Ovidiu Roșu, veterinar, explică miturile și realitățile despre sălbaticul urban. Reprezintă sau nu animalele sălbatice din orașe un pericol?
Tudor-Tim Ionescu, realizatorul emisiunii DC Anima de pe DC News, a discutat cu Ovidiu Roșu despre animalele sălbatice din mediul urban. Multe dintre temerile noastre legate de acestea sunt nefondate!
Ce specii de animale sălbatice se pot întâlni în mediul urban din România?
"Este incredibil cât de multe specii există peste tot în țară. Vorbeam despre foarte multe vulpi, bursuci și arici. Avem și foarte multe specii de păsări. Din categoria răpitoarelor de noapte avem huhurezi, bufnițe, cucuvele și răpitoare de zi precum vânturarii și șorecarii comuni. Găsim și multe specii de apă, cum ar fi lebedele, rațele sălbatice, lișițele și găinușele de baltă. Există numeroase specii pe care le întâlnim în zonele urbane, în special în apropierea lacurilor, unde se formează un fel de ecosistem. Însă putem găsi și specii sălbatice pe clădiri. O perioadă aglomerată este cea în care sosesc pescărușii. Bucureștiul este unul dintre orașele cu un număr enorm de pescăruși.", explică veterinarul.
Pescărușii pot supraviețui în zonele noastre datorită clădirilor verticale în care își pot construi cuiburile. De asemenea, se pot deplasa în zonele în care se adună gunoaie.
"Vulpile generează adesea panică deoarece se știe că pot mușca și pot transmite anumite boli, iar acest aspect trebuie discutat. De cele mai multe ori, acestea sunt doar niște știri false care nu au suport științific real."
Mituri și realități despre animalele sălbatice în orașe.
"Aș vrea să discutăm despre frică, nu neapărat despre mituri. Un arici, un bursuc sau o vulpe nu ar trebui să se afle în oraș, ci în pădure. Toate animalele ar trebui să fie în pădure. Din păcate, spațiul disponibil este din ce în ce mai restrâns, iar pădurile devin tot mai rare. O teamă legitimă este transmiterea unor boli precum rabia în cazul vulpilor. Totuși, trebuie să abordăm această problemă cu pragmatism. Nu toate vulpile curioase care se apropie de oameni sunt purtătoare de rabie. Majoritatea lor nu sunt. Există programe naționale bine puse la punct pentru vaccinarea antirabică a animalelor sălbatice cu momeli. Acestea sunt distribuite în păduri, unde cazurile de rabie sunt foarte rare. Problema majoră apare atunci când se face automat legătura între vulpe și rabie.
O altă situație este atunci când oamenii consideră că animalele sălbatice au nevoie de ajutor sau hrană și, astfel, se apropie de ele. Trebuie să descurajăm cu fermitate hrănirea animalelor sălbatice. Acesta este un principiu al naturii. Nu trebuie să încurajăm apropierea lor. Acest lucru poate cauza probleme minore. Animalul se poate apropia, te poate atinge, zgâria sau mușca, iar asta poate genera panică: M-a mușcat vulpea, sigur am rabie!", conform lui Ovidiu Roșu.
Vezi aici emisiunea completă:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News