De Florii, oamenii merg la biserică ținând in mână câteva crenguțe de salcie, care vor fi sfințite. În ce practici se foloseau mâțișorii?
Duminica Floriilor face trecerea către ultima săptămâna de post aspru de data aceasta, Săptămâna Patimilor, cea în care creștinii ortodocși refac drumul lui Hristos către moartea și învierea Sa.
Săptămâna Floriilor este săptămâna în care Iisus Hristos aduce înaintea ochilor noștri miracolul învierii lui Lazăr. Se reia această temă a învierii lui Lazăr pe parcursul întregii săptămâni a Floriilor, deoarece această minune simbolizează felul în care propria înviere a lui Hristos îi va scoate pe toți morții din iad.
Ai auzit pana acum de mâțișorii din salcie?
Ei bine, mâțișorii din salcia sfințită la biserică în ziua de Florii sunt folosiți într-o serie de ritualuri și practici magice.
Iată câteva dintre ele!
- Oamenii ating animalele și copiii cu acești mâțișori de salcie, pentru a-i vedea crescând și înflorind. Dacă mâțișorii sunt puși în stupi, înseamnă că și stupii ar fi sfințiți și astfel, se va strânge mult mai multă miere peste an.
- Dacă mâțișorii sunt puși printre straturile de zarzavaturi, înseamnă că acestea vor fi protejate de dăunători. Deci, viermii nu se vor mai atinge de legume.
- Totodată, cine înghite trei mâțișori sfințiți în ziua de Florii, nu se mai îmbolnăvește tot anul.
- Dacă se usucă și apoi se ard câțiva mâțișori, fumul acestora va proteja gospodăriile în caz de furtună și va îndepărta tunetele și fulgerele.
O zi cu bucurie de Florii! Ce reprezintă această sărbătoare și ce numim "Paștele copiilor"?
Există și alte practici care sunt atribuite mâțișorilor de salcie:
- Cei care se leagă la mijloc cu ramuri de salcie sfințită de Florii, nu vor mai avea dureri de spate.
- Conform Mediafax.ro, aflăm că: „Oamenii mănâncă mugurii salciei pentru a se vindeca de maladii şi un alt rol al ramurilor de salcie este să alunge duhurile rele, astfel poate fi protejată nu doar casa, ci şi animalele din ogradă. Pentru ca vraja de protecţie să funcţioneze, ramura de salcie trebuie să aibă mugurii deja desfăcuţi în momentul în care preotul o sfinţeşte. De asemenea, salcia respectivă se pune în apa în care se îmbăiază copiii”, a explicat etnologul Maximilian Menuţ.
- În această perioadă, plantele și florile încep să își dezvăluie calitățile magice și puterile terapeutice și nu numai.
Surse: ziarul Lumina.ro, Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News