De-a lungul carierei mele ca astrolog, am fost întrebată deseori dacă susțin cursuri. Și cum eu nu am urmat calea clasică în a ajunge astrolog, momentan nu am de gând să fac acest lucru. Cred mult în oamenii autodidacți, pasionați și devotați. Dar mai ales în cei care sapă adânc și nu se mulțumesc doar cu teoria clasică. Cei care fac descoperiri și știu să le împărtășească. Atelierele, prezentările și cursurile lui Dan Ciubotaru m-au învățat să văd astrologia într-un mod mult mai practic.
Dan Ciubotaru a fost Președinte al Asociației Astrologilor din România între 2008 și 2016. A fost de asemenea membru ISAR (International Society for Astrological Research) si Astrological Association of Great Britain. Susține cursuri de astrologie din 2009, atât pentru începători, cât și pentru avansați.
Vreau să îi mulțumesc lui Dan, pe care îl consider mentorul meu, pentru onoarea de a ne acorda un interviu special pentru lansarea Astrosens.
Care este prima ta amintire legată de astrologie?
Aveam cred că vreo 15-16 ani. Eram în primii ani de liceu. În blocul în care locuim la parter era o librărie ”Casa Cărților”. Era un loc pe care îl frecventam destul de des. La un moment dat mi-au căzut ochii pe o carte intitulată ”Astrologie în Noua Eră” de Dan Ciupercă. Fără să înțeleg prea multe, am simțit nevoia de a o cumpăra. Acela a fost primul contact cu astrologia și de unde a pornit totul.
Când ai început să studiezi? Ce anume te-a făcut să o urmezi?
De la 16 ani am început să studiez astrologia. Acum, după 25 de ani, încă o mai studiez. Procesul continuă. Astrologia a intrat în viața mea, m-a păcălit promițându-mi putere, glorie și succes. Pentru un adolescent e o promisiune în fața căreia nu ai nicio șansă. Trebuie să recunosc că, în final, și-a ținut promisiunea, dar într-un mod total diferit. Mi-a oferit putere în sensul în care am ajuns să mă cunosc mult mai bine. Glorie și succes mi-a oferit practicând astrologia. Ca dovadă invitația pentru acest interviu.
După câți ani de studiu și practică ai știut că ești astrolog?
Tehnic cam după vreo 12 ani. În 2006 am decis să devin astrolog profesionist, în sensul în care să ajung să trăiesc din munca astrologică. Până atunci, astrologia a fost un hobby, o pasiune. Aveam o evoluție profesională bună în mediul corporatist și nu luasem în calcul varianta astrologie cu program complet. Dar în 2005 a început să încolțească această idee că aș putea să-mi transform pasiunea în profesie. Astrolog nu pot spune că m-am simțit atunci în 2006, ci mult mai târziu, peste câțiva ani, când am fost convins că aceasta îmi este calea. Din 2006 până în 2010 am pendulat între astrologie și job. De abia din 2010 am putut renunța complet la orice altă activitate și să fac doar astrologie. Din acel moment am simțit că sunt astrolog.
Familia și prietenii te-au susținut?
Da. Pot spune că m-au susținut la modul în care nu s-au opus. Ceea ce pentru mine a fost suficient. Pe mine, dacă vrei să mă ajuți, este suficient să mă lași în pace să-mi fac treaba.
Care este prima carte de astrologie citită? Dar cea mai recentă?
Prima a fost cea de lui Dan Ciupercă, ”Astrologie în noua eră”. Cea mai recentă a fost una legată de astrologie, dar într-un mod indirect: Rudolf Steiner ”Ierarhiile Spirituale”. A fost prima mea lectură a lui Rudolf Steiner. Cărțile sale sunt un reper pentru mine, dar într-un mod haios. Cred că prin 1992-1993 am cumpărat o carte scrisă de el ”Karma și reîncarnarea”. Nu am citit-o nici până acum! :) Încă o am, dar niciodată nu am putut să o citesc. Acum, după atâția ani am reușit să lecturez prima carte cu conferințele sale.
A fost vreun moment în care te-ai simțit marginalizat din cauza faptului că erai astrolog?
Deseori s-a întâmplat lucrul acesta, mai ales când eram în tinerețe. Dar am reușit să transform acest aspect într-un avantaj pentru că am perceput-o ca eu având de câștigat, eu având ceva în plus față de ceilalți. Acum, lucrurile sunt mai simple, nu-mi mai pasă ce cred ceilalți despre ce fac, despre faptul că sunt astrolog. Fiecare înțelege cât poate.
