Stresul afectează toţi indivizii, la locul de muncă sau chiar în timpul liber, însă nu toată lumea trebuie să vadă un medic pentru a gestiona provocările vieţii, deoarece coachingul poate acţiona ca un prim nivel de sprijin pentru a construi rezilienţa, afirmă Petronela Nechita, medic primar la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Petronela Nechita, medic primar la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi. explicat, pentru AGERPRES, că este vorba de un proces care are ca scop îmbunătăţirea performanţei, concentrându-se pe 'aici şi acum', mai degrabă decât pe trecutul sau viitorul îndepărtat.
„Coachingul este un parteneriat între coach şi individ. Coachul ajută omul să-şi atingă cele mai bune rezultate personale şi să producă rezultatele pe care şi le doreşte în viaţa personală şi profesională. Îi permite individului să dea tot ce e mai bun, să înveţe şi să se dezvolte în modul în care îşi doreşte. Deblochează potenţialul unei persoane de a-şi maximiza performanţa. Coachingul îi ajută să înveţe mai degrabă decât să-i înveţe! Prin comparaţie, terapia este lucrul cu pacientul care caută ameliorarea simptomelor psihologice sau fizice. Pacientul doreşte vindecare emoţională şi uşurare de durerea mentală” a declarat Petronela Nechita. Medicul a explicat, totodată, că terapia se ocupă de sănătatea mintală a omului, în timp ce coachingul se ocupă de creşterea mentală.
„Motivul individului pentru a apela la terapie sau la consiliere este de obicei să scape de durere sau disconfort, mai degrabă decât să se îndrepte către obiectivele dorite. Coachingul nu este corector, este generativ. Atât terapia, cât şi consilierea sunt mai probabil să implice înţelegerea şi lucrul cu experienţa trecută decât coaching. Terapia şi coachingul funcţionează diferit, dar pot fi utilizate împreună”, a precizat Petronela Nechita. Conform acesteia, există o diferenţă uriaşă între a învăţa pe cineva şi a-l ajuta să înveţe. 'În coaching, în mod fundamental, antrenorul ajută individul să-şi îmbunătăţească propria performanţă, cu alte cuvinte, îl ajută să înveţe.
Coachingul creează mediul în care oamenii sunt dispuşi să se schimbe. Noi, oamenii, nu trebuie să fim perfecţi, pentru că astfel nu ar mai fi loc de creştere, de îmbunătăţire. În schimb, putem fi umani în relaţia cu noi înşine, apoi cu cei din jur, punând astfel o sămânţă pentru a face lumea din jurul nostru un loc mai bun, a afirmat Petronela Nechita. Cu un coach, susţine aceasta, oamenii beneficiază de sprijin zi cu zi, beneficiază de abilităţi de învăţare şi de atingere a obiectivelor. De asemenea, oamenii pot lucra şi cu un terapeut, pentru a aprofunda conştientizarea de sine şi pentru a procesa gândurile şi sentimentele. „Dacă un pacient lucrează cu un terapeut sau un psihiatru, un coach îl poate ajuta să-şi maximizeze beneficiile tratamentului clinic. Oamenii pot lucra cu un coach la atingerea obiectivelor, managementul stresului, construirea stimei de sine, îmbunătăţirea comunicării, stabilirea unui echilibru între viaţă şi profesie. Sunt medic primar psihiatru, iar pentru mine, de aproape un an, coachingul a fost şi este un proces plăcut, relaxant şi productiv, în care un coach a ştiut ce întrebări să pună astfel încât să realizez lucruri pe care nu le-aş fi obţinut singură, într-un timp atât de scurt”, a mai spus medicul psihiatru.
sursă: AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: George Onea)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News