Dieta mediteraneană a fost desemnată, pentru al cincilea an consecutiv, cea mai bună din lume. Medicul nutriționist Laura Ene a propus un meniu mediteranean pentru o zi.
Medicul nutriționist Laura Ene a spus despre dieta mediteraneană, desemnată pentru al cincilea an consecutiv cea mai bună din lume, că este, de fapt, "un stil de viață alimentar, un stil de viață echilibrat", și "nu o dietă ca atare".
"Dieta mediteraneană nu este despre a calcula caloriile, nu este despre a cântări mâncarea, ci despre a face anumite alegeri alimentare sănătoase și potrivite.", a subliniat medicul nutriționist Laura Ene, într-o intervenție la Digi24, menționând că se pune accent pe legume, fructe, pește, fructe de mare și pe uleiul de măsline extravirgin.
Pentru micul dejun, în această perioadă, medicul nutriționist Laura Ene consideră potrivit "un iaurt plin de probiotice, poate un chefir, cu cereale integrale, cu fructe de pădure foarte bogate în antioxidanți și o lingură-două de semințe de in sau câteva nuci, alune, migdale." "Acesta ar fi micul dejun perfect pentru perioada asta și în dieta mediteraneană.", a adăugat ea.
"O gustare până la masa de prânz ar putea fi potrivită dacă este nevoie de ea, dacă micul dejun este luat foarte devreme. În principiu, nutriția modernă nu mai recomandă gustările între mese decât la anumite categorii de persoane. Așadar, cel mai potrivit ar fi să avem cele trei mese principale ale zilei și o gustare s-o folosim între două mese care se depărtează foarte mult.", a precizat medicul nutriționist.
La prânz, "putem alege un fel de mâncare format din boabe, din mazăre, fasole boabe, năut, linte, bogat în fibre și care ne ajută inclusiv la reducerea colesterolului și riscului cardiovascular, alături de o salată", iar la cină "o bucată de pește cu legume la abur sau salată, când vine vremea ei."
De asemenea, "orice tip de supă sau ciorbă se încadrează în acest tip de meniu mediteranean pentru că nu este altceva decât o combinație de legume proaspete cu ierburi aromate."
Privind deserturile, Laura Ene a spus că sunt potrivite "fructele coapte, compoturi fără zahăr, o mână de nuci, alune, migdale, dar să nu depășim această mână o dată pe zi, fructe uscate, dar nu confiate pentru că sunt pline de zahăr."
- "Ca să-și păstreze proprietățile, uleiul de măsline ar trebui folosit la sfârșitul preparării mâncării și nu la începutul ei. Niciodată nu prăjim în niciun fel de ulei. Putem să călim ușor în ulei de floarea soarelui, dar să nu prăpădim uleiul de măsline prin prăjire."
- "Putem folosi pâine de secară, pâine graham, pâine integrală, cu atenție la cantitate. Ar fi potrivit să nu depășim 150 de grame pe zi. Bineînțeles că dacă avem alte forme de carbohidrați la mese, cum ar fi cartoful sau orezul integral, pastele integrale sau boabele, ar trebui să nu combinăm cu pâinea la aceeași masă."
- "Se recomandă în timpul mesei un pahar de vin, pentru cei care nu au afecțiuni cardiovasculare, probleme cu tensiunea, cu ficatul sau cu rinichii."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News