Joe Navarro, fost agent special FBI, explică cum să identifici limbajul corpului: Oamenii sunt slabi în detectarea decepției

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Practic
Sursă foto: Canal YouTube @WIRED
Sursă foto: Canal YouTube @WIRED

Fostul agent FBI și expert în limbajul corpului, Joe Navarro, analizează diversele modalități în care comunicăm non-verbal. Cum transmite corpul nostru mai multe informații decât ne-am aștepta?

Non-verbalul reprezintă comunicarea, dar nu prin vorbe. Este cunoscut publicului sub numele de limbajul corpului. Cum ne îmbrăcăm, cum mergem; au semnificație. Folosim asta pentru a interpreta ce este în mintea persoanei.

Joe Navarro a fost agent special în cadrul FBI-ului timp de 25 de ani. Misiunea sa era de a prinde spioni. Cea mai mare parte a carierei mele a petrecut-o în cadrul Diviziei de Securitate Națională. Multe din acestea au avut de-a face cu privirea la ținte specific. A mai fost vorba, în mare parte, despre cum intra  în mintea acestora și cum îi neutraliza. Securitatea se baza pe limbajul non-verbal.

Iată câteva lucruri împărtășite de acesta despre limbajul corpului!

Există multe mituri acolo. Cel care iese în evidență este că îți încrucișezi brațele înseamnă un comportament de blocaj. Chiar și atunci când nu îți place persoana care este în fața ta, nu faci asta pentru a-l bloca. De fapt, te cuprinzi pe tine însuți pentru că, în esență, este o îmbrățișare proprie. Când te uiți la un film, îți vei încrucișa brațele. Aștepți pe cineva, ai tendința să faci asta. Ceea ce este interesant este că facem acest comportament mai mult în public decât în privat.

Alt mit cunoscut este că pe măsură ce gândim la ceva, ne putem uita într-o direcție, apoi în cealaltă. Cu siguranță nu este indicativ pentru decepție. Tot ce putem spune este că persoana procesează informațiile.

Celelalte neînțelegeri sunt că dacă persoana tușește, își atinge nasul sau își acoperă gura, înseamnă că minte. Facem asta pentru a ne liniști. Nu există niciun efect Pinocchio.

Astrologia relațională. Cum se evaluează compatibilitatea și armonia dintre două persoane?

O absurditate este și că putem detecta decepția pentru că persoana își atinge nasul sau își acoperă gura. Noi, oamenii, suntem slabi în detectarea decepției.

”În cei 25 de ani în FBI, a fost o raritate ca o persoană să nu dezvăluie în cele din urmă ce aveam nevoie să știu pentru că ne-am așezat și am avut conversații foarte lungi. Mă uit la comportamente pentru a face o evaluare. Ce transmite această persoană în legătură cu orice stimul? Întrebările mele suplimentare vin din observarea acestor comportamente.

Primul lucru pe care-l observ este părul. Arată sănătos? Arată bine îngrijit? Fruntea este foarte interesantă pentru că de multe ori dezvăluim stresul. Multe dintre lucrurile prin care am trecut în viață sunt adesea sculptate în frunte.

Mă uit la ochi pentru a vedea dacă sunt roșii sau nu, pentru a vedea dacă persoana a avut suficient de mult somn. Zona mică dintre ochi este una dintre primele zone care ne dezvăluie informații.

De cele mai multe ori, când nu ne place ceva, facem acel nas de iepure. Nu știm cu adevărat cum arată buzele noastre. Avem tendința să le strângem când ceva ne deranjează. Și mă uit la obraji. Putem face ceva de genul acesta: ne frecăm limba de interiorul obrajilor. Dar când încercăm să ascundem asta, atunci îmi spune că această persoană încearcă să facă ceva management al percepției. Și dacă o face, vreau să știu de ce.

Mă uit la umeri. Dacă întrebi pe cineva ceva și nu știe răspunsul, ambii umeri se ridică foarte repede. Și apoi mă uit la mâini. Când ceva ne neliniștește, avem tendința să ne încleștăm degetele, ne mișcăm mâinile înapoi și înainte foarte încet. În momentul în care apare ceva tensionat în discuție, avem tendința să ne punem mâinile pe șolduri și devenim foarte teritoriali.

Dar mă uit și la orice comportamente de ventilare pentru că bărbații au tendința să se ventileze la gât. Facem asta când ceva ne deranjează.

Și apoi mă uit la picioare pentru a vedea dacă există orice comportament cum ar fi mișcarea picioarelor, Dacă pun o întrebare și deodată picioarele se retrag și sunt încrucișate, poate că persoana se simte puțin amenințată de acea întrebare. ”, spune Navarro.

 

Youtube video image

Citește și Aritmia cardiacă: mit și realitate 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel