Modalitatea simplă prin care poți lua decizii inteligente. Totul depinde de un factor important!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Epuizarea mentală ne face să luăm decizii proaste fără să ne dăm seama. Fiecare zi devine astfel un teren minat. Iată cum poți gestiona situația!

Într-un studiu din 2011, cercetătorii au urmărit un grup de judecători care decideau dacă oferă sau nu persoanelor încarcerate o șansă la eliberare condiționată. Logic, te-ai putea aștepta ca factori precum crima comisă de persoana încarcerată, sentința existentă și comportamentul actual să fie considerațiile principale. Dar, deși aceste detalii erau examinate cu atenție, un alt factor avea un impact remarcabil de mare: momentul zilei.

Persoanele încarcerate care se întâlneau cu comisia dimineața aveau mult mai multe șanse să primească eliberarea condiționată decât cele ale căror cazuri erau revizuite după-amiaza, chiar dacă infracțiunile și sentințele lor erau practic identice. Acest rezultat poate părea ciudat, dar explicația cercetătorilor era simplă: după-amiaza, judecătorii erau probabil epuizați. Mai precis, ei experimentau oboseala decizională.

Acest tip de epuizare cognitivă apare după o perioadă de luare a deciziilor extinsă și poate face oamenii mai impulsivi și mai puțin încrezători în alegerile lor.

Deci, ce fel de alegeri ne duc în această stare și ce putem face pentru a combate oboseala?

Deși nu este clar exact ce resurse sunt epuizate în timpul efortului mental, studiile au descoperit că multe persoane par să aibă un prag zilnic pentru luarea deciziilor.

Cât de repede atingi acest prag depinde de mai multe variabile, inclusiv frecvența, complexitatea și noutatea deciziilor pe care trebuie să le iei. De exemplu, alegerea a ceea ce să mănânci la micul dejun nu este foarte solicitantă. Nu doar că această decizie este limitată de ceea ce este disponibil, dar este și o alegere pe care te aștepți să o faci o dată pe zi, cu riscuri destul de mici. Și chiar când nu ești foarte sigur ce să mănânci, timpul dintre această decizie minoră și următoarea ar trebui să îți ofere suficient spațiu pentru a recupera energia cognitivă pe care ai consumat-o.

Îți este atât de dor de cineva încât te simți dărâmat? Iată puterea secretă a acestui sentiment!

Să ne imaginăm ceva mult mai complicat. De exemplu, mașina ta se strică brusc și trebuie să o înlocuiești imediat. Aceasta este o decizie neașteptată, complicată, cu consecințe serioase. În acest caz, există nenumărate opțiuni din care să alegi și nu le vei găsi pe toate într-un singur loc. Pentru a face alegerea optimă, va trebui să faci ore întregi de cercetare atentă pentru a lua în considerare diferitele avantaje și dezavantaje.

Presiunea timpului poate adăuga stres suplimentar atât în timpul procesului de luare a deciziei, cât și după aceea, pe măsură ce consumi mai multă energie întrebându-te dacă ai fi luat o decizie diferită cu mai mult timp la dispoziție. După doar o singură decizie de această magnitudine, majoritatea oamenilor ar fi deja atins pragul lor decizional. În profesiile unde oamenii trebuie să ia multiple decizii cu miză mare în fiecare zi, oboseala decizională poate fi mult mai periculoasă.

Judecătorii, precum cei din studiul din 2011, întâlnesc adesea decizii dificile una după alta, fără timp de recuperare. Mulți cercetători sunt în special preocupați de oboseala decizională în medicină.

O strategie simplă este să faci mai puține decizii zilnice, abordând lista de sarcini pe parcursul mai multor zile sau chiar eliminând unele decizii de rutină. Poate fi util să-ți imaginezi deciziile ca fiind ale altcuiva înainte de a considera cum te afectează consecințele specific.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel