Un motiv în plus pentru a consuma fructe!
Ziua în care mâncăm piersici
Marcată anual pe 22 august, #EatAPeachDay ne oferă încă o ocazie de a savura acest fruct sănătos şi delicios. Piersicile sunt bogate în vitamine şi perfecte pentru zilele călduroase de vară, iar textura şi aroma acestora nu vă vor lăsa să plecaţi fără să gustaţi măcar o singură felie. #EatAPeachDay este, deci, momentul perfect pentru a consuma atât piersici proaspete, cât şi sub formă de suc sau coapte, parte dintr-un desert delicios. Persoana care a avut iniţiativa acestei zile aniversare este anonimă, însă data a fost aleasă astfel deoarece piersicile sunt recoltate între lunile iunie şi august. La fel ca multe dintre cele mai delicioase alimente din lume, piersicul îşi are originile în regiunea de nord-vest a Chinei, într-o zonă frumoasă aflată la poalele munţilor. Amplasat între bazinul Tarim şi munţii Kunlun, acest copac este la originea a ceea ce sunt, fără îndoială, două dintre cele mai delicioase fructe din lume, piersicile şi nectarinele. Puţini oameni ştiu însă că nectarinele şi piersicile sunt din aceeaşi specie şi familie!
Denumirea botanică a piersicului este Prunus persica, ceea ce ne spune ceva interesant despre istoria sa. Numele de 'persica' provine de la cultivarea sa pe scară largă în Persia, însă după cum am menţionat nu de acolo provin piersicile. Acestea s-au răspândit rapid în Europa şi în zona Mediteranei şi, în cele din urmă, a ajuns în America în secolul al XVI-lea prin intermediul exploratorilor spanioli. Până în secolul al XIX-lea, cultivarea lor începuse în Americi, însă în prezent piersicile poate fi găsite şi savurate în întreaga lume în infinite varietăţi, de la piersici albe la nectarine. Cum se face însă că nectarinele şi piersicile sunt de fapt acelaşi fruct, dar nectarinele nu au puf? Ei bine, pielea nectarinei este de fapt o trăsătură genetică recesivă a piersicii. Beneficiile pentru sănătate ale consumului de piersici sunt nenumărate, deoarece piersica este un fruct cu valori nutritive ridicate şi conţinut scăzut de calorii.
Piersicile au conţinut bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, între aceştia din urmă remarcându-se beta-carotenul, esenţial pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Vitamina C din piersică ajută sistemul imunitar al organismului, în timp ce vitamina A contribuie la menţinerea unei pieli fine şi sănătoase şi la ţinerea departe a cancerului pulmonar. Piersicile sunt bogate şi în fier şi potasiu, ceea ce ajută la formarea eritrocitelor şi, respectiv, contribuie la tinerea sub control a tensiunii arteriale. De asemenea, piersicile conţin fluor, bun pentru prevenirea formării cariilor dentare. Există mai multe moduri diferite prin care puteţi sărbători #EatAPeachDay. O modalitate simplă constă în a cumpăra piersici de la un magazin local şi a le consuma ca atare. Milkshake-ul de piersici este, de asemenea, un răsfăţ perfect pentru oricine vrea să sărbătorească această zi aniversară. Serviţi o cupă de îngheţată de vanilie cu felii de piersici pe deasupra. Navigaţi pe internet pentru a afla câteva moduri creative în care pot fi servite piersicile sau postaţi despre această zi pe reţelele de socializare folosind hashtag-ul #EatAPeachDay.
Sursă: AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News