Tehnologie revoluționară! Oamenii de ştiinţă recreează „un surâs natural” pentru roboţi

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Oamenii de știință au reușit un lucru remarcabil în ceea ce privește roboții! Iată tehnologia la care aceștia au lucrat!

Oameni de ştiinţă japonezi au reuşit să facă un robot să surâdă natural după folosirea unor celule umane, o tehnologie revoluţionară întrucât androizii sunt în general acoperiţi cu o piele din silicon, care nu poate nici transpira şi nu are nici capacitatea de a se cicatriza, transmite AFP.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a prezentat luni concluziile unui studiu publicat în revista Cell Reports Physical Science şi au difuzat de asemenea o înregistrare video în care apar roboţi care afişează un surâs realist, dar sinistru. Pentru a crea „un surâs natural”, cercetătorii au gelatinizat un ţesut uman, pe care l-au fixat în interiorul unor orificii ale robotului, metodă inspirată din ligamentele pielii umane.

Specialiştii au speranța „că această tehnologie să permită o mai bună înţelegere a felului în care se formează ridurile, precum şi a fiziologiei expresiilor faciale şi că va contribui la realizarea unor materiale folosite pentru transplant şi în produse cosmetice”, a declarat echipa, condusă de profesorul de mecano-informatică Shoji Takeuchi.

Obiectivul cercetătorilor, chiar dacă nu l-au dus în totalitate până la capăt, este ca în viitor să le doteze cu „capacităţi de auto-vindecare inerente pielii umane.

În studii precedente, aceştia au transplantat colagen pe o piele cultivată în laborator şi care prezenta o tăietură, aplicată pe un deget robotic. Scopul era de a demonstra cum aceasta se poate cicatriza.

Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu)

Iată câteva lucruri interesante!

Avantajele roboților

  • Roboții pot oferi productivitate, eficiență, calitate și consistență sporite.
  • Roboții nu se pot plictisi de jobul lor. Până când sunt opriți, pot repeta aceeași sarcină continuu. Roboții pot fi mult mai preciși decât oamenii, de aceea sunt utilizați în fabricarea microelectronicelor.
  • Roboții pot lucra în medii nesigure în care oamenii nu pot, cum ar fi fabricile chimice, zonele de radiații etc.
  • Ei nu au nevoi fizice sau de mediu precum oamenii.

Dezavantajele roboților

  • Roboții pot crea probleme economice deoarece înlocuiesc continuu oamenii.
  • Roboții pot face doar ceea ce li se spune să facă, adică nu pot face mai mult decât se așteaptă fără o comandă (între timp, învățarea automată și inteligența artificială lucrează la acest aspect). Tehnologia robotică actuală nu poate face nicio muncă fără comanda umană și nu poate concura cu abilitatea umană de a înțelege ceea ce văd.
  • Experții lucrează la dezvoltarea unui robot care poate percepe mai bine.
  • Dacă ne gândim la aplicațiile practice ale roboților, aceștia sunt scumpi și întreținerea lor este de asemenea costisitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel