Sfântul Nicolae reprezintă una dintre cele mai importante figuri din lumea creștină. Numele său este strâns legat de conceputul de dărnicie, așa că, în seara de 5 spre 6 decembrie, copiii se pregătesc pentru venirea lui Moș Nicolae, care le umple ghetuțele cu daruri, iar celor neascultători, le oferă o nuielușă. Iată cum sărbătoresc și alte popoare!
Sărbătoarea de Moș Nicolae nu este așteptată doar de către români, ci și de către germani, francezi, spanioli sau olandezi!
Potrivit historia.ro, în Germania, Moș Nicolae este văzut că un bătrân care duce același sac cu cadouri în spate, dar ține în mână și o nuia. Copiii care au fost obraznici, pot să primească cărbuni sau chiar cartofi. În unele regiuni din țară, copiii poartă același costum ca Moș Nicolae și colindă prin vecini, ca să primească dulciuri și alte bunătăți.
Cum se sărbătorește în Franța? În seara de 5 decembrie, copiii lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin și câțiva morcovi, pentru măgărușul său. La francezi, există și Moș Nuielușă, care lasă acest cadou mai puțin plăcut, celor care nu i-au ascultat pe părinți. Totodată, se obișnuiește ca oamenii să trimită deja scrisori către rude, pentru a le ura sărbători frumoase.
În cazul Olandei, moșul este cel care vine din Spania, pe mare. Copiii se tem mai mult de cel care îl însoțește pe Moș Nicolae, Petru cel Negru, care se spune că ia copiii care nu au fost cuminți și îi duce în Spania.
Înaintea zilei de Sfântul Nicolae, micuțîi din Ungaria își pregătesc pantofii și îi pun atent la geam, ca să fie umpluți cu bunătăți de Moșul cel generos. Dacă cei care au fost cuminți vor primi fructe sau dulciuri, cei neascultători se pot trezi în ghetute cu nuieli sau chiar cu linguri din lemn.
De unde vine legenda nuielușei pe care o lasă Moș Nicolae celor neascultători?
Ei bine, Nicolae a fost numit un strașnic apărător al religiei ortodoxe, în cadrul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 25. Erezia lui Arie, care spunea că Iisus nu este fiul lui Dumnezeu, a fost condamnată, iar Nicolae, ajuns episcop, l-a pălmuit pe Arie pentru aceste spuse neadevărate.
Conform bisericii, de la această palmă, a rămas obiceiul ca Sfântul Nicolae să-i avertizeze pe cei care nu ascultă, cu ajutorul unei mici nuiele din lemn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News