Mituri demontate despre efectele Lunii Pline. Afectează sănătatea mintală?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Mistere
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Încă din anul 400 î.Hr., medicii și filosofii au dat vina pe lună pentru modificările comportamentale. Cuvântul „lunatic”, la urma urmei, a venit de la ideea că schimbările de stare mentală sunt legate de ciclurile lunare. Legătura dintre cele două este chiar susținută în tratatele juridice istorice: faimosul jurist britanic William Blackstone a scris că oamenii au câștigat și și-au pierdut capacitatea de a raționa în funcție de fazele schimbătoare ale lunii. Posibilitatea ca oamenii să fie afectați de ciclurile lunii nu este în întregime neîntemeiată.

În „Othello” al lui Shakespeare, servitoarea Emilia îi spune lui Othello că luna s-a apropiat prea mult de Pământ - și au înnebunit oamenii. Ideea că o lună plină poate provoca emoții, poate provoca un comportament bizar și chiar provoca boli fizice nu este doar un trop literar. Este o credință puternic susținută, chiar și astăzi. De fapt, un studiu spune că aproape 81 la sută dintre profesioniștii din domeniul sănătății mintale cred că Luna Plină poate îmbolnăvi oamenii. Oricât de puternică pare această credință antică, există puține științe care să susțină teoria conform căreia o lună plină provoacă o creștere rapidă a vizitelor la camera de urgență sau a admiterilor în unitățile de sănătate mintală.

Mareele oceanului cresc și scad în timp odată cu fazele lunii și cu mai multe specii marine - inclusiv corali de recif și unii pești - au cicluri de reproducere care sunt aproximativ cronometrate până la ciclurile lunare.

Totuși, nu multe studii leagă luna de comportamentul uman și de condițiile de sănătate. Iată ce ne pot spune cercetătorii despre conexiunile care există între oameni și luna plină.

Când Luna este plină și strălucitoare, aceasta vă poate afecta calitatea somnului. Într-o analiza 2014 implicând 319 de persoane care fuseseră îndrumați către un centru de somn, cercetătorii au descoperit că luna plină era asociată cu un somn mai puțin profund și o latență crescută a REM (mișcare rapidă a ochilor).

Latența somnului este perioada dintre momentul în care adormiți prima dată și când intrați în prima etapă a somnului REM. Deci, o latență crescută înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la somnul REM.

Alte cauze ale latenței somnului REM pot include:

- apnee de somn

- consumul de alcool

- unele medicamente

Se crede că somnul profund apare în ultima perioadă de somn REM.

Un studiu realizat în 2015 pe 205 de persoane a descoperit că luna plină poate afecta somnul diferit la bărbați și femei. Multe femei dorm mai puțin și au mai puțin somn REM când faza lunii pline este aproape, în timp ce bărbaţii au mai mult somn REM aproape de o Lună Plină.

În 2016, un grup de cercetători a examinat ciclurile de somn ale copiilor din 12 țări. Copiii au dormit cu 1% mai puțin în timpul fazei lunii pline. Cu toate acestea, nu au găsit nicio asociere între această schimbare a somnului și diferențe semnificative de comportament în acea perioadă.

Deși multe studii indică o asociere între somn și ciclurile lunare, nu toate o fac. Un alt studiu din 2015 care implică 2.125 de persoane nu a găsit nicio legătură între luna plină și modificările modurilor de somn.

În 2013, într-un studiu la studenții universitari de sex masculin, cercetătorii au măsurat efectele schimbării ciclurilor lunare asupra sistemului cardiovascular al participanților. Au descoperit că tensiunea arterială a scăzut cu aproximativ 5 mm Hg în timpul fazelor Lunii noi și ale Lunii Pline.

Oamenii au fost mai eficienți fizic în timpul lunilor pline și noi. Cu toate acestea, această constatare intră într-o oarecare măsură în conflict cu alte cercetări - inclusiv cu un studiu din 2020 la sportivii de sex masculin care nu a găsit nicio diferență semnificativă în performanța atletică în diferite faze lunare.

Deci, sunt lunile pline cu adevărat asociate cu schimbări ale dispoziției și ale sănătății mintale?

Dovezile științifice predominante spun că nu. Cercetătorii unui studiu din 2017 au analizat înregistrările de urgență la un spital cu 140 de paturi și au constatat că oamenii au vizitat departamentul de urgență din cauza unei afecțiuni psihiatrice în număr aproximativ egal în toate cele patru faze ale lunii.

O recenzie din 2006 din mai mult de 10.000 de dosare medicale din diferite departamente au găsit același lucru: nicio relație între luna plină și numărul vizitelor la spitale psihiatrice sau cu tulburări de dispoziție.

Cei cu tulburare bipolară pot fi afectați

Există o excepție marcată de la această concluzie generală. Cercetătorii au descoperit că tulburarea bipolară poate fi afectată de modificările ciclului lunar. Mai exact, un studiu din 2018 a examinat 17 persoane a căror tulburare bipolară a avut tendința de a trece rapid de la depresie la manie.

Studiul a arătat că stimulatorul cardiac circadian (un grup mic de nervi) la acești indivizi s-a sincronizat cu tiparele lunare. Acest lucru a provocat schimbări în somn, care au declanșat apoi trecerea de la simptomele depresiei la simptomele maniei.

Într-un studiu de caz (2019), unei femei cu tulburare bipolară II, cercetătorii au sugerat că această conexiune lună-dispoziție poate fi tratată prin schimbarea unor medicamente (în special medicamente pentru tiroidă și antidepresive) și prin utilizarea terapiei cu lumină.

Concluzii incorecte

De exemplu, dacă vizitați Parisul și aveți două întâlniri neplăcute cu parizieni morocănoși, s-ar putea să veniți acasă gândindu-vă că parizienii sunt nepoliticoși. Când ajungeți la această concluzie, veți trece cu vederea multe interacțiuni pozitive sau neutre pe care le-ați avut și vă veți concentra doar pe cele negative.

În mod similar, este posibil ca oamenii să fi observat un episod comportamental sau un incident traumatic și l-au asociat cu luna plină pentru că au auzit mituri despre o posibilă legătură între acestea.

Deoarece se știe că ciclurile lunii influențează fenomenele naturale precum mareele, unele culturi au dezvoltat o credință persistentă - dar mai ales incorectă - că fazele lunare influențează și emoțiile, comportamentele și sănătatea umană.

În cea mai mare parte, o Lună Plină nu determină oamenii să devină mai agresivi, violenți, anxioși sau deprimați.

Se pare că există o legătură între fazele lunii și modificările simptomelor tulburării bipolare. Există, de asemenea, unele dovezi că o lună plină poate duce la un somn mai puțin profund și o întârziere în intrarea în somn REM. În plus, unele studii au arătat o ușoară schimbare a condițiilor cardiovasculare în timpul lunii pline.

Oamenii de știință continuă să studieze modul în care Luna influențează diferite sisteme fiziologice și psihologice. Deocamdată, însă, se pare că efectul acestui corp ceresc asupra corpului vostru este mai slab decât se credea odinioară.

sursa: healthline.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel