Pe lângă celebrarea a 104 ani de la Marea Unire, astăzi, la 1 Decembrie, se marchează și Ziua Mondială de combatere HIV/SIDA.
Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA
Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA este celebrată anual la 1 decembrie, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva acestei boli, de a oferi suport celor diagnosticaţi cu ea şi de a-i comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate SIDA, notează Worldaidsday.org.
Fondată în 1988, Ziua mondială de combatere a HIV/ SIDA a fost prima zi mondială a sănătăţii. La nivel mondial, se estimează că 38 de milioane de persoane au virusul HIV, potrivit Worldaidsday.org. În pofida faptului că virusul a fost identificat în 1984, peste 35 de milioane de oameni au murit din cauza HIV sau a bolilor asociate SIDA, ceea ce o face una din cele mai distructive pandemii din istorie.
Ziua mondială de combatere a HIV/ SIDA este importantă deoarece reaminteşte publicului şi guvernelor că HIV nu a dispărut - este încă nevoie de strângere de fonduri, de creşterea gradului de conştientizare, de combaterea prejudecăţilor şi de îmbunătăţire a educaţiei despre aceasta. Mai mult, răspunsul global la HIV este în pericol, chiar dacă HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
În ultimii ani, progresele înregistrate în atingerea obiectivelor privind HIV au stagnat, resursele s-au redus, iar milioane de vieţi sunt în pericol, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe Who.int. Diviziunea, disparităţile şi nerespectarea drepturilor omului se numără printre eşecurile care au permis ca HIV să devină şi să rămână o criză globală de sănătate. La 1 decembrie, OMS se alătură partenerilor pentru a comemora #WorldAidsDay2022, sub sloganul 'Equalize'.
OMS face apel la liderii mondiali şi la cetăţeni să recunoască şi să abordeze cu îndrăzneală inegalităţile care împiedică progresul în eliminarea SIDA şi să egalizeze accesul la serviciile esenţiale de combatere a HIV. Inegalităţile care perpetuează pandemia de SIDA nu sunt inevitabile; putem să le combatem. Cu ocazia #WorldAidsDay, UNAIDS ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să abordăm inegalităţile care împiedică progresul în eliminarea SIDA.
După patru decenii de răspuns la HIV, aceste inegalităţi persistă încă în ceea ce priveşte cele mai elementare servicii, cum ar fi testarea, tratamentul şi prezervativele, şi chiar mai mult în ceea ce priveşte noile tehnologii. Sloganul 'Equalize' este un apel la acţiune, subliniază UNAIDS.
Este un îndemn pentru ca noi toţi să colaborăm în vederea acelor acţiuni practice necesare pentru a aborda inegalităţile şi a contribui la eliminarea SIDA. Acestea includ: - Creşterea disponibilităţii, calităţii şi adecvării serviciilor de tratament, testare şi prevenire a HIV - Reformarea legislaţiei, politicilor şi practicilor pentru a combate stigmatizarea şi excluderea cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV şi populaţiile cheie şi marginalizate, astfel încât toată lumea să fie respectată - Asigurarea schimbului de tehnologie pentru a permite accesul egal la cele mai bune cunoştinţe ştiinţifice în materie de HIV, între comunităţi şi între Sudul şi Nordul lumii - Posibilitatea de a adapta mesajul 'Equalize' pentru a evidenţia inegalităţile specifice cu care se confruntă comunităţile şi pentru a face presiuni în vederea adoptării măsurilor necesare pentru a le aborda.
Datele furnizate de UNAIDS cu privire la răspunsul global la HIV relevă faptul că, în ultimii doi ani de COVID-19 şi în timpul altor crize globale, progresele înregistrate în lupta împotriva pandemiei HIV au scăzut, resursele s-au diminuat, iar milioane de vieţi sunt în pericol din această cauză, potrivit Unaids.org. Femeile tinere din Africa sunt în continuare afectate în mod disproporţionat de HIV, în timp ce acoperirea programelor dedicate lor rămâne prea scăzută. În 19 ţări africane cu o incidenţă ridicată a infecţiei cu HIV, programele de prevenire combinate dedicate adolescentelor şi femeilor tinere funcţionează doar în 40% din locurile cu incidenţă ridicată a infecţiei cu HIV, potrivit UNAIDS.
Doar o treime dintre persoanele din populaţiile-cheie - inclusiv bărbaţii homosexuali, alţi bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi, persoanele transsexuale, persoanele care consumă droguri, lucrătorii sexuali şi deţinuţii - au acces regulat la servicii de prevenire. Populaţiile-cheie se confruntă cu bariere juridice majore, inclusiv cu incriminarea, discriminarea şi stigmatizarea.
Mai avem doar opt ani până la atingerea obiectivului din 2030 de a pune capăt SIDA ca ameninţare globală la adresa sănătăţii. Inegalităţile economice, sociale, culturale şi juridice trebuie, deci, abordate de urgenţă. În cazul unei pandemii, inegalităţile exacerbează pericolele pentru toată lumea.
Liderii mondiali trebuie să acţioneze cu îndrăzneală şi să dea dovadă de responsabilitate, iar noi toţi, oriunde ne-am afla, trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a contribui şi noi la combaterea inegalităţilor, subliniază potrivit Unaids.org.
Sursa: AGERPRES (Autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu)
Ai un deficit de vitamina D? Vezi și Alimente bogate în vitamina D. Ce ar trebui să consumi, ca să nu ai nevoie de suplimente
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News