Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, duminică, Pogorârea Sfântului Duh - Rusaliile. Praznicul mai este numit Cincizecimea deoarece se sărbătoreşte la cinzeci de zile de la Învierea Domnului. Un vechi obicei agrar specific sărbătorii Rusaliilor, numit „Înstruţatul boului”, va fi reluat după perioada pandemică în localităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud care au păstrat această tradiţie seculară, despre care se spune că le va aduce celor care lucrează pământul o recoltă bogată la toamnă.
Cele mai cunoscute manifestări legate de acest obicei au loc la Figa, cartier al oraşului Beclean, în prima zi de Rusalii, şi în comuna Căianu Mic, în a doua zi a sărbătorii. Potrivit tradiţiei, sătenii „înstruţează„ un bou, adică îl împodobesc cu ţesături lucrate în casă, cu panglici multicolore şi cu o cunună din flori, iar mai apoi, după slujba religioasă, animalul este purtat de-a lungul satului de un alai format în special din tineri, unii călare, îmbrăcaţi în costume populare.
La Figa, boul împodobit este dus până în vârful unui deal din spatele bisericii, de unde va fi lăsat să coboare la vale, iar tradiţia spune că fata care îi va atinge prima coarnele va fi cea dintâi care se va mărita. Pentru ca roadele pământului să fie îndestulătoare, localnicii aruncă găleţi cu apă înspre alaiul de sărbătoare.
La Căianu Mic, boul este purtat până la casa celui mai harnic gospodar din sat, primul care a ieşit la arat în această primăvară, iar cununa din flori, care de obicei este realizată sub formă de cruce, este urcată pe acoperişul gospodăriei şi va rămâne acolo până în anul următor. Pentru o recoltă bogată, sătenii aruncă peste alai cu boabe de grâu şi apă sfinţită. În acest an, în organizarea sărbătorii de la Căianu Mic s-a implicat şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin instituţiile culturale din subordine, astfel că Biblioteca Judeţeană va veni cu bibliobus-ul cu cărţi de împrumut şi cu lansări ale unor volume, Muzeul Judeţean va prezenta depozitul de unelte de epocă romană descoperite la Căianu Mic, iar Centrul Judeţean pentru Cultură va oferi un recital folcloric al artiştilor profesionişti din judeţ şi al unor invitaţi speciali - Nicolae Furdui Iancu şi Vlăduţa Lupău. sursa: AGERPRES / (AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)
Biserica Ortodoxă Română slăvește în cea de-a cinzecea zi de la Învierea Domnului, Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, întemeindu-se Biserica lui Hristos. Venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi a făcut-o cunoscută însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină: 'Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi'. (Ioan 16, 7) Despre puterea Sfântului Duh, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: 'Precum focul cel pământesc preface lutul cel moale într-un vas vârtos, apa şi focul Sfântului Duh, când cuprinde un suflet binegânditor, îl face mai tare decât fierul, deşi el înainte era mai moale decât lutul, aşa că păcatul nu mai poate vătăma sufletul cel acum întărit'. Dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine, Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, înzestrând Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Tainele, harismele, diaconia. Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală depind de la întemeierea Bisericii de invocarea Duhului Sfânt. După primirea Duhului Sfânt, Sfinţii Apostoli, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim. Prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi. sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News