Octombrie, o lume a tradițiilor și a festivalurilor fascinante. Care sunt ZECE dintre cele mai cunoscute?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Luna octombrie este plină de tradiții și sărbători în diferite colțuri ale lumii, influențate de cultura și istoria fiecărui loc.

Octombrie a început!

Iată câteva dintre cele mai cunoscute tradiții și sărbători de pe glob din luna octombrie!

1. Halloween (31 octombrie) – SUA și alte țări occidentale

Halloween-ul își are originile în sărbătoarea celtică Samhain, care marca sfârșitul verii și începutul iernii. Se credea că în această perioadă, spiritele morților reveneau pe pământ. În prezent, Halloween-ul este sărbătorit prin costume tematice, sculptarea dovlecilor (Jack-o'-lanterns), colindatul pentru dulciuri ("trick-or-treat") și organizarea de petreceri tematice.

2. Oktoberfest – Germania

Oktoberfest este cel mai mare festival de bere din lume și are loc în München, Germania, de la sfârșitul lui septembrie până în primele zile ale lui octombrie. Festivalul datează din 1810, de la nunta Prințului Ludwig I cu Prințesa Therese de Saxe-Hildburghausen.

Tradiții: Berea germană, cârnații tradiționali (bratwurst), covrigii (pretzels) și muzica bavareză sunt în centrul atenției, iar oamenii poartă costume tradiționale, precum lederhosen (pentru bărbați) și dirndl (pentru femei).

3. Diwali (uneori în octombrie) – India și alte țări cu populație hindusă

Diwali este unul dintre cele mai importante festivaluri hinduse și simbolizează triumful luminii asupra întunericului și binelui asupra răului. Sărbătoarea este marcată de aprinderea lămpilor de ulei (diya) și focuri de artificii.

Tradiții: Casele sunt curățate și decorate cu lumini, se oferă cadouri și dulciuri între rude și prieteni, iar în unele locuri, se organizează procesiuni religioase.

4. Ziua Morților (Día de los Muertos) – Mexic (31 octombrie – 2 noiembrie)

Día de los Muertos este o sărbătoare mexicană în care se comemorează și se celebrează viața celor dragi care au decedat. Deși coincide ca perioadă cu Halloween-ul, are o semnificație foarte diferită.

Tradiții: Ofrandele (altare) sunt create în case și cimitire pentru a onora spiritele morților, folosindu-se flori de cempasúchil (flori de gălbenele), mâncare tradițională, fotografii ale celor decedați și lumânări. Desenele de cranii decorate (calaveras) sunt un simbol esențial al acestei sărbători.

5. Ziua Recunoștinței (în octombrie în Canada)

Ziua Recunoștinței (Thanksgiving) este sărbătorită în a doua luni a lunii octombrie în Canada. Similar cu varianta americană din noiembrie, această sărbătoare marchează recunoștința pentru recoltele bogate și pentru binecuvântările anului.

Tradiții: Familiile se reunesc și servesc mese bogate, ce includ tradițional curcan, piureul de cartofi și plăcinta cu dovleac.

6. Festivalul Recoltei – Europa de Est și alte regiuni agricole

În multe regiuni din Europa de Est, inclusiv România, octombrie marchează perioada de finalizare a recoltelor, iar acest lucru este sărbătorit prin diverse festivaluri rurale.

Tradiții: Se organizează târguri unde se vând produse agricole locale, precum fructe, legume, vinuri, dar și preparate tradiționale. Se cântă și dansează muzică populară, fiind un moment de comunitate și celebrare a muncii întregului an.

7. Navaratri – India

Este un festival hindus de nouă zile care onorează zeița Durga și triumful ei asupra demonului Mahishasura. Navaratri simbolizează victoria binelui asupra răului și este urmat de Dussehra, sărbătoarea care marchează victoria zeului Rama asupra demonului Ravana.

Tradiții: Oamenii participă la rugăciuni, dansează Garba și Dandiya Raas, se îmbracă în haine colorate și pregătesc ofrande. Se organizează și spectacole dramatice ce ilustrează povestea Ramayana.

8. Mabon – Sărbătoarea Echinocțiului de Toamnă (uneori în octombrie) – Practici neopăgâne

Mabon este sărbătorit de comunitățile neopăgâne ca un festival al recunoștinței pentru roadele pământului. Este echinocțiul de toamnă și reprezintă echilibrul dintre zi și noapte.

Tradiții: Ceremonii de mulțumire, meditații asupra ciclurilor naturii, decorarea caselor cu simboluri ale toamnei, precum frunze uscate și fructe de sezon.

9. Chuseok – Coreea de Sud

Descriere: Chuseok este sărbătoarea recoltelor din Coreea de Sud, similară cu Ziua Recunoștinței. Coreenii își onorează strămoșii și mulțumesc pentru recoltele bogate.

Tradiții: Familiile se reunesc pentru a pregăti și consuma mâncăruri tradiționale, precum songpyeon (prăjituri de orez umplute). Oamenii vizitează mormintele strămoșilor și organizează ceremonii de comemorare.

10. Simchat Torah – Evrei

Descriere: Simchat Torah este o sărbătoare evreiască ce marchează finalizarea lecturii anuale a Torei și începutul unui nou ciclu de lectură.

Tradiții: Este o sărbătoare plină de bucurie, în care evreii dansează și cântă în sinagogi, ținând sulurile Torei. Copiii primesc dulciuri și se organizează procesiuni pline de energie.

Luna octombrie aduce o varietate de sărbători și tradiții, fie că sunt religioase, culturale sau pur și simplu festive, care reflectă diversitatea și bogăția culturală a lumii.

Ne apropiem de luna octombrie. Obiceiuri și superstiții de care să ținem cont neapărat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel