Insomnia este una dintre problemele legate de somn cu care se confruntă mare parte a populației. Unele cauze pot să fie de natură psiho-emoționale, altele pot fi ca urmare a administrării unor tratamente medicamentoase, ce au efecte secundare în acest sens, ori din cauza unui program de lucru în ture, ce nu permite formarea unui ritual al somnului bine stabilit spun colegii de la DC Medical.ro.
Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn. Se crede că aproximativ o treime dintre adulți se confruntă cu simptome de insomnie. Până la 10% au simptome suficient de severe pentru a fi diagnosticați cu insomnie clinică. Dacă vă confruntați cu insomnia, este posibil să aveți dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit. De asemenea, vă poate face să vă treziți prea devreme sau vă poate împiedica să vă simțiți odihnit după ce dormiți.
Medicul Oana Deleanu a explicat cum se diagnostichează corect insomnia și ce trebuie să facem pentru a ne bucura de un somn bun în fiecare noapte, dar și ce reprezintă social jet-lag-ul. „Insomnia o diagnosticăm, conform standardelor medicale, atunci când persoana respectivă nu doarme bine cel puțin trei nopți pe săptămână, cel puțin trei luni consecutive. Altfel vorbim de insomnie acută, care poate să apară în context de examen, în context de stres emoțional, se întâmplă ceva la locul de muncă. Și atunci când vorbim de insomnie este foarte important să facem un diagnostic, de exemplu, diferențiat față de privarea de somn, fiindcă sunt unele persoane care sunt obosite pentru că dorm puțin și anamneza pentru insomnie începe cu a întreba bolnavul ce alte boli mai are și ce tratamente ia.
De exemplu, există tratamente, aproape orice medicament are ritmul circadian în concordanță cu care se administrează. Până și banalele medicamente antihipertensive pot să intervină în structura somnului, după care facem o anamneză pentru bolile de somn, care sunt multe, peste 80, și trebuie să ne asigurăm că pacientul nostru nu are altă boală în spatele insomniei.
După acest moment ajungem la problemele psihologice, în care intră și problemele pe care le tratează psihiatrul uneori, depresia și anxietatea, și care sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei”, a explicat dr. Oana Deleanu, medic pneumolog, la Sfatul de Sănătate de la Antena 3.
Sfaturi pentru a scăpa de insomnie
Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn pe noapte, cu miezul somnului la ora 4, însă puțini sunt cei care reușesc să respecte acest lucru. Potrivit dr. Deleanu, important este să păstrăm aceeași oră de culcare și de trezire, zi de zi. Iar faptul că ne schimbăm ora de culcare în weekend a fost denumit de către dr. Deleanu ca fiind „social jet-lag”.
„Este creat de programul de lucru, respectiv programul de odihnă. Dar ar fi important să ne culcăm și să ne sculăm la aceeași oră. Este important să respectăm niște norme de igienă (n.r. igiena somnului). Nu o să insist asupra faptului că este important să dormim într-o cameră cu întuneric, liniște, aerisită, să avem niște așternuturi care să ne placă, în care să ne simțim bine, o ținută de noapte în care, tot așa, să ne simțim bine.
O temperatură optimă, care în general trebuie să fie mai mică decât temperatura din restul casei, pentru că noi ca să adormim, în afară de faptul că se secretă melatonină trebuie să și scadă temperatura corpului. De aceea se și recomandă dușuri înainte de culcare, pentru că se face vasodilatație și pierdem puțin din temperatura corporală”, a mai spus medicul.
Tot legat de igiena somnului, specialistul a afirmat că nu recomandă televizor în dormitor, căci se adoarme foarte greu. Mai mult decât atât, dr. Deleanu sugerează necesitatea unei deconectări de la tot ce înseamnă social-media sau televizor cu cel puțin două ore înainte de culcare.
„Trebuie să dăm un shut-down, o închidere generală, să facem ceva care să ne placă, să nu ne mai gândim la ce am făcut azi, la ce avem de făcut mâine, nu mese copioase cu 4 ore înainte de culcare”, a mai spus medicul, subliniind că atunci când vine vorba de alcool și de ajutorul asupra somnului, ”este o iluzie. Alcoolul ne ajută să adormim, pentru că induce somnul, pentru că induce relaxarea, însă această relaxare favorizează apariția sforăitului, a apneei și de asemenea, schimbă structura somnului”, a mai spus medicul.
Insomnia cronică, simptome
Insomnia temporară poate fi cauzată de evenimente de viață, inclusiv stres, traume sau sarcină. Schimbările în obiceiurile zilnice, cum ar fi începerea unui loc de muncă cu ore de lucru netradiționale, pot duce, de asemenea, la insomnie temporară.
Insomnia cronică poate fi rezultatul unei tulburări sau afecțiuni de bază. Acestea includ:
- obezitatea
- dureri de spate
- dureri de genunchi
- anxietate sau depresie
- menopauză
- abuzul de substanțe
Tratamentul insomniei
Găsiți continuarea articolului pe DC Medical.ro
Citește și câteva sfaturi pentru un somn odihnitor!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News