Luna februarie are o semnificaţie aparte şi este o perioadă în care au loc mai multe celebrări la nivel internaţional. Iată câteva dintre ele:
National Black History Month - luna dedicată istoriei persoanelor de culoare din Statele Unite - este o sărbătoare recunoscută în Canada şi SUA, celebrată şi în alte regiuni ale lumii, precum Marea Britanie, Irlanda sau Ţările de Jos, în unele zone, însă, în luna octombrie.
În 1926, la aproximativ 50 de ani de la Proclamaţia de emancipare, istoricul de culoare Carter G. Woodhouse a propus Negro History Week, o săptămână din februarie dedicată persoanelor afroamericane şi istoriei lor. În anii 60, durata evenimentului, celebrat de studenţi de la colegii şi universităţi, a fost extinsă la o lună.
Perioada nu a fost aleasă întâmplător, luna februarie fiind cea în care s-au născut doi lideri proeminenţi care au jucat un rol important în istoria persoanelor de culoare din Statele Unite: preşedintele Abraham Lincoln (12 februarie), cu contribuţie aparte la emanciparea sclavilor, şi aboliţionistul şi autorul afroamerican Frederick Douglass (14 februarie).
Black History Month a fost recunoscută oficial în 1976, când preşedintele Gerald Ford i-a încurajat pe toţi cetăţenii să aducă un omagiu realizărilor americanilor de culoare de-a lungul istoriei.
Educaţia se află în centrul #BlackHistoryMonth, o oportunitate excelentă pentru lărgirea orizonturilor şi extinderea bagajului de cunoştinţe cu privire la istoria persoanelor de culoare, la viaţa şi activitatea unor figuri marcante care au schimbat în acest sens cursul istoriei, dar şi o ocazie de a creşte nivelul de conştientizare asupra problemelor reprezentate de rasism, încă prezente în societate.
După ce pe parcursul lunii ianuarie s-a celebrat Veganuary, o sărbătoare a stilului de viaţă vegan, adoptat de persoanele care nu consumă şi nu poartă produse de origine animală şi nici nu încurajează exploatarea acestora, din considerente ce variază de la compasiune faţă de necuvântătoare şi reducerea poluării până la îmbunătăţirea stării de sănătate, a venit rândul Lunii bucătăriei vegane.
Însoţit de hashtag-ul #VeganCuisineMonth, evenimentul a fost iniţiat de Freya Dinshah, fondatoarea American Vegan Society în 1960, autoarea culegerii de reţete The Vegan Kitchen (1965), considerată prima carte de bucate în care este folosit cuvântul "vegan şi organizatoarea a numeroase conferinţe şi congrese vegetariene şi vegane.
Sărbătoarea este dedicată stilului de viaţă vegan şi mai ales multiplelor preparate de post ce pot fi gătite de vegani, care nu conţin ingrediente obţinute de la animale, lipsite de cruzime faţă de acestea din urmă.
Totodată, Luna bucătăriei vegane îşi propune să răspundă la întrebări despre cum se poate face cu uşurinţă trecerea la stilul de viaţă vegan şi beneficiile acestuia pentru animale, pentru mediul înconjurător şi pentru sănătate, despre cum ar trebui să arate o alimentaţie vegană echilibrată pentru prevenirea deficienţelor nutriţionale şi mai ales despre numeroasele modalităţi în care pot fi preparate feluri de mâncare consacrate folosind ingrediente vegane. Toate aceste informaţii pot fi găsite pe site-ul American Vegan Society şi pe pagina dedicată evenimentului său, americanvegan.org/vegan-cuisine-month.
Poate părea ciudat ca în februarie să fie sărbătorite cireşele, fructe reprezentative pentru începutul verii. Însă, National Cherry Month (#CherryMonth), celebrată în Statele Unite la iniţiativa companiei Leelanau Fruit cu sediul în Michigan, tocmai asta îşi propune: să ne reamintească faptul că ne putem bucura de cireşe în orice moment al anului, sub orice formă.
Zilele geroase îşi spun cuvântul asupra păsărilor sălbatice, care cu greu găsesc hrană iarna. Pentru a veni în ajutorul lor, dar şi pentru a le încuraja să înfrumuseţeze grădinile cu prezenţa lor colorată şi cu trilurile vesele, a fost creată în Statele Unite #BirdFeedingMonth.
Potrivit daysoftheyear.com, sărbătoarea a fost înfiinţată în 1994 la iniţiativa lui John Porter, un bărbat căruia i-a păsat atât de mult de sănătatea şi de bunăstarea păsărilor sălbatice încât a propus Congresului înfiinţarea Lunii naţionale a hrănirii păsărilor. Pentru a o celebra, puteţi să le oferiţi păsărelelor amestecuri de seminţe, boabe şi fructe uscate mărunţite, dar şi să învăţaţi să confecţionaţi diferite dispozitive de hrănire.
Persoanele care adoră să frecventeze bibliotecile şi obişnuiesc să lectureze cărţi împrumutate de la ele au, luna aceasta, un motiv în plus să susţină activitatea acestor instituţii de cultură greu încercate în vremurile moderne. Denumită Library Lovers Month (#LibraryLoversMonth), sărbătoarea iniţiată în Statele Unite îşi propune să încurajeze oamenii de toate vârstele să citească cărţi împrumutate de la bibliotecile locale, să studieze în aceste adevărate oaze de linişte în mijlocul agitaţiei de zi cu zi, dar şi să crească nivelul de conştientizare asupra activităţii bibliotecarilor şi a importanţei bibliotecilor în comunităţi.
De la fursecuri sau bruschete uşor de preparat, până la reţete mai complexe, Luna naţională a gătitului distractiv în familie (National Bake For Family Fun Month) îşi doreşte să încurajeze acest ritual străvechi, deseori neglijat în vremurile moderne. Şi asta pentru că petrecerea timpului în familie preparând diverse reţete nu este doar o experienţă grozavă, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, dar contribuie la consolidarea, în bucătărie şi apoi la masă, a legăturilor dintre membrii gospodăriei.
Iar dacă #BakeForFamilyFunMonth dă roade şi vă oferă ocazia unor experienţe amuzante şi de neuitat trăite laolaltă în bucătărie, puteţi extinde acest obicei de-a lungul întregului an, spre exemplu alocând o seară pe săptămână gătitului distractiv în familie.
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News