Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce se face în această zi?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Azi este Sfânta şi Marea Luni!

De astăzi, începe Săptămâna Patimilor. Începând din Duminica Floriilor și până în sâmbăta dinainte de Paște, vorbim despre Săptămâna Mare.  

Săptămâna de dinaintea Învierii lui Iisus Hristos simbolizează o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru toți credincioși.

În Săptămâna Mare, preoții ne îndeamnă la post, la rugăciune, dar și la spovedanie. Totodată, caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.

Ce este Lunea Mare?

În ziua de luni din Săptămâna Patimilor se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de frații săi cu treizeci de arginți. De asemenea, Lunea Mare este considerată fiind prima zi a Patimilor lui Iisus.

În Biserica ortodoxă, la Liturghie, preotul citește istoria vieții Lui Isus pentru a le reaminti credincioșilor de momentul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

Patriarhul Iosif este o preînchipuire a lui Hristos, care a fost vândut de Iuda. Acuzat de desfrânare, el ajunge în închisoare, iar după ce este eliberat, este pus administrator peste tot Egiptul.

De aceea, stăpânirea lui Iosif peste Egipt reprezintă o prefigurare a biruinței Lui Hristos asupra păcatelor lumii.

Tot în această zi Sfântă se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru ca nu avea roade.

Este o pildă dată omului din care trebuie să se rețină că Dumnezeu este atât iubire, cât și dreptate. Așadar, la judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci îi va și pedepsi pe cei ce „nu au rodit”, conform site-ului crestinortodox.ro.

La denia de luni seara se va citi Evanghelia despre dajdia Cezarului (Matei 22, 17-22) şi despre făţărnicia fariseilor (Matei 23, 1-39), ca să învăţăm a respecta, atât poruncile legilor pământeşti, cât şi ale legilor dumnezeieşti şi să ne ferim de aluatul fariseilor, adică de invidia, răutate şi făţărnicia lor, spune părintele Cleopa. Ei se arătau evlavioşi şi drepţi la vedere, dar în inimă erau plini de necredinţă, de mândrie şi de ură împotriva lui Hristos.

Care sunt obiceiurile din Lunea Mare?

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor este considerată prima zi a Patimilor lui Iisus.

În Biserică, preotul aduce în fața creștinilor icoana lui Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. La Liturghie se citește istoria vieții acestuia pentru a se aminti de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

În Săptămâna Mare, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, unele transmise de Biserică, iar altele moștenite încă din bătrâni.

Luni este o zi importantă pentru toate gospodinele!

Aceasta este ziua în care începe curățenia de Paște. Femeile aerisesc casa, spală rufe, calcă, văruiesc și fac curățenie în locuință.

Da, postul este ținut în continuare. Ba, mai mult, credincioșii aleg să ajuneze în Săptămâna Patimilor. Adică, aleg să nu mănânce nimic de la răsărit până la apusul soarelui.

Citește și: La ce păcat ești cel mai predispus în funcție de zodie?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel