„Corespondență din Ierusalim” este titlul serialului-călatorie prin cea mai mare și mai grea dintre săptămânile anului, publicat de Doxologia.
Iată ce spune Părintele Necula:
"În această săptămână, prăznuim rana de omenie care ne caracterizează. Este ca astăzi. Pe de-o parte, ne bucurăm de oamenii care sunt în vogă, iar pe de altă parte, când îi prindem cu spatele la zid, îi executăm. Să ne amintim de celebra replică: Răstignește-l! Răstignește-l.
Vom petrece această săptămână în taina și binecuvântarea aducerii aminte a patimilor Mântuitorului Hristos, din această nevoie de a ne întoarce către Evanghelie. Este nevoie, fără îndoială, să ascultăm cântărea Bisericii, să participăm la viața Bisericii, dar în aceeași vreme, să știm tot timpul că Biserica nu face referință la textele sale atunci când vorbește despre patima Mântuitorului. Ci, de fiecare dată, face referință la cuvintele Scripturii.
Vreau să va aduc aminte că trăim ecoul unor zile importante. Vorbim și despre Denii. (...) Dar trebuie să precizăm că Săptămâna Patimilor nu este un spectacol. Este cea mai de preț dintre îndeplinirile plecării noastre în aria de lucrare a domnului Hristos. Suntem chemați să ținem partea smochinului cel roditor, care este Maica Domnului.”
Înviindu-l pe prietenul său, Lazăr, Iisus Hristos se dovedește a fi aproape de noi ca prieten, însă el este în același timp și deasupra noastră ca un făcător de minuni. În acest gest al prieteniei pe care Mântuitorul îl face către Lazăr, ne arată că a venit și pentru noi și că ne va mântui pe toți, așa să îi fim cu toții prieteni.
La patru zile de la moartea lui Lazăr, după ce le lasă pe surorile acestuia, Marta și Maria, să îl plângă, după ce se epuizează, iată, secvența de doliu, Iisus este așteptat în Betania spre a-l plânge pe prietenul său, însă el se duce la mormânt și zice „Lazăre, ție îți zic, scoală-te”! Această minune dumnezeiască face ca moartea să fie izbăvită, face ca moartea să se transforme în nuntă, iar întristarea în mare bucurie. Aceasta este taina creștinismului, aduce bucuria în sufletele noastre, bucuria credinței. Precum Lazăr, cu toții suntem chemați să venim acasă, iar acasă este „împărăția Lui Dumnezeu”, după cum afirmă părintele.
Aceasta este taina împărăției Lui Dumnezeu, doar bucuria! Dacă ar fi doar să ne imaginăm că un om se vindecă de o boală gravă, se vindecă de cancer, am fi uimiți să îl vedem revenindu-și, să ne gândim, așadar, că cineva se vindecă de moarte, aceasta este taina creștinătății.
Îți recomandăm și: Sfânta și Marea zi de Marți - Pilda Celor Zece Fecioare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News