Cum percepeau românii astrologia în 1994 versus acum în 2021?
Cam la fel, să ne distrăm cu horoscopul. Pe de o parte există un progres, dar și un regres. Progresul constă în faptul că există o acceptare mai mare a ideii de astrologie și meseriei de astrolog. Atunci era ceva asociat cu mersul la vrăjitoare. Regresul constă în faptul că lumea era mult mai însetată de cunoaștere atunci. Acum a apărut o blazare și o nevoie mai mare de răspunsuri rapide fără a depăși un prag de înțelegere.
Ai participat și la congrese internaționale. Cum este percepută astrologia în alte țări?
Am participat acum mulți ani. Prin urmare nu aș putea să-ți spun care e pulsul în alte țări la momentul actual. De vreo 10 ani m-am concentrat mai mult pe România și am redus din expunerea din afară. Curios este faptul că la început am fost mult mai cunoscut și prezent în lumea astrologică din afară. Acum mă interesează mai mult ce se întămplă la noi. Cred că percepția astrologiei în afară este similară cu a noastră. Și variază în funcție de gradul de dezvoltare materială. Cu cât o țară este mai bogată din punct de vedere material cu atât deschiderea către astrologie și spiritual scade. Dar în fiecare țară există un nucleu de astrologi care lucrează și dezvoltă astrologia.
Ce i-ai spune unei persoane care își dorește să urmeze această carieră? Care este cheia succesului?
Astrologia nu o văd ca o carieră, ci ca o vocație. Întrebarea este cum poți trăi din astrologie și a avea succes? Sfatul meu este că trebuie să fii autentic și să nu te lași tras de ceea ce cere piața. Succesul durabil se construiește în timp, prin fiecare consultație, curs, discuție avută. Scopul meu este ca, până mor, să fac astrologie și să trăiesc din această activitate. Prin urmare evit succesul rapid și caut să construiesc pe termen lung, cu răbdare.
Dacă ar exista posibilitatea să vorbești cu tine, cel de când ai început să studiezi astrologia, ce sfat ți-ai da?
Sincer, nu știu. Orice sfat pe care mi l-aș da nu ar avea susținere dacă ne raportăm la etapa în care mă aflam. Nu ar face sens pentru că nu aș avea experiența să-l procesez. Fiecare eșec, fiecare succes m-a ajutat să învăț ceva. Nici nu mi-ar plăcea ca eu de acum să mă întorc în timp să mă învăț pe mine astrologia care o știu acum. Ar fi imposibil pentru că nu aveam experiența de viață să pot duce informația acumulată.
Spune-mi trei lucruri bune pe care ți le-a adus astrologia în viața ta, dar și unul mai neplăcut.
Cel mai important lucru pe care mi l-a adus astrologia a fost libertatea. Sunt liber să-mi trăiesc viața așa cum doresc, să muncesc cât doresc, cum doresc. Practic am câștigat timp să fac ce-mi place. Astrologia mă ajută să înțeleg mai bine contextul exterior în care navigez, să știu când e momentul să trag tare, când e momentul să nu forțez. Ești liber atunci când accepți limitările lumii în care trăiești și le folosești în avantajul tău. Cel mai neplăcut lucru este că nu mai poți fi ignorant și nu mai ai scuze. Atunci când fac ceva greșit și știam că nu trebuie să fac, nu mai pot spune că nu am știut, a fost soarta etc. Nu mai pot plasa vina pe exterior. Din acest punct de vedere, astrologia pune o presiune foarte mare pe tine. Ai cunoaștere și nu mai poți trăi ca și cum nu ai avea-o.
Știu că pe lângă astrologie, studiezi și alte domenii legate de spiritualitate. Ne poți da mai multe detalii?
Încă de dinainte de astrologie am fost atras de tot ce înseamnă misticim, spiritualitate etc. Acum, pe lângă astrologie, mai studiez și practic arta taroului și arta șamanismului. Sunt două activități care completează astrologia și îmi dau senzația de complet. Astrologia vine cu cunoașterea mentală, tarotul aduce cunoaștere intuitivă, iar șamanismul experiența directă a vieții. De citit și studiat nu ratez vreun subiect. Sunt o fire foarte curioasă și cea mai mare problemă este că nu pot să studiez tot ce mi-ar plăcea.
Oamenii cred că doar femeile apelează la astrolog. Tu ce ai observat?
90% dintre clienți sunt femei. Este normal deoarece femeia prin construcție este mult mai deschisă către mister și acceptă mult mai ușor faptul că trăim într-un Univers în care nu ai control absolut. Bărbații au tendința de a crede că totul depinde de ei și foarte greu acceptă că sunt parte dintr-un sistem mult mai complex și cumva predefinit. Este și un aspect cultural-istoric în sensul în care energia masculină a fost asociată Soarelui, iar cea feminină Lunii. Luna orbitează în jurul Pământului în schimb Soarele este în centru și restul se învârt în jurul lui. Așa e și atitudinea bărbaților și a femeilor față de astrologie și nu numai. Femeia este mult mai conștientă de faptul că nu e centrul, că practic nu există un centru. Bărbații își doresc să fie centrul Universului. Cum scriam mai sus, e doar un aspect cultural-istoric care a influențat generații întregi.
Ții cursuri de astrologie din 2009. Cât de mult s-a schimbat profilul oamenilor care se înscriu la cursurile tale?
Profilul nu s-a schimbat în timp. Vin aceiași oameni care doresc să se cunoască mai bine, care depăseșc stadiul de horoscop, Ascendent, Lună Nouă și Mercur retograd. Căutarea cunoașterii este ceea ce-i animă în a studia astrologie.
Mercur sau Marte retrograd? Ce preferi?
Marte retrograd… oricum e un răspuns pur subiectiv. Nu am Mercur retrograd în hartă, ci doar Marte. Așa că nu pot alege decât ceea ce sunt, ceea ce cunosc.
Astrologia este un domeniu foarte vast. Sunt curioasă ce anume te fascinează cel mai mult. Natală? Previzională? Relațională?
Previzionala. Este și ”boala” pe care trebuie să o depășeșc în interior. Dorința mea este de a cunoaște, de a ști ce se va întâmpla. Nu neapărat cu scopul de a mă folosi de informații, ci de a ști. Altfel, mi-aș fi dorit să mă specializez mai mult pe astrologie medicală. Dar cunoștințele mele medicale sunt limitate și încă nu am găsit resursele mentale să mă apuc să studiez anatomia.
Cum crezi că arată viitorul astrologiei?
Noi acum trăim din nou o perioadă de aur a astrologie în sensul în care avem libertatea de a o studia liber. Astrologia va progresa mult, dar la un moment dat va deveni iar oaia neagră. Dacă, în trecut, religia a interzis-o pentru că oferea oamenilor un acces direct la cunoaștere, în viitor, lumea tehnologică va face același lucru. Astrologia este un instrument prin care-ți poți găsi propriul adevăr. Iar în lumea în care trăim, acest lucru nu prea e bine văzut și dorit. Adevărul societății trebuie să domine și să suprascrie adevărul personal. Dacă în trecut erai ars pe rug dacă nu credeai în Biserică, pe viitor vei fi izolat complet dacă nu ești ”conectat la rețea” și nu respecți regulile impuse de cei ce controlează rețeaua.
Care crezi tu că este sensul astrologiei?
Astrologia are multiple sensuri și scopuri. În esență cred că scopul ei este de a ne ajuta aici și acum să ne cunoaștem și să ne echilibrăm. Astrologia poate fi manualul care ne lipsește la naștere. Cu toți avem sentimentul că am venit fără instrucțiuni clare. Astrologia îți poate oferi aceste instrucțiuni.
Cum crezi că se împacă astrologia cu psihologia?
Foarte bine se împacă. Ele au un scop comun: de a ajuta omul să se cunoască. Aș spune că astro-pshiologia reprezintă o abordare excelentă, cu un viitor strălucit. Fiind o intersecție între 2 discipline, ea poate fi mai ușor acceptată de oameni. Astrologie și psihologia sunt căi diferite care pot ajuta omul în evoluția sa. Ele au un numitor comun, dar își păstrează și propria cale și unicitate.
Câteva cuvinte pentru cititorii site-ului nostru
În primul rând le mulțumesc pentru timpul și atenția acordate! Ceea ce le doresc și îi sfătuiesc este să aibă curajul să pună întrebări și să-și caute propriul adevăr, propria cale. Avem o viață și suntem datori să o trăim cum putem mai bine. În realitate avem de ales între a-ți trăi viața sau a te lăsa trăit. Nu suntem într-o lume perfectă, ideală și trebuie să luptăm pentru a ne păstra autenticitatea. Aveți curaj să luptați pentru viața voastră! Dar învățați cum să luptați! Acest lucru presupune autocunoaștere și introspecție. Studiați, citiți și puneți întrebări!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News