Menopauza, o etapă naturală în viața fiecărei femei. Cum ne pregătim pentru acest moment?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
freepik.com
freepik.com

Ne putem pregăti pentru menopauză? Ce trebuie să știm? Președintele CNAS oferă câteva sfaturi.

Menopauza este un proces fiziologic natural, prin care femeile se confruntă cu încetarea ciclul menstrual, deci cu oprirea capacității de a mai rămâne însărcinate.

Este determinată de scăderea treptată a producției de hormoni sexuali feminini, estrogen și progesteron. În mod obișnuit, menopauza apare în jurul vârstei de 45-55 de ani, iar vârsta medie la care femeile intră în menopauză este de aproximativ 51 de ani.

Statisticile privind menopauza la nivel global variază în funcție de diverse factori, cum ar fi nivelul de dezvoltare, accesul la servicii de sănătate, stilul de viață și alți factori demografici. Totuși, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că în jur de 1,2 miliarde de femei vor fi la vârsta menopauzei până în anul 2030.

Simptomul DUR al menopauzei. Cum poți preveni?

Durata simptomelor menopauzei variază, dar în medie, acestea pot persista între 4 și 8 ani.

Simptomele menopauzei pot include bufeuri, insomnie, modificări de dispoziție, modificări ale libidoului, modificări ale greutății corporale și altele.

Tratamentul menopauzei poate include terapia hormonală și alte opțiuni de gestionare a simptomelor, care ar trebui să fie discutate și stabilite împreună cu un medic în funcție de nevoile individuale ale fiecărei femei.

Menopauza prematură: cauze și simptome, dar și risc de boli cardiace

Iată ce a declarat Valeria Herdea (CNAS):  'Mi-aş dori foarte tare să ne pregătim de-a lungul vieţii şi să înţelegem că şi asta face parte din evoluţia noastră, că şi menopauza este o perioadă, că şi menopauza vine la pachet cu nişte lucruri, dar pentru care te poţi pregăti ca (...) să te loveşti mai uşor.

Ar fi bine să învăţăm să mâncăm corect, să ne mişcăm mai mult, să gândim pozitiv, să interacţionăm, să socializăm, să avem un cerc de prieteni, să ne implicăm în activităţi care probabil că ne-ar solicita foarte mult acel for interior, care ne-ar aduce plusul de energie. Probabil că par poveşti romanţate, dar nu este aşa'.

Când ar trebui să apară menopauza: "Mai devreme sau mai târziu" de atât...

Preşedintele CNAS a punctat că femeile ajunse la menopauză trebuie să determine, cu un specialist, factorii de risc pe care îi au, iar ulterior să se adreseze endocrinologului, ginecologului, gastroenterologului.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a atras atenţia că menopauza reprezintă 'o evoluţie naturală', iar în organism încep să apară o serie întreagă de modificări.

'Menopauza a fost şi este încă un subiect tabu, ţinut sub preş, elefantul din încăpere. Trăim acum alte vremuri, mult mai deschise, mai evoluate din punct de vedere ştiinţific şi social, astfel că suntem într-o nouă etapă, în care femeile nu trebuie să simtă stigma, trebuie să vorbească deschis, să ştie că pot fi înţelese şi ajutate.

(...) La nivelul societăţii româneşti este nevoie de a conştientiza şi mai ales de a accepta că femeia ajunsă la menopauză nu este marginală, nu este la finalul activităţii, dimpotrivă. Este într-o nouă etapă, i se deschid noi orizonturi, a declarat, la rândul său, preşedintele Asociaţiei Manifest pentru Drepturile Femeii, Irina Bârlă.

Vezi şi: Care sunt vitaminele recomandate după vârsta de 40 de ani, pentru o sănătate optimă?

Sursa: AGERPRES (A - autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stănescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel