De ce a amânat NASA revenirea capsulei Starliner? Motivul este unul destul de îngrijorător!
NASA şi Boeing au anunţat că se aşteaptă ca vehiculul spaţial Starliner şi primul său echipaj de astronauţi să părăsească Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi să revină pe Terra cel mai devreme pe 18 iunie, mai târziu decât era programat anterior, în timp ce analiştii misiunii examinează problemele care ar putea afecta întoarcerea pe Pământ a acestei capsule, informează Reuters.
Iniţial, capsula CST-100 Starliner construită de Boeing ar fi trebuit să se desprindă vineri de ISS şi să revină pe Terra după ce a fost lansată în cadrul primului său zbor cu doi astronauţi de la NASA în data de 5 iunie.
Această misiune reprezintă un test esenţial înainte ca agenţia spaţială americană să certifice capsula Starline pentru zboruri de rutină. În programarea întoarcerii capsulei Starliner pe Terra, oficialii NASA de la centrul spaţial din Houston jonglează cu diverşi factori: remedierea componentelor defecte de pe Starliner, condiţiile meteorologice şi probleme de programare la nivelul ISS, cum ar fi ieşirile în spaţiu ale altor astronauţi aflaţi la bordul staţiei.
Alte modificări ale datei de întoarcere pe Pământ a capsulei Starline ar putea fi anunţate în timpul acestei misiuni. Însă cel puţin până marţi, oficialii misiunii au stabilit ca obiectiv data de 18 iunie pentru desprinderea capsulei Starliner de ISS.
Aproximativ şase ore mai târziu, vehiculul spaţial ar urma să aterizeze în deşertul White Sands Missile Range din New Mexico, Willcox Playa din Arizona sau în alte zone similare prestabilite, în funcţie de condiţiile meteorologice.
Dina Contella, directorul adjunct al programului NASA pentru ISS, a transmis marţi în faţa reporterilor că NASA a detectat o nouă problemă la capsula Starliner în timp ce aceasta a rămas andocată la ISS - o supapă de oxidare care a devenit 'lipicioasă'.
Un mesaj publicat luni pe blogul NASA a menţionat o scurgere suplimentară de heliu la sistemul de propulsie al capsulei Starliner, pe lângă cele patru deja identificate în timpul călătoriei sale de 24 de ore către Staţia Spaţială Internaţională de săptămâna trecută.
În timpul zborului respectiv, cinci dintre cele 28 de propulsoare de manevră s-au oprit, dar NASA şi Boeing au reuşit să repornească patru dintre ele înainte ca Starliner să se conecteze cu laboratorul orbital. Capsula Starliner poate să rămână andocată la ISS timp de maximum 45 de zile, au declarat oficialii NASA.
Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu)
Ce este special la Starliner?
Capsula poate transporta șapte pasageri sau un amestec de echipaj și marfă. Pentru misiunile NASA către Stația Spațială Internațională (ISS), va transporta patru pasageri și o cantitate mică de marfă. Starliner folosește o structură formată prin rotire, fără sudură, și este reutilizabilă de până la 10 ori, cu un timp de refacere de șase luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News