Sfântul Nicolae se sărbătorește în fiecare an, pe data de 6 decembrie. Acesta nu este considerat doar ocrotitorul copiilor, ci și al brutarilor, al marinarilor și al femeilor nemăritate.
Ziua Sfântului Nicolae este o sărbătoare mult așteptată atât de către copii, cât și de adulți. Este considerat un sfânt creștin care le aduce daruri celor mici, iar înaintea acestei sărbători, se așează în fața ușii de la intrare pantofi sau ghete, în care Sfântul Nicolae să lase daruri, dulciuri și alte bunătăți.
Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită sărăciei lor. Atunci când fata cea mare trebuia să se mărite, Sfântul Nicolae, episcop de Mira Lichiei, a lăsat noapte la uşa casei lor un săculeţ cu bani. Gestul s-a repetat şi pentru a doua soră.
Când a venit vremea măritişului şi pentru a treia fată, nobilul a decis să stea de pază să vadă cine era cel care îi ajută în ascuns. Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.
Astfel, în ziua de Sfântul Nicolae încercăm să fim mai buni şi mai generoşi, făcându-ne cadouri unii altora şi mai ales celor nevoiaşi. Sfântul Nicolae a trăit la sfârşitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, din părinţii Teofan şi Nona.
El a participat la primul Sinod Ecumenic în anul 325 în localitatea Niceea, în calitate de episcop al cetăţii Mira din Lichia. La acest sinod el l-a pălmuit pe un eretic şi de la acea palmă a Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, celor neascultători să li se dea o nuieluşă în semn de avertisment.
Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice la 6 decembrie 340, data la care se sărbătoreşte ziua Sfântului Nicolae (#StNicholasDay, #SaintNicholasDay). În unele oraşe europene, în special în cele în care este patron, ziua este marcată şi prin parade, sărbători şi festivaluri. Unele biserici au, de asemenea, slujbe speciale dedicate acestei zile.
Sursa: AGERPRES (AS - editor: Mariana Ionescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News