Ouă umplute, piftie, salata de boeuf. Ce trebuie să știi despre preparatele nelipsite de Crăciun de pe mesele românilor

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut câteva precizări despre preparatele nelipsite de Crăciun de pe mesele românilor, precum piftie, ouă umplute sau salata de boeuf.

 

Ouăle umplute. Bilic: Dacă ar avea și fibre, am putea considera oul alimentul perfect

„Ouăle umplute sunt un preparat pe cât de simplu și versatil, pe atât de festiv și elegant. Nu doar umpluturile sunt nenumărate ca variante, dar și decorarea lor este o provocare pentru simțul artistic din orice bucătar. Bineînțeles, rețeta clasică înseamnă ouă umplute cu pate de ficat, fie făcut în casă, fie gata preparat (conservă). Apoi "condimentele" pot varia, de la unt, maioneză, muștar, castraveți murați, până la ceapă verde, ardei iute sau hrean. Dar nu doar cu pate de ficat se fac ouă umplute, ci cu orice ingrediente care pot fi transformate într-o pastă: cremă de brânză cu mărar, smântână, chimen sau boia, ton sau sardine în conservă, anchois, somon, creveți, avocado, măsline, jambon crud-uscat sau prăjit crocant, salam chorizo, brânzeturi cu mucegai etc.

Oul ca aliment? O esență de nutrienți de înaltă valoare și cu bioeficiență ridicată. Albușul este un amestec exclusiv de apă și proteine, cele mai pure posibil - de aceea se numesc "proteine etalon". Apoi în gălbenuș avem grăsimi valoroase, vitamine din abundență și minerale din belșug. În ou se concentrază tot ce e mai bun în natură, din el se naște o viață nouă.

Dacă ar avea și fibre, am putea considera oul alimentul perfect, așa trebuie să-l asociem cu legume și un pic de carbohidrați (o banală felie de pâine) dacă vrem o masă echilibrată. Cu doar 80cal și o putere sățiogenă considerată de neegalat, oul (fără pâine) este "prietenul" curei de slăbire și al dietei proteice/ketogenice. Deci nu vă sfiiți să dați frâu liber imaginației și încântați-vă musafirii cu ouă umplute în cât mai multe variante.

P. S. Oul are colesterol, dar nu este responsabil de creșterea colesterolului din sânge decât în procent de 10%. Și nu "cade greu la ficat", ci e colecistokinetic, adică pune bila leneșă la treabă", a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Piftia, sub 3% grăsime și aproape 5% proteine 

„Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar că la piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne. Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar puțina care există se ridică la suprafată (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se încheagă/întărește. Prin urmare, piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine (și mult colagen) totul cu numai 30cal/100g. Dacă nici ăsta nu e preparat dietetic, ce să zic!?!

Suplimentar se potrivește și în dietele proteice, pentru că nu conține glucide, iar faptul că e fiert îl face usor de digerat. Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare. Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot "de slăbit" se cheamă că este", a mai transmis Bilic pe Instagram.

Bilic: Salata de boeuf este, probabil, piesa cu "greutate" a meniului de sărbători

„Când spui salată te gândești la ceva dietetic, ușor. Ori salata de boeuf e mai degrabă un fel consistent, complet de mâncare. Și dacă cantitatea nu e simbolică (2 linguri), silueta va avea de câștigat/suferit. Ingredientele sunt simple, hrănitoare: cartofi fierți, morcov, păstârnac, țelină (vă recomand), mazăre, murături și carne. Chiar dacă are "boeuf-ul" în titlu, poate fi făcută și cu carne de pui/curcan, dar și cu pulpă de porc (foarte gustos). De preferat castraveții murați în saramură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare și beneficii pentru digestie. Cartofii fierți și reci au amidon cu absorție lentă și rol prebiotic, iar mazărea e plină de fibre și minerale. De carne nu mai vorbim - sățioasă, cu proteine complete, antianemică și cu calorii negative.

Până aici totul perfect, acoperim toate nevoile nutritive ale sezonului rece. De unde pot apărea problemele pentru siluetă? Din maioneză!!!! Pentru fiecare lingură socotiți 150cal. Este decizia fiecărei gospodine cât de "legată" va fi salata, însă sfatul meu este să nu înnecați ingredientele, să nu o transformați într-un sos de maioneză.

Concluzia: salata de boeuf este, probabil, piesa cu "greutate" a meniului de Sărbători. A se consuma cu moderație/responsabil", a informat Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel