(II) Interviu cu Alexandru Păunescu, psihanalist în formare și astrolog: ”Fiecare an al existenței noastre sensibilizează anumite domenii de experiență”

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Interviu
Alexandru Păunescu. Sursă foto: arhivă personală
EXCLUSIV
Alexandru Păunescu. Sursă foto: arhivă personală

Alexandru Păunescu, astrolog și psihanalist în formare, a acceptat invitația noastră de a ne răspunde în exclusivitate la câteva curiozități despre astrologie, tarot și psihanaliză. Iată ce ne spune!

Alexandru Păunescu este astrolog și psihanalist în formare. Este membru al Asociației Astrologilor din România și se dedică studiului astrologiei din 2012, al tarotului din 2014, iar din 2019 este licențiat în psihologie. Teza sa de licență a abordat subiectul intitulat "Transferul în consultațiile astrologice". Pasiunea sa pentru psihanaliză aduce o valoare semnificativă în practica sa astrologică. Mai mult decât atât, este unul dintre cei mai tineri astrologi din România.

Nu este pentru prima dată când Alexandru participă la interviurile Astrosens. El a participat și la câteva emisiuni pe care le poți găsi pe canalul de YouTube ASTROSENS. De data aceasta, subiectele abordate ne ajută să-l cunoaștem mai bine și ne oferă o perspectivă amplă asupra domeniilor în care activează.

Pentru că Alexandru ne-a oferit niște răspunsuri complexe, am împărțit interviul în două părți. Prima parte o poți găsi AICI, iar acum te invităm să citești continuarea.

Iată cum ne-a răspuns Alexandru la curiozitățile pe care le-am avut!

9. Imaginează-ți că o persoană ar vrea să știe ce este karma. Îi poți oferi o definiție simplă?

Karma înseamnă repetarea unor comportamente caracteristice trecutului. Karma reprezintă suma conflictelor psihice și a experiențelor copleșitoare pe care strămoșii noștri le-au trăit. Pentru că acestea au fost atât de intense și nu au putut fi procesate se transmit ca moșteniri inconștiente cu care ne identificăm și în baza cărora ajungem să punem în practică aceleași comportamente (nu neapărat situații identice) cu speranța inconștientă că astfel poate epuizăm conflictul psihologic/experiența copleșitoare prin trăirea conștientă a realității prezente.

10. Ce alte domenii spirituale/ezoterice mai sunt în viața ta? Care este cel mai folosit după astrologie? Ne poți da câteva detalii?

Concomitent cu interesul pentru astrologie s-a dezvoltat și interesul pentru artele divinatorii, iar aici am abordat Tarotul și runele. Tarotul a rămas în continuare un instrument utilizat în practica privat, mai puțin expus spațiului public. În cazul Tarotului lucrurile par a funcționa mai simplu deoarece suportul vizual permite dezvoltarea propriilor interpretări care îl fac să devină un adevărat test proiectiv pentru client. Adiacent, alchimia începe să se contureze ca un domeniu de studiu important prin prisma apropierii de principiile psihologiei analitice, ale cărei baze s-a concretizat în urma activității lui Jung.

11. Care crezi tu că este sensul astrologiei?

Omul. Astrologia este gândită de om, pentru om. Tot ceea ce este simbol are relevanță doar în contextul umanității, iar astrologia prin excelență este o formă de alfabetizare (alpha-beta – lat. / aleph-bet – ebr.). Psihanalistul Wilfred Bion propune o teorie care descrie modul în care elementele beta (senzațiile și experiențele ne-procesate) capătă sens prin intermediul funcției alfa (abilitate de procesare psihologică). Astfel, astrologia poate fi experimentată ca pe o modalitate de exersare a funcției alfa, prin intermediul cărei se creează sens între simboluri. Suplimentar, pentru că face apel la o gândire abstractă care depășește planul material, concret punând accent pe imaterial, pe gândire, înțelegere și conștientizare.

Faptul că astrologia a dezvoltat un caracter divinatoriu se datorează strict nevoilor care au caracterizat anumite timpuri în care s-au dezvoltat tehnici de astrologie predictivă. În spatele astrologiei previzionale nu se află decât nevoie de siguranță, predictibilitatea și mai profund de atât este o încercare de supunere a vieții în slujba omului, iar angoasa de necunoscut/incertitudine (moarte) inerentă existenței îți diminuează efectele. Sensul astrologiei este reprezentat de organizarea lumii interne prin corespondență cu lumea externă (cosmos/planete), scopurile sunt multiple și mereu în raport cu necesitățile epocii despre care discutăm.

12. Ce este doliul astrologic și cum ne dăm seama că am intrat în acea perioadă sau ne apropiem de astfel de moment?

Psihicul nostru funcționează după reguli bine cunoscute, iar una dintre acestea are în vedere aspecte ce țin de economia efortului. Astfel, pe parcursul evoluției noastre traversăm perioade în care trecem de la o etapă la alta, pierzând etapa anterioară în vederea progresul etapei viitoare. Aceste pierderi ireversibile reprezintă doliul. În general, Saturn este cel care se ocupă de marcarea acestor momente. Astfel, ne uităm la poziția lui Saturn în harta natală pentru a identifica cum percepem natura doliului, iar în momentul în care Saturn în tranzit face aspect cu puncte importante din astrogramă s-ar putea să experimentăm astfel de situații. Inclusiv momentele în care Saturn natal este activat de planete din tranzit (mai ales Marte sau guvernatorul ascendentului profectat) vom sesiza că traversăm perioade de progres, care implică o formă de doliu față de ceea ce s-a pierdut. Și casele guvernate de Saturn conțin germenii dezvoltării (și ai doliului).

Influența lui Saturn în primele ȘASE case astrologice. Ce lecții aduce marele învățător?

13. Crezi că astrologia poate oferi o perspectivă utilă asupra personalității și destinului uman? De ce sau de ce nu?

Cu siguranță! Astrologia permite accesul la formele mai subtile de organizare psihică și astfel poate furniza un punct de vedere cel puțin util, dar nu suficient. Întotdeauna informațiile astrologice trebuie corelate cu informațiile psihologie, iar teoria care se pliază cel mai bine pe acest domeniu de gândire este cea furnizată de psihologia inconștientului (psihanaliză, psihologie analitică, etc.).

Astrologia poate descrie structura de bază a personalității, tendințele dar și contextele care pot modifica destinul uman. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de limitele astrologiei în descrierea sau explicarea evoluției personale deoarece în lipsa acestor precauții ne aflăm în ipostaza unui pericol de derapaj în practica astrologiei.

14. Există anumite aspecte astrologice care sunt mai relevante sau care influențează mai personalitatea și dezvoltarea copiilor?

O atenție primară se va acorda lunațiilor prenatale (fazele de Lună Nouă, Lună Plină și/sau momentele de eclipsă) deoarece acestea descriu experiența inconștientă a mediului intrauterin și interacțiunile pe care copilul le are, din punct de vedere psihic, cu reprezentările sale din mintea părinților. Ulterior, se analizează harta nașterii cu puternic accent pe Ascendent, guvernatorul Ascendentului, Luna și mișcarea acesteia și influența guvernatorului Ascendentului profectat, cel puțin în primi trei ani de viață. Toate aceste informații se pot integra în context familial prin raportarea astrogramei copilului la cele ale părinților (de cele mai multe ori se utilizează tehnici caracteristice astrologiei relaționale: sinastria, harta compusă).

15. Care sunt principalele puncte de legătură între astrogramele natale ale părintelui și ale copilului și cum pot acestea să afecteze interacțiunile lor?

În contextul analizării interacțiunii cu părinții urmărim dinamica punctelor personale (Ascendent, Lună, Soare, guvernator Ascendent), casele V – XI (pentru părinți), casele IV – X (pentru copil), reprezentanții naturali și accidentali ai figurilor parentale (pentru nașterile diurne Soarele reprezintă tatăl, iar Venus mama; în nașterile nocturne Saturn este tatăl, iar mama este reprezentată de Lună. Suplimentar considerăm guvernatorul casei IV ca fiind părintele de sex opus copilului, iar guvernatorul casei X ca fiind părintele de același sex – guvernatorii acestor case sunt considerați reprezentanți accidentali).

Contextul interpretării analizei unui copil implică un proces laborios de identificare a interacțiunilor exterioare și interioare dintre copil și părinții săi la care se pot adăuga figuri relevante, unde este cazul, precum frați/surori, bunici, etc. Părinții, mai ales mama, are natura mediului de dezvoltare al copilului, analizând interacțiunile dintre planetele relevante putem observa unde există constrângeri de dezvoltare și unde există oportunități de progres, care sunt tendințele naturale de evoluție ale copilului și mediului de viață. Din păcate nu se pot oferi rețele deoarece această dinamică părinte-copil este una dintre cele mai intime experiențe din viața unui om care are configurații unice pentru fiecare dintre noi.

16. Cum interpretezi echilibrul/relația dintre Soare și Lună într-o citire de tarot?

Este important să realizăm că fiecare carte de tarot este echilibrată în sine, disensiunile apar doar în relație cu celelalte cărți sau cu rolul/contextul care i se atribuie cărții. Soarele și Luna din Tarot pot fi considerate ca simboluri princeps ale umanității (masculinitate – feminitate, Animus – Anima, caracterul bisexual al psihicului uman) iar relaționarea dintre acestea pot fi considerată ca travaliul personal prin care fiecare trece în procesul individuării.

În Tarot este foarte important să plasăm cât mai bine rolul la care cartea va răspunde, iar în conformitate cu acest aspect putem vedea mai clar ce înseamnă Luna și Soarele. Cu cât abordarea noastră este mai laxă și lipsită de repere în practica Tarotului cu atât nivelul de confuzie devine mai prezent și poate chiar copleșitor. Din acest motiv ajungem în situația în care nu putem percepe relația dintre cele două cărți. Însă, în general, aceste cărți descriu energii complementare și atrag atenția asupra pericolului clivajului, a separării, scindării realității în părți izolate care produc perturbări, scopul sau șansa este reprezentat(ă) tocmai de posibilitatea integrării contrariilor, reîntregirea.

17. Care sunt modalitățile prin care astrologia și psihanaliza pot lucra împreună pentru a sprijini procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală?

Sunt nenumărate posibilități, limitate doar de mintea celui care le gândește. Pentru a putea corela cele două domenii este necesar ca ambele să fie experimentate în faze mai complexe de practică, nu superficiale. Astfel, astrologia poate avea caracter de screening, pentru că putem identifica vulnerabilitățile și tiparele comportamentale, experiențele relevante care să sprijine procesul analitic (psihoterapeutic). Corelarea parcursului analitic cu informațiile furnizate de profecții, spre exemplu, poate favoriza conturarea unei imagini mai clare asupra parcursului dar și a simbolurilor care apar în terapie. Standardizarea informațiilor astrologice în raport cu psihopatologia pot conduce la crearea de instrumente rapide de identificare a nucleelor personalității. Cum am zis, posibilitățile sunt multiple, acestea iau naștere ca urmare a cunoașterii practicantului și a interesului pentru certare.

Pentru procesul de auto-dezvoltare este necesar ca miturile bazale ale astrologiei să fie amplificate în registrul psihanalitic, iar cel mai ușor este să observăm interacțiunile pe care guvernatorul Ascendentului profectat le desfășoară pe parcursul anului, dinamica din astrograma progresată și informațiile furnizate de Revoluția solară. Fiecare an al existenței noastre sensibilizează anumite domenii de experiență unde apar evenimente cu puternic impact în procesul de devenire personală.

Complexul Oedip în astrologie. Interviu cu Alexandru Păunescu, psihanalist în formare și astrolog

18. Care este un concept din psihanaliză care, în opinia ta, ar trebui să primească mai multă atenție sau recunoaștere în domeniul psihologiei contemporane și de ce?

Timpul este cel care confirmă teoria psihanalitică, iar în sine aceasta evoluează dinspre zona separărilor (în sensul de a discerne obiecte interne, complexe, modalități de funcționare, etc.) într-o zonă a integrării și unificării sub-teoriilor sau a curentelor analitice. Astfel, transferul (și contratransferul) au devenit instrumente generalizate în practica psihoterapiei, indiferent de orientarea teoretică, iar cercetările neurologice confirmă prezența neuronilor-oglindă care se pare că sunt în relație directă cu acest mod de comunicare.

Actualmente, cred că un interes mai mare ar trebui acordat conceptului de identificare proiectivă. În lumea (psih)analitică acest concept a fost pe larg dezbătut, analizat, reconceptualizat iar conceptualizarea actuală ar aduce beneficii psihologiei în general. În linii mari și sumarizând identificarea proiectivă reprezintă mecanismul prin care un conținut inconștient este proiectat în afară, în psihicul celuilalt. Ajung în psihicul celuilalt acest conținut îl determină pe individ să se conformeze naturii proiecției, să se identifice cu ceea ce a primit și să acționeze în consecință. Scopurile acestui mecanism sunt atât de diverse încât o atenție mai mare asupra procesului are mize mari pentru dezvoltarea individului și este esențială pentru transformarea inconștientului în conștient.

Vezi și Kelly Surtees, astrolog internațional, spune despre persoanele cu Luna în Taur: Se descurcă cel mai bine într-un mediu liniștit în care nu există haos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel