S-a găsit o rocă ce ar putea conţine dovezi ale vieţii microbiene pe Marte! Ce spun cercetătorii?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Roverul Perseverance al agenţiei spaţiale americane NASA a realizat o descoperire importantă prin prelevarea unei roci de pe Marte care ar putea conţine microbi fosilizaţi, un nou pas înainte în încercarea de a găsi dovezi ale vieţii antice pe Planeta Roşie, ne transmite AFP.

Robotul explorator Perseverance a prelevat la 21 iulie de pe Marte o mostră dintr-o rocă numită 'Cheyava Falls' în formă unui vârf de săgeată, care ar putea conţine microbi fosilizaţi datând din urmă cu câteva miliarde de ani, când pe această planetă a existat apă.

Planeta Roşie, a cărei climă actuală este extrem de aridă, avea, în urmă cu miliarde de ani, râuri şi lacuri abundente, care s-au evaporat între timp. Această rocă enigmatică a fost găsită în Valea Neretva, care a adăpostit cândva un râu, şi a atras rapid fascinaţia oamenilor de ştiinţă. Există câteva motive întemeiate: pe suprafaţa ei au fost observate trei indicii sugestive ale vieţii microbiene antice.

În primul rând, vinişoare albe formate din sulfat de calciu se extind pe toată lungimea rocii, conform NASA, semn că apa traversa la un moment dat roca. Între aceste vinişoare se află o zonă centrală roşiatică, plină de compuşi organici, conform unui instrument al roverului, SHERLOC, utilizat pentru identificarea semnăturilor biologice pe roci.

În cele din urmă, au fost observate mici pete deschise la culoare, înconjurate de negru, asemănătoare cu cele ale unui leopard. Acestea sunt similare sarcinilor asociate cu prezenţa microbilor fosilizaţi, conform analizelor efectuate de instrumentul PIXL care studiază compoziţia chimică.

'Pe Pământ, aceste tipuri de trăsături din roci sunt adesea asociate cu urme fosilizate de microbi care au trăit sub pământ', a explicat David Flannery, astrobiolog şi membru al echipei ştiinţifice a misiunii Perseverance.

Pentru a se confirma că ele constituie dovezi ale vieţii microbiene antice, probele vor trebui analizate într-un laborator de pe Pământ. NASA intenţionează să le aducă pe Terra cu o altă misiune, planificată pentru anii 2030.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru)

Iată câteva presupuneri despre viața pe Marte!

1. Marte nu a avut niciodată viață. Deși a avut aceleași ingrediente de bază ca Pământul timpuriu și condiții apoase similare, circumstanțele necesare pentru apariția vieții pur și simplu nu au avut loc pe Marte. Toate procesele geologice și chimice care au loc în mod anorganic s-au întâmplat, dar nimic organic. Apoi, acum puțin mai mult de trei miliarde de ani, atmosfera lui Marte a fost spulberată de Soare, uscând orice apă lichidă de pe suprafață și ducând la apariția actuală a planetei. Aceasta este cea mai conservatoare ipoteză și ar necesita ca toate cele trei teste presupuse „pozitive" să aibă fie o rezolvare anorganică, fie una bazată pe contaminare.

2. Marte a avut viață la început, dar a dispărut. Acest scenariu, în multe privințe, este la fel de convingător ca și cel anterior. Este foarte ușor de imaginat că o lume cu:

  • o atmosferă densă similară cu cea a Pământului timpuriu
  • apă lichidă stabilă pe suprafața sa
  • continente cu diversitate geologică bogată
  • vulcani
  • un câmp magnetic
  • o zi similară ca durată cu a noastră
  • temperaturi doar puțin mai scăzute decât cele de pe Pământ

Astăzi, ar putea conduce la apariția vieții. Pentru mulți, este practic imposibil de imaginat că aceste condiții, după mai bine de un miliard de ani, nu ar duce la apariția vieții, având în vedere că viața a apărut pe Pământ la mai puțin de câteva sute de milioane de ani după formarea sa. Totuși, pierderea atmosferei marțiene a avut un efect profund asupra planetei și ar fi putut duce la extincția tuturor formelor de viață de pe Marte. Săpăturile în rocile sedimentare de pe Marte și căutarea formelor de viață fosilizate, sau chiar a incluziunilor bogate în carbon metamorfozat, ar putea dezvălui dovezile necesare pentru a valida acest scenariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel