NASA a trimis pe Marte, în 2021, un nou rover, Perseverance, considerat un "Rolls-Royce" al vehiculelor autonome de explorare marţiană datorită capacităţilor sale tehnologice şi instrumentarului ştiinţific de la bord.
Poate cele mai interesante dintre dispozitivele transportate de Perseverance pe Marte sunt dispozitivul MOXIE, pentru producerea de oxigen pe Marte din dioxidul de carbon care compune cea mai mare parte a atmosferei rarefiate a acestei planete, precum şi minielicopterul Ingenuity - primul aparat de zbor care s-a ridicat de la sol prin forţe proprii în atmosfera unei alte planete.
Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie cu misiunea principală de a cauta urme de viaţă fosilă. La 20 februarie, dispozitivul MOXIE a reuşit să producă, în premieră, oxigen pe Marte, iar elicopterul Ingenuity a zburat pentru prima oară la 19 aprilie - ambele reuşite reprezentând importanţi paşi înainte spre pregătirea primelor misiuni cu echipaj uman pe Planeta Roşie.
Experimentul MOXIE, acronimul de la Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, are drept obiectiv să demonstreze dacă viitorii exploratori ai planetei Marte vor putea obţine direct de la faţa locului oxigenul necesar pentru respiraţie dar şi pentru combustibilul rachetelor. NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului MOXIE ar putea pregăti terenul pentru explorarea umană.
Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauţi să respire, dar ar putea, de asemenea, să evite transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ, esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.
MOXIE este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului Perseverance. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.
În primul său experiment, MOXIE a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute. Instrumentul a fost conceput pentru a genera până la zece grame de oxigen pe oră, transmite Agerpres.
Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a realizat, la 19 aprilie, primul zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete. Datele transmise de pe Marte au confirmat că mini-elicopterul cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare a efectuat primul său zbor, timp de 40 de secunde, conform planificării.
Premiera realizată pe Planeta Roşie de mini-elicopterul alimentat de baterii solare este echivalentul din secolul XXI al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, reuşita din 1903 a fraţilor Wright. De atunci, Ingenuity a mai desfăşurat 12 zboruri iar misiunea sa, un succes complet, a fost prelungită pe perioadă nedeterminată.
Reuşita lui Ingenuity ar putea deschide calea pentru noi modalităţi de explorare a planetei Marte şi a altor destinaţii din Sistemul Solar, precum Venus şi luna lui Saturn, Titan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News