbe de sfințire a casei. Nu se organizează nunți în Postul Paștelui, dar nici în celelalte mari posturi din an.

Există zile cu dezlegare la pește?

În postul Paștelui, avem două dezlegări la pește, în zilele de mare sărbătoare, pe 25 martie, de Buna Vestire și pe 9 aprilie, când sărbătorim Duminica Floriilor.

Ce mâncare de post ți se potrivește cel mai bine în funcție de zodie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel