Martie sau Luna Războiului. Care este asocierea cu zeul Marte?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Știai că denumirea lunii martie vine de la Marte, zeul roman al războiului? Iată cum s-a făcut această asociere!

Martie este prima lună a primăverii în jumătatea nordică a lumii. Este numită după Marte, zeul roman al războiului.

Martie este a treia lună din calendarul gregorian și are 31 de zile. În jumătatea nordică a lumii, martie marchează începutul primăverii. În jumătatea sudică, este începutul toamnei.

Luna Războiului

Numele lui martie provine din Roma antică: În latină, era numită "martius mensis" sau luna lui Marte, zeul roman al războiului. Martie era prima lună în calendarul roman timpuriu pentru că războiul începea din nou după iarnă.

Date importante în martie

10 martie: Ora de vară începe în cea mai mare parte a zonelor din SUA și Canada prin mutarea ceasurilor cu o oră înainte. În Europa, ceasurile sunt mutate cu o oră înainte spre "ora de vară" în primele ore ale dimineții de 31 martie. Cele mai multe țări care respectă Ora de Vară își schimbă ceasurile pe 31 martie.

Cum se manifestă astenia de primăvară și de ce apare?

Evenimente astronomice în martie

Luna Viermelui: Luna Plină din martie este tradițional numită Luna Viermelui, pentru că viermii de pământ tind să apară în această perioadă în multe locuri din jumătatea nordică a lumii.

Echinocțiul de primăvară: Echinocțiul de primăvară este prima zi a primăverii astronomice în jumătatea nordică a lumii și începutul toamnei în jumătatea sudică. Echinocțiul de primăvară are loc pe 19, 20 sau 21 martie, în funcție de Lună.

Martie a fost prima lună

Martie obișnuia să fie prima lună a anului în calendarul roman timpuriu. În jurul anului 700 î.Hr., regele roman Numa Pompilius a introdus lunile ianuarie și februarie în calendar, mutând martie pe poziția a treia.

Mituri și tradiții asociate cu Echinocțiul de primăvară. Ce trebuie să știm?

Martie rămâne prima lună a anului pentru cel puțin un miliard de oameni:

  • În majoritatea regiunilor din India, Anul Nou în Calendarul Hinduș începe în Luna Nouă dinaintea intrării Soarelui în semnul zodiacal al Berbecului (Meṣa) - în ziua sau în jurul Echinocțiului de Primăvară.
  • Anul nou persan, Nowruz, este sărbătorit pe 21 martie în întreaga lume - de la Iran și Orientul Mijlociu la Balcani, Marea Neagră și Asia Centrală și de Sud.
  • Calendarul evreiesc ortodox începe anul nou cu luna Nisan, care cade în martie sau aprilie în calendarul gregorian.

Idilele lui Marte

Idilele lui Marte erau o dată în calendarul roman care corespundea cu 15 martie în calendarul gregorian. Idilele erau fie în ziua a 13-a, fie în ziua a 15-a a fiecărei luni și obișnuiau să marcheze ziua Lunii Pline.

În societatea romană, Idilele lui Marte erau o zi specială: romanii sărbătoreau Anul nou, făceau sacrificii zeilor și își plăteau datoriile. În Idilele lui Marte din anul 44 î.Hr., Iulius Cezar a fost asasinat în timpul unei întâlniri a senatului roman. Moartea lui a pus capăt Republicii Romane și a declanșat un război civil.

Primăvara prin intermediul poeziei. Cum a fost portretizat anotimpul renașterii naturii?

Piatra semiprețioasă și floarea pentru persoanele născute în luna Martie

Potrivit tradiției, pietrele de naștere pentru martie sunt Acvamarinul și Jaspul Roșu, care simbolizează curajul. Floarea de naștere a lui martie este narcisa. În unele culturi, aceasta reprezintă primăvara și începuturile noi. În cultura persană, de exemplu, narcisa simbolizează Anul Nou.

Nativul zodiacului care anunță primăvara este Berbecul. Acesta este guvernat tot de zeul Marte, care reprezintă curajul, prospețimea, ambiția, dar și furia, impulsivitatea.

Îți recomandăm și Aritmia cardiacă: mit și realitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel