Postul negru. Ce înseamnă și când îl ținem?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
freepik.com
freepik.com

Postul ortodox este una dintre cele mai riguroase perioade de post din tradiția creștin-ortodoxă.

Postul pe care îl ținem acum este numit și Postul Mare sau Postul Paștelui și precede sărbătoarea Învierii Domnului (Paștele). În general, Postul Mare începe în prima zi de luni după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și se încheie în Sâmbăta Mare, înaintea Învierii.

Este important să consultați un cardiolog înainte de a începe sau de a schimba un program de exerciții fizice dacă aveți o aritmie.

Durata postului variază de obicei între 40 și 48 de zile, în funcție de tradiția fiecărei Biserici Ortodoxe. În timpul acestui post, credincioșii sunt chemați să practice rugăciunea, postul și smerenia, pregătindu-se spiritual pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Caracteristicile postului includ abstinența de la carne, produse lactate, ouă, alcool și uneori, ulei și pește. În unele zile ale Postului Mare, postul poate fi mai strict, cu restricții suplimentare asupra alimentelor și cu cerințe mai riguroase legate de post și rugăciune.

Părintele Pimen de la Muntele Athos: „Dragostea doar oferă. Nu cere și nu așteaptă nimic!”

Scopul acestui post este acela de a ajuta credincioșii să-și disciplineze trupul și mintea, să se concentreze asupra vieții spirituale și să se apropie mai mult de Dumnezeu în pregătirea pentru sărbătoarea Învierii. De asemenea, Postul Mare este considerat un timp potrivit pentru a se căi de păcate și a căuta iertare și purificare spirituală.

Cea mai stringentă formă de post este postul negru, care este în mod obișnuit ținut în Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, ziua în care Hristos a fost răstignit pe Cruce, sacrificându-Și trupul muritor pentru a învinge moartea prin învierea Sa în a treia zi.

Pentru a oferi credincioșilor o mică înțelegere a suferințelor pe care Domnul nostru le-a îndurat, Biserica a instituit postul negru în această zi. Acesta presupune o abstinență totală de la orice formă de hrană, atât lichidă, cât și solidă, inclusiv apă și pâine.

Postul negru este, de asemenea, o jertfă simbolică adusă în memoria sacrificiului real al Mântuitorului, iar întreaga perioadă a postului este considerată un timp de eliberare de păcate și de patimi egoiste.

Îți sugerăm să citești și: PATRU rugăciuni puternice pentru Postul Mare. Ce rostim până de Paște?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel