Menținerea sănătății inimii necesită nu doar îngrijire medicală de calitate din partea medicilor, ci și adoptarea unui stil de viață sănătos. Colegii de la DC Medical au oferit într-un articol sfaturi și informații valoroase despre îngrijirea inimii noastre!
O sănătate cardiovasculară este fundamentală pentru bunăstarea generală. De aceea, este bine că există obiceiuri specifice care s-au dovedit științific că contribuie la o inimă mai puternică și mai sănătoasă.
Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre adulți sau copii, riscul de a dezvolta o boală de inimă poate exista. Acest lucru apare atunci când placa de aterom se acumulează în artere, îngustându-le treptat și afectând fluxul sanguin către inimă. Fumatul, alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice sunt factori care cresc această amenințare. În plus, nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială sau diabetul pot amplifica și mai mult riscul de a suferi de o boală de inimă.
Obicei nr. 1: Activitate fizică regulată
De ce e important: Inima este în esență un mușchi și, ca toți mușchii, devine mai puternică și mai sănătoasă prin exerciții fizice regulate. Activitatea fizică este esențială pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Aceasta ajută la controlul greutății, reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și poate îmbunătăți sănătatea mentală și starea de spirit.
Ce puteți face:
- Străduiți-vă să fiți activ fizic. Încercați să faceți cel puțin 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate viguroasă pe săptămână.
- Diversificați. Combinați exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau mersul pe bicicletă, cu antrenamentul de forță, cum ar fi ridicarea greutăților.
- Includeţi activitatea fizică în rutina zilnică. Urcaţi scările în loc să o luaţi cu liftul, parcați mai departe de destinație sau pur și simplu mergeți pe jos în timpul pauzei de prânz. Orice fel de mișcare este binevenită!
Beneficii: Exercițiile fizice regulate scad tensiunea arterială, ajută la reglarea glicemiei și pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară generală.
Obicei nr. 2: Alimentație echilibrată
De ce e important: Ceea ce mâncaţi are un impact direct asupra sănătății inimii dumneavoastră. O dietă echilibrată poate contribui la prevenirea bolilor de inimă și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Ce puteți face:
- Mulți experți fac o analogie cu nuanţele curcubeului - cu cât fructele și legumele pe care le consumați sunt mai colorate, cu atât este mai probabil să obțineți o varietate de substanțe benefice.
- Optați pentru pâine, paste și cereale integrale. Aceste alimente au un așa-numit indice glicemic scăzut. Aceasta înseamnă că nu provoacă o creștere bruscă a glicemiei, care este dăunătoare pentru organism și poate crește riscul de diabet.
- Optați pentru carne slabă (carne de pui sau pește) și surse de proteine vegetale, cum ar fi fasolea și lintea. Aceste alimente sunt deosebit de bogate în acizi grași esențiali, care reduc nivelul colesterolului rău și scad riscul de boli de inimă.
- Evitați porțiile prea mari și mâncați încet. Acest lucru contribuie la o digestie mai bună și la atingerea senzației de sațietate cu aportul unei cantități mai mici de alimente.
Beneficii: O dietă echilibrată poate reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și obezitate, deoarece furnizează organismului nutrienți esențiali și reduce nivelul de zahăr din sânge, "colesterolul rău" și multe altele.
Obicei nr. 3: Menținerea unei greutăți sănătoase
De ce e important: Excesul de greutate, în special în zona abdominală, crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea din zona abdominală dezvoltă ceea ce se numește funcție endocrină, adică începe să acționeze ca o glandă, producând hormoni care dezechilibrează organismul și contribuie la apariția bolilor enumerate.
Citește în continuare pe dcmedical.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News