La finalul anului, primim și vești bune, dar și vești rele. În timp ce aflăm cine beneficiază de voucherele sociale pentru masa de Sărbători, nu știm ce se va întâmpla cu prețul facturilor la Energie. Care este noua metodologie privind prețul Energiei și cum ajută programul „Sprijin pentru România” persoanele vulnerabile? Colegii de la DCBusiness au scris niște articole cu mai multe informații de interes în acest sens.
Ne apropiem de finalul anului, dar un aspect încă nu știm. Care va fi noul tarif al facturilor la Energie? S-au purtat tot felul de discuții, însă niciuna nu a dus la un anunț concret pentru români. Vom avea oare de achitat facturi mai mari? Iată care sunt ultimele vești despre metodologia de aprobare a tarifelor pentru Energia Electrică:
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este aproape de final cu o metodologie de aprobare a tarifelor pentru următorul ciclu de reglementare, care nu are legătură cu anul electoral, şi se vor lua în calcul şi motivaţiile pe care le aduc operatorii, a declarat, vineri Mircea Man, vicepreşedintele ANRE.
"Purtăm discuţii cu toţi operatorii de distribuţie săptămânal, dacă nu zilnic când problemele sunt complicate. Din cauza Ordonanţei 27 am fost blocaţi 2 ani să nu dăm tarife. A fost o presiune foarte mare în aprilie să reuşim după metodologia existentă să aprobam tarifele. Dar am considerat un an de tranziţie şi n-am intrat în a 5-a perioadă de reglementare tocmai pentru că avem foarte multe provocări legate de prosumatori, de hidrogen, de securitate cibernetică şi trebuie să ştim cum să ne situăm, pentru că situaţia geopolitică şi situaţia de criză energetică nu sunt ani de reper. N-am putut să gândim o strategie pe ceea ce s-a întâmplat, pentru că aţi văzut cum au urcat preţurile, pentru că a fost intevenţia Guvernului. Deci n-am putut să avem o linie foarte clară. Azi, autoritatea este aproape la final cu o metodologie pe care am contractat-o foarte greu. (...) Autoritatea îşi face datoria, avem o metodologie, avem toate datele de la operatori cu absolut toate motivaţiile pe care le aduc şi sunt sigur că colegii noştri de la tarife se apleacă foarte atent la motivaţiile care le aduc operatorii. (...) 2024 e un an electoral. Autoritatea trebuie să-şi facă datoria şi în an electoral. Metodologia de aplicare a tarifelor nu are legătură cu anul electoral. Ceea ce am făcut în aprilie când am aprobat tarifele şi am ţinut cont de toate elementele pe care operatorii le-au adus în faţa autorităţii, acelaşi lucru o să-l facem şi acum", a spus Man la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuţie Energie Electrică România.
El a subliniat că siguranţa reţelelor, investiţiile care trebuie făcute şi tot ce înseamnă o bună funcţionare sunt prioritare pentru ANRE şi analiza pe care o face "sigur o să se aplece şi asupra acestor chestiuni".
Citește articolul în continuare pe dcbusiness.ro.
Cu toate acestea, avem și niște vești bune. Programul ”Sprijin pentru România„ a continuat și în acest an, iar anunțul cu privire la când va fi acordată ultima tranșă a fost făcut. Este un sprijin adevărat pentru bătrânii cu pensii mici. Cine beneficiază de acești bani și când îi vor primi?
Programul "Sprijin pentru România" a început în a doua jumătate a anului 2022 și s-a extins și în acest an. În cadrul acestei inițiative, persoanele cu venituri reduse, inclusiv pensionarii cu pensii mici, primesc o sumă de 250 de lei o dată la două luni, transferată pe cardurile pe care le-au primit anterior de la Poșta Română.
Până în prezent, au fost acordate anul acesta cinci tranșe în februarie, aprilie, iunie, august și octombrie. Ultima tranșă de bani va fi virată în luna decembrie. În ceea ce privește data exactă a transferurilor, aceasta a fost în mod obișnuit pe 15 ale lunii respective, cu o marjă de câteva zile înainte sau după, ceea ce înseamnă că românii vor avea suficiente zile la dispoziţie pentru a-şi face ultimele cumpărături pentru mesele festive de Crăciun 2023 şi de Revelion 2024.
Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.
Emitenților de carduri le-au fost alocate județele astfel:
Sodexo: Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Hunedoara, Timiș
UP Romania: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
Edenred: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
Citește articolul în continuare pe dcbusiness.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News