Arta și arhitectura islamică sunt recunoscute pentru frumusețea lor. Întâmplător, azi este și ziua lui Venus! Iată și o veste dedicată acestei zile speciale. Descoperă prin ce schimbare urmează să treacă Institutul Lumii Arabe din Paris în 2023!
Pe 27 ianuarie, Venus a început tranzitul în semnul Peștilor, unde va rămâne până la 20 februarie.
Venus o reprezintă pe Afrodita, deci frumusețe, feminitate, bani, cultură, artă, decor, culoare, sunet, tot ce ne face plăcere. Aceasta este tema în jurul căreia se vor învârti lucrurile. O să fim mai atenți la ceea ce ne face inima să tresară de bucurie până la 20 februarie.
Acest tranzit poate fi legat și de acest subiect. Lui Venus îi plac arta, arhitectura și frumosul, așa că Institutul Lumii Arabe din Paris își poate îndeplini aceste dorințe.
Totodată, vinerea este și ziua lui Venus. Din acest motiv, această zi poate fi considerată imprevizibilă, dar cuvintele de ordine sunt dragostea, prietenia, reconcilierea și frumusețea. Vinerea a fost asociată și cu relaxarea. Ai grijă ce îți dorești într-o zi de vineri, fiindcă planeta iubirii îți poate face cu ochiul!
Institutul Lumii Arabe din Paris are ambiţia de a deveni unul dintre centrele mondiale pentru arta arabă contemporană şi modernă, lăsând arta islamică în seama Muzeului Luvru sau a British Museum, transmite AFP.
Centru cultural, dar şi vitrină diplomatică, Institutul Lumii Arabe este finanţat cu 12 milioane de euro în fiecare an de către ministerul francez al Afacerilor Externe. Instituţia va primi de la minister 6 milioane de euro, repartizaţi pe trei ani, pentru renovări majore.
'Aşteptăm această lucrare de ani de zile', a spus Jack Lang, preşedintele Institutului Lumii Arabe din Paris.
Lucrările deţinute în prezent de Franţa fac parte din colecţia institutului, 'prima colecţie de artă modernă şi contemporană arabă din Occident', a subliniat Jack Lang.
'Există doar două instituţii care au fonduri mai mari decât ale noastre: Mathaf din Doha şi Sharjah din Emiratele Arabe Unite', a declarat Nathalie Bondil, directoarea departamentului muzeal şi expoziţional al instituţiei
Punerea în valoare a acestui patrimoniu extraordinar, ce include peste 3.400 de lucrări în colecţiile permanente, necesită regândirea întregului muzeu.
Institutul şi-a anunţat astfel strategia de a se concentra asupra artei arabe moderne, lăsând artele islamice în seama Muzeului Luvru sau a British Museum.
Prevăzute să dureze trei ani şi având drept principiu limitarea timpului de închidere, aceste lucrări urmăresc restructurarea întregii colecţii permanente.
Totodată, ar trebui să constituie şi prilejul unui nou ciclu pentru instituţia care, după ani dificili de la începutul anilor 2000, a cunoscut o perioadă relativ prosperă, cu o creştere semnificativă a vizitatorilor (peste 600.000 în 2022, dintre care aproape jumătate şcolari). 'Această casă a cunoscut suişuri şi coborâşuri, dar astăzi trăim o perioadă destul de fericită', a dat asigurări Lang, al cărui mandat se apropie de final.
Cu bugetul său constând în 25-28 de milioane de euro în venituri şi cheltuieli, Institutul Lumii Arabe din Paris nu se situează la acelaşi nivel cu marile muzee pariziene. Totuşi, după cum susţine preşedintele său, acesta nu este doar un muzeu.
De la conferinţe, certificări în limba arabă, sau club de comedie, activităţile instituţiei s-au dezvoltat în ultimii ani. La acestea se adaugă succesul expoziţiilor temporare (aproape 72.000 de vizitatori pentru 'Juifs d'Orient', 65.000 pentru 'Depardon/Daoud'), unele dintre acestea fiind exportate în străinătate, precum cea dedicată Orient Express-ului în 2014, expusă la Singapore în 2020.
La fel ca Muzeul Luvru şi filialele sale din Abu Dhabi şi Lens, Institutul Lumii Arabe visează să aibă o filială la New York.
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News