Luna Plină de pe 22 iunie este Luna Căpșunilor. De unde provine denumirea?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Noutati
Freepik.com
Freepik.com

Învățarea semnificațiilor din spatele numelor Lunii Pline poate adăuga încă un strat de perspectivă. Te poate ajuta să înțelegi ciclurile anotimpurilor și modul în care le oglindim.

Înainte de apariția metodelor științifice și a studiilor empirice, oamenii studiau fazele lunii pentru a înțelege anotimpurile și lunile, chiar și pentru a ține evidența timpului. Ca rezultat, amerindienii au început să atribuie nume Lunilor Pline, care aveau rădăcini în folclor sau semnificau ciclurile sezoniere. Aceste nume au fost înregistrate de publicația anuală ”Almanahul Fermierilor”, care a început să le documenteze în anii 1930. Aceste 12 nume ale Lunilor Pline au istorii  interesante și continuă să aibă semnificație în studiile astrologice și astronomice de astăzi.

Luna Plină din iunie 2024

Din punct de vedere astrologic, pe 22 iunie, vom avea o Lună Plină în Capricorn. Acest eveniment ne va face foarte serioși. Totodată, posibil să ne dea peste cap planurile de la serviciu. Arhetipul Capricornului vorbește despre statutul social și despre tot ceea ce ține de carieră.

Când vorbim despre o Lună Plină, ne referim la un moment de finalizare, un apogeu.

De ce o numim Luna Căpșunilor?

Luna Plină din iunie a primit numele de „Luna Căpșunilor” de la mai multe triburi native din America de Nord, deoarece căpșuna sălbatică (Fragaria virginiana) atinge maturitatea maximă și este gata de recoltare în iunie. Acest fruct de pădure este răspândit în cele 48 de state continentale, Canada și Alaska, și este un aliment de primăvară popular și important, fiind unul dintre primele fructe care se coc.

Datorită importanței căpșunii sălbatice ca aliment de primăvară, numele „Luna Căpșunilor” a fost dat Lunii Pline din iunie de către triburile Algonquin, Ojibwe, Dakota, Lakota, Chippewa, Oneida și Sioux. Mai multe triburi folosesc alte denumiri legate de fructe, în funcție de fructele cele mai proeminente din zonele lor natale. De exemplu, tribul Creek din sud-estul Statelor Unite numește această Lună „Luna Murelor”, în timp ce tribul Shawnee din Ohio și Pennsylvania se referă la Luna Plină din iunie ca „Luna Zmeurei”. În Alaska, tribul Haida folosește un nume mai cuprinzător, „Luna Coacerii Fructelor”.

Lună Plină în Capricorn pe 22 iunie. Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Fructele de pădure nu sunt singurele plante care cresc în iunie, iar diferite culturi au adesea un alt nume, bazat pe practicile lor de grădinărit și pe creșterea plantelor regionale. Pe lângă denumirea de Luna Căpșunilor, tribul Ojibwe folosește și termenii „Luna Înfloririi” sau „Luna Grădinii”, referindu-se la diferite plante și creșterea lor generală în iunie.

Tribul Cherokee este mai specific cu „Luna în Care Plantele din Grădină Încolțesc”. Pentru fermieri și alte triburi sedentare, termenul „Luna Porumbului Verde” este adesea folosit pentru a denota creșterea în grădină a acestui aliment de bază specific.

Chiar și religiile neo-păgâne fac referire la grădinărit cu Luna Plină din iunie ca „Luna Plantării”. În zonele mai nordice, iunie poate fi puțin prea devreme pentru ca plantele din grădină să încolțească sau fructele de pădure să se coacă, dar copacii încep în sfârșit să înflorească după lunile lungi de iarnă. Tribul Cree din câmpiile nordice și Canada se referă la Luna Plină din iunie ca „Luna Când Apar Frunzele” pentru a marca această etapă a ciclului anual al naturii.

Alte denumiri sezoniere

În zonele în care căpșunile nu sunt răspândite sau perioadele de grădinărit variază, Luna Plină din iunie are denumiri legate de natură.

De exemplu, tribul Choctaw din câmpiile sudice, din Oklahoma până în Mississippi, numește această lună „Luna Vântului”, după tiparele meteorologice sezoniere și furtunile de primăvară. În China, este „Luna Lotusului”.

O vară de neuitat pentru Gemeni, Vărsător și Leu. Neajunsuri pentru Pești și Rac

Ciclul de viață al animalelor comune poate, de asemenea, să dea nume.

Popoarele Inupiat și Tlingit din Alaska numesc această lună „Luna Nașterilor”, deoarece multe animale nordice nasc în iunie, când vremea se încălzește, oferind puilor cel mai lung timp posibil pentru a crește și a se maturiza înainte de revenirea iernii.

În mod similar, tribul Arapaho din Marile Câmpii numește luna iunie „Luna Când Bizonii Mugesc”, care face referire la chemările de împerechere ale acestor animale sacre.

Calendarul Lunilor Pline din 2024, conform Almanahului Fermierilor

Iulie 2024 - Luna Cerbului

August 2024 - Luna Sturionului

Septembrie 2024 - Luna Plină a Porumbului

Octombrie 2024 - Luna Vânătorului

Noiembrie 2024 - Luna Castorului

Decembrie 2024 - Luna Rece

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel