Vrei un mic dejun inedit? Poți încerca această variantă turcească, dacă te-ai săturat de rețetele clasice. Se prepară foarte ușor și este delicios.
Ingrediente
– 3-4 cartofi
– 1 ceapă
– 2 ouă
– ½ pahar de lapte (1 pahar = 200 ml)
– ½ pahar de ulei
– ½ pahar de făină de grâu
– ½ pahar de făină de porumb
– 5 gr de praf de copt
– 1 praf de sare sau după gust
– 1 linguriță de piper negru măcinat
– 1 linguriță de boia de ardei iute – opțional
– 1 linguriță de boia de ardei dulce
– 1 linguriță de chimion măcinat
– verdeață (pătrunjel, mărar, ceapă verde)
– 50-100 gr de cașcaval
– ulei – pentru formă
Cum se prepară
Tăiați cartofii felii subțiri pe lungime, apoi feliile le tăiați în jumătate, la fel, pe lungime, după care le tăiați pai. Tăiați ceapa bucăți mici și mărunțiți verdeața. Bateți ouăle cu telul, adăugați sare, praf de copt și condimentele indicate sau orice altceva vă place să adăugați în cartofi, potrivit retete-usoare.info.
Amestecați foarte bine ingredientele, adăugați ulei și lapte, amestecați, apoi încorporați treptat făina de grâu și porumb (sau folosiți doar 1 pahar de făină de grâu) și continuați să amestecați cu telul, până dispar toate cocoloașele.
Transferați cartofii în aluat, adăugați verdeață și ceapă, apoi amestecați bine ingredientele. Setați cuptorul la 180-190°С și ungeți baza și pereții formei cu ulei. Transferați și repartizați compoziția de cartofi și dați forma la cuptor pentru 20 de minute.
Opțional, scoateți forma din cuptor, presărați cartofii cu cașcaval răzuit și îi coaceți, până se rumenesc frumos la suprafață.
Citește și:
English Breakfast. Rețeta faimoasă de mic dejun englezesc
Ingrediente
6 felii de bacon
3-5 ciuperci
1 roșie mare
1 ceapă mică
250 g fasole fiartă
2 ouă
4 felii de pâine
unt
ulei
verdeață (ceapă verde si mărar)
sare, piper, oregano
praf de usturoi
1 frunză de dafin
Cum se prepară
Facem câteva tăieturi mici pe două părți ale cârnăciorilor. Tăiem ciupercile felii sau jumătăți. Tăiem două felii de roșie, iar restul legumei o tăiem cubulețe. Tăiem ceapa și verdețurile. Prăjim fără ulei baconul, pe ambele părți, până devine auriu, porivit retetesivedete.ro.
Prăjim pe rând cârnăciorii, apoi, pe ambele părți roșiile rondele cu sare și oregano, ciupercile cu puțină sare, dar fără a le amesteca. Separat călim ceapa tăiată până se rumenește ușor, apoi adăugăm roșiile cubulețe și peste un minut adăugăm fasolea, sare și piper după gust și o frunză de dafin. Amestecăm și lăsăm sub capac pentru circa 5 minute.
Puteți prăji ouăle, așa încât gălbenușul să rămână moale. Într-o ceașcă mai mare, umplută pe jumătate cu apă, puneți puțină sare și spargeți un ou. Dați la cuptorul cu microunde pentru 1 minut (în funcție de puterea aparatului veți avea nevoie de plus-minus 20 de secunde). Scoateți atent oul din apă și așezați-l pe un prosop din hârtie.
Pâinea o puteți prăji în tigaie cu unt sau în toaster, apoi ungeți, încă fierbinte, cu unt și decorați cu mărar. E timpul să aranjați preparatele pe platou și să-l serviți celor dragi cu o ceașcă cu ceai (cu lapte – așa cum îl beau englezii) sau, de ce nu, cu un pahar de bere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News