Interviu Ionuț Hristescu: Astrologia este o disciplină ce descrie Ingineria legăturii cerului cu pământul

Autorul articolului: Daniela Simulescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Interviu
Ionuț Hristescu aka Vrăjitoarea electrică. Sursă foto: arhivă personală
EXCLUSIV
Ionuț Hristescu aka Vrăjitoarea electrică. Sursă foto: arhivă personală

Sunt sigură că acest interviu va fi pe placul tuturor. Atât celor care îl cunosc, dar și celor care află pentru prima data de el. Ion Hristescu. Sau Ionuț. Sau Jean. Sau Vrăjitoarea electrică.

Prima dată când l-am văzut a fost la AstroFest 2013. Fiind pentru prima dată la un eveniment al Asociației Astrologilor, am avut impresia că voi vedea doar conferințe sobre. Dar nu! Ionuț a făcut toată sala să râdă și în același timp, ne-a oferit informații foarte prețioase. Detalii, statistici, argumente cum doar un inginer poate face. Un Vărsător ca la carte. Creativitate fără limite, umor, inteligență sclipitoare și o vastă cunoaștere. Cei care au tot felul de prejudecăți legate de astrologi(e), vor avea un șoc atunci când îl vor vedea pe Ionuț. 

Eu și ceilalți astrologi din România îi suntem recunoscători lui Jean pentru curajul de a crea Codul etic al astrologului. Era nevoie.

Îi mulțumesc pentru că a acceptat să ne ofere acest interviu. Eu am apreciat fiecare răspuns, sunt sigură că și tu o vei face. 

 

Care este prima ta amintire legată de astrologie?

Aveam vreo treisprezece ani, făceam pregătire pentru treapta-ntâi și profesoara, într-o seară, scoate un text, scris de mână, înșirat pe foarte multe pagini, cu titlul” zodiac”. Ne ia pe fiecare la rând, cu data nașterii: astfel am aflat că sunt ”Vărsător”. Era prin 1984, în plin comunism și naiba auzise de astrologie... Am rămas fascinat, când a ajuns la mine și a început să citească... Au trecut, apoi, vreo 12 ani până să îmi cadă în mână o carte de astrologie. Dar experiența aceea m-a marcat și m-a ajutat să înțeleg că sunt diferit și rebel iară nu neapărat o oaie neagră. 

Când ai început să studiezi?

De studiat, temeinic, am început în 1997. M-am izbit de un stâlp de iluminat pe care era lipit un abțibild ”cursuri de astrologie”. Era pe undeva în Primăria Capitalei (nu stâlpul, cursul). Foarte fain.

Ce anume te-a făcut să o urmezi?

Cel mai sincer răspuns este fascinația. Când te îndrăgostești, știi că aia e treaba ta și nu ai habar de ce, nu-ți pui întrebări. Am simțit eu că e o chestie cu astrologia asta. Abia peste ani mi-am fundamentat răspunsul oficial ”pentru că este o disciplină ce descrie Ingineria legăturii cerului cu pământul”. Iar eu sunt inginer.

După câți ani de studiu și practică ai știut că ești astrolog?

Încă nu am ajuns acolo. Sincer. Nici azi nu mă consider astrolog. Doar Inginer. Bine, nici nu studiez în sensul clasic. Când ajung la ”Venus în Scorpion” (e.g.) nu mă interesează descrierea, sentința, ”cum ești”. Ci ”cum se poate folosi?”

Cred că e deformație tehnică: atunci când eram puști, demontam radioul și mă gândeam ce altceva aș putea să să fac din el. La fel, când o demontez pe Venus din Scorpion, în loc să o pun la loc și să-i înfig o etichetă, mă gândesc ce altceva ar putea ajunge. Și primul lucru pe care-l fac este să studiez personalități (pe care le apreciez) care au avut această configurație la naștere. ”Ia uite, unde-a ajuns ăsta!”. 

Care este prima carte de astrologie citită? Dar și cea pe care ai recomanda-o din tot sufletul?

Prima carte a fost cea a lui Mihailovici, trilogia (ABC-ul astrologiei etc…). O citeam de zeci de ori, cu nesaț, însă nu îi prindeam partea practică. După ce am trecut prin pocnitorile neaoșe necesare (nu le pomenesc, să nu fim haini), am dat de Sasportas, cu ale sale ”The Twelve Houses”. După mine, cu aia trebuie început. Apoi, în limba română, M. Dicu, Astrologia orară. Am cinci exemplare acasă, fiecare în altă camera. E de bază, inclusiv pentru studiul astrologiei natale. 

Ce îi recomanzi unei persoane care vrea să studieze astrologia? Ce alte domenii ar trebui să cunoască înainte?

Păi răspunsul este conținut în a doua întrebare. Să aibă nu doar curiozitate ci și cunoștințe din psihologie, tehnică, astronomie. Apoi, istorie și cultură. Tot ceea ce este ”paranormal”, religie & comp e bonus. Adică prinde bine. Dar, ca să practici astrologia, trebuie să fii foarte bine înfipt (să ai o ancoră) în științele cu priză la pământ.

Oricine poate deveni astrolog?

Nu cred asta. Și nu că nu ar putea studia cineva astrologia foarte bine (e plină lumea de tocilari) însă dacă pica la testul de mai sus (întrebarea anterioară), mai bine nu o practică.

Să răspundem, deci, altfel:astrologia poate fi practicată de oricine este suficient de deschis și capabil să integreze varii cunoașteri și domenii în studiul său. Ai nevoie, deci, de intuiție, capacitate de sinteză și cunoaștere.

Ce mit despre astrologie îți place să dărâmi?

Că sensul vieții poate fi descris prin harta natală. Sensul și scopul vieții îl dau credințele tale, modul personal, unic, de a vedea lumea. Altfel, viața e un nonsens per se (sunt adeptul teoriei absurdului, care permite foarte multă creativitate). Astrologia este o unealtă ce te poate ajuta în a fi creativ, în a adăuga valoare la ceea ce ești și ceea ce vrei să construiești.

Cum ai defini zodia unui necunoscător?

Un proces psihic inconștient. O cămară a minții tale, în care sunt stocate niște modele dintr-o anumită categorie. Când predau, fac analogia cu Lego: fiecare zodie este un joc Lego cu modele din domenii diferite (Berbecul are figurine cu luptători, pionieri, câmpuri de luptă etc…). Planetele sunt funcțiile active din noi (jucătorii) care le asamblează, dau viață, pun în opera aceste modele.

Spune-mi trei lucruri bune pe care ți le-a adus astrologia în viața ta, dar și unul mai neplăcut.

Sentimentul că mi-am găsit calea, ar fi primul. Apoi, că prin astrologie am reușit să polarizez toate domeniile care mă interesau (psihologia și ingineria). Și, bine-nțeles, oamenii faini pe care îi întâlnesc.

Neplăcut – o delăsare, în anumite perioade, de la aspectul pragmatic, aplicativ și financiar al vieții.

Te-ai gândit vreodată să renunți la astrologie? De ce da? De ce nu?

Oh, da! În fiecare an renunț de câteva ori la astrologie (nu glumesc).

De ce da: o relație din care nu mai pleci, din când în când, sau nu-ți pui poalele în cap, nu are cum să stea pasională timp de 24 de ani ☺

De ce nu: o simt ca pe o știință de viitor. Iar eu am un mare nas (și la propriu și la figurat) pentru viitor.

Care crezi că este legea principală a astrologiei?

Sincronicitatea (iară nu cauzalitatea). Cerul este sincron cu psihicul uman și cu evenimentele.   

Ce le-ai transmite celor care spun și cred că astrologia se ocupă cu prezicerea viitorului?

Dacă-s oameni faini, i-aș invita la o bere. Și le-aș spune că fix de asta NU TREBUIE să se ocupe astrologia. Astrologia se ocupă cu o posibilă creație a viitorului, iară nu cu prezicerea sa.

Dacă nu-s oameni faini, nu mi-aș bate capul: oricum vor crede doar ceea ce vor ei. Adică ceva ce au, deja, în cap.

Ce le-ai spune celor care sunt pasionați&cunoscători de astrologie și își verifică tranzitele zilnice într-un mod obsesiv?

Că mi-am luat și eu plasă la faza asta. Și creează o dependență proastă și disfuncțională (suntem foarte subiectivi în interpretarea hărții proprii). Și, mai ales: n-o să-ți iasă. 

Astrologia este un domeniu foarte vast. Sunt curioasă ce anume te fascinează cel mai mult. Natală? Previzională? Relațională?

Natală, desigur (cred că toți colegii mei au răspuns la fel). Acolo găsim toate răspunsurile: și previzionale și relaționale.

Pe lângă teorie și practică, ce trebuie să mai ofere un curs de astrologie?

Unu: invitația la studiul domeniilor adiacente. Și descrierea conexiunii cu acestea.

Doi: modele de business în domeniul astrologic (cum începi, cum îți poți construi o afacere din aceasta).

Careul sau trigonul? Pe care dintre aceste aspecte ai paria? În funcție de experiența ta.

Careul, clar. Careul joacă tot timpul, este titular în toate meciurile; vrei, nu vrei, joci. Trigonul este pe banca de rezerve.     

Spune-ne o curiozitate de la cursurile pe care le susții de ceva timp.

Un experiment de teatru dinamic, făcut la un curs. Am ales un subiect și l-am rugat să aleagă dintre colegii de clasă câteva personaje, care erau planete, fără să le spun care sunt acestea (planetele, i.e.). Sincorinicitatea a fost uimitoare!

Cum va influența Jupiter-Saturn din Vărsător dezvoltarea astrologiei la nivel mondial?

Habar n-am. Ceea ce ”văd”, este că nu va influența astrologia în mod direct, ci indirect, prin două efecte. Unul: oameni vor fi din ce în ce mai interesați în a studia domenii diferite și de a le integra. Al doilea, energia Vărsătorului este una elitistă. Și avem nevoie (din nou, după o mie de ani) de elitism, aici. A face astrologie, la nivel profesional, te impinge într-o lume a elitelor.

Întrebare pentru Vrăjitoarea electrică: dacă ar fi să înveți un extraterestru astrologie, ce i-ai zice prima dată?

Întâi, l-aș întreba ce se bea la ei pe planetă. ☺

De fapt, nu i-aș zice nimic, doar l-aș întreaba. Asta fac cu toți cei care vin la mine: sunt interesat de cum funcționează mintea lor, de viziunea pe care o au (și sistemele de credințe) înainte de a le picura eu ceva pe acolo.

Ce alte domenii spirituale/ezoterice mai sunt în viața ta? Care este cea mai folosită după astrologie?

Văleu. O grămadă. Am zis, în primul rând, psihologia (și Cenușăreasa ei, parapsihologia). Yoga & Qi Gong, Tarot-ul, radiestezia. Acestea sunt de bază. Dar cel mai mult folosesc psihologia. Iar uneori duc intuiția în chaneling.

Ești inițiatorul proiectului “Codul etic al astrologului”. Cum l-ai descrie unei persoane care vrea să aibă o interpretare a hărții natale la un astrolog, față în față sau online.

I-aș spune că a fost odată ca niciodată a bunch of astrologers care s-au gândit că e bine să avem un astfel de cod. Cum nimeni nu citește Constituția României, la fel, nu există cititori fanatici ai Codului Etic al Astrologului. Diferența este că primul act (Constituția) este aplicată printr-un set de legi; în timp ce codul nostru rămâne la latitudinea practicantului de astrologie. De fapt, să o spunem pe-a dreaptă, la nivelul său de educație,morală și etică(n.r. - Codul etic al astrologului s-a făcut in cadrul Asociației Astrologilor din România, cu aprobarea Consiliului Director si cu contributia unei intregi echipe/ Inițiator proiect: Ion Hristescu. Conducator proiect: Firicel Ciarnau/ Echipa: Diana Spinean, Monica Toma, Mihaela Dicu, Antonia Cristina Panaitiu, Adina Binder, Constantin Bobeica). 

Sunt sigură că deja un răspuns la această întrebare. Care este sensul astrologiei?

La fel ca viața (sau electricitatea) astrologia nu are un sens, un dat. Cel puțin nu unul explicit.

Pentru mine, este un tool, o unealtă. La fel ca un aparat de măsură. Atunci când citești, pe un voltmetru ”220 Volți”, chestia asta poate fi folosită în fel și chip. Totul ține de capacitatea de interpretare a fiecăruia, de sensul pe care fiecare îl dă asupra vieții. Altfel, aparatul de măsură nu are niciun sens. 

Ce ne poți spune despre puterea intenției?

Că este subiectul (studiul) meu preferat. Uneori, cred că aș renunța (dacă aș fi pus să aleg) la astrologie, în favoarea acesteia. Dar am ales să fac invers: anume, să le mărit. Le-am pus împreună într-un curs care îmi place mult să-l susțin.

Ca să răspund la întrebarea ta, cred că puterea intenției este uriașă, iar cuplată cu astrologia (catre indică sincronicitatea), poate da rezultate superbe.

Câteva cuvinte pentru cititorii site-ului nostru

Cititul este plăcut, însă practica e de aur. Felicitări pentru lecturarea acestui site, este unul dintre lucrările profesioniste din România.

Ceea ce vă mai zic, este: doamnelor și domnilor, acum e momentul să puneți mâna pe lopeți. Astrologia este o unealtă neexplorată suficient, iar eu o simt ca pe o mină de aur pentru carieră, în deceniile ce vin. Învățați astrologie, îndemnați-i pe copii să învețe astrologie, de fapt îndrumați-i să înțeleagă lumea în care trăim, fie ea văzută sau nevăzută. Învățați despre puterea nemărginită a minții și a Universului. Și toate celelalte se vor adăuga vouă. Spor în toate!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel