Care ar putea fi beneficiile scrierii în jurnal? Poate o făceai deja sau poate e momentul să te apuci acum. Lasă-te suprins(ă) de lista de mai jos!
Am început să scriu în primul meu jurnal în clasa a 7-a. Aveam 13 ani și eram cam singuratică, jurnalul a fost un fel de prieten, „persoana” în care aveam cea mai mare încredere și căreia îi puteam lăsa toate secretele mele. Pe măsură ce scriam, nu doar că mi-am dat seama că am cu adevărat talent la scris, dar am știut încă de atunci că are un efect terapeutic, că pot lăsa acolo anumite frământări și mă pot simți mai ușoară.
Au trecut de la primul jurnal peste douăzeci de ani și tot cam atâtea agende în care am scris și aflu astăzi că există mult mai multe beneficii decât credeam eu.
1. Te va ajuta să iei decizii
Atunci când scrii în jurnal ajungi să te cunoști pe tine mai bine, ai timp cu tine însuți, îți poți cântări deciziile, îți poți verifica argumentele pro și contra. La final, după ce ai așternut pe hârtie toate gândurile legate de problema respectivă sau de ceea ce trebuie să faci, le poți evalua mai ușor și pe măsură ce le vei citi vei vedea care dintre ele cântărește mai mult.
2. Te va ajuta să ții aproape cele mai bune idei
De-a lungul unei zile ne trec atât de multe gânduri prin cap, idei de relaxare, idei de afaceri, uneori idei de-a dreptul geniale. Jurnalul se poate dovedi a fi un izvor de creativitate. Dacă ai un jurnal îți va fi mult mai ușor să notezi gândurile, trăirile, ideile. Cine știe când vei avea nevoie de ele? În același timp, poți folosi jurnalul tău pentru a-ți nota cele mai impresionante vise. Și acestea se pot dovedi a fi resurse fantastice pentru revelații sau chiar viitoare idei de scris dacă vrei să treci la următorul pas, de la literatura „de sertar”, la autor publicat.
3. Va avea un efect vindecător, terapeutic, te poate scăpa de stres
Odată ce ai lăsat frustrările, grijile, gândurile negre pe foaie, te simți eliberat, parcă nu te mai apasă așa de tare. Le-ai spus, le-ai scris, le-ai lăsat în grija unei foi de hârtie. S-ar putea să revii peste ani și citindu-le să ți se pară pure copilării comparativ cu provocările prezentului.
4. Va fi ca o capsulă a timpului și a propriului tău „eu”
Jurnalul te ajută să te cunoști mai bine, să vezi cum erai tu la diferite vârste, ce griji te măcinau atunci, cum ai evoluat între timp. Va lăsa o bucățică din ce simți acum unui viitor în care nu vei mai fi la fel și asta în sine este ceva fascinant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News