Descoperă mai multe despre incendiile din California, SUA.
În ultimii ani, californienii au trebuit să facă față unor incendii de pădure mortale și distructive. Dar, de fapt, această parte a vestului Statelor Unite a fost modelată de foc timp de milenii.
În acest episod al podcastului săptămânal The Conversation Weekly, aflăm despre noi cercetări din California legate de un mister vechi de decenii: extincția animalelor mari de la sfârșitul epocii de gheață.
Aceasta ne oferă câteva lecții îngrijorătoare din istorie despre modul în care oamenii, focul și ecosistemele interacționează.
Într-un parc din mijlocul Los Angelesului se află unul dintre cele mai importante situri fosile din lume - La Brea Tar Pits. Parcul se află deasupra unui rezervor natural de petrol. Cutremurele regulate din zonă au deschis fisuri în sol, aducând o parte din acel petrol la suprafață, unde stă în bălți de smoală sau asfalt.
„Asfaltul este atât de lipicios încât dacă ai merge acolo, nu ai putea ieși fără ajutor dacă ți-ai prinde ambele picioare. Și asta s-a întâmplat pe parcursul ultimei părți a epocii de gheață,” explică Emily Lindsey, o paleoecologă și curator asociat la La Brea Tar Pits care lucrează și la Universitatea din California, Los Angeles.
Aceasta a fost o perioadă când animale mari umblau pe Pământ - inclusiv, în zona Californiei moderne, mamuți, leneși uriași de pământ, pisici cu dinți sabie și lupi de dire. Multe dintre aceste animale au rămas capturate în gropile de smoală de la La Brea, unde corpurile lor oferă un unic registru fosil al animalelor care au traversat zona în timpul epocii de gheață - până, adică, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, spune Lindsey.
Ce este unic la epoca de gheață este că la sfârșitul ei, după mai mult de 50 de milioane de ani de a avea animale mari în toate ecosistemele globale, majoritatea acestor animale au dispărut - cele mai mari dintre ele. Și s-a întâmplat foarte rapid.
Cauza acestei extincții în masă a fost dezbătută de către oamenii de știință de decenii. În cercetări noi, Lindsey și colegii ei au decis să folosească înregistrările fosile de la La Brea, combinate cu înregistrările de sedimente dintr-un lac din apropiere, pentru a identifica exact când au avut loc extincțiile în California - și ce altceva se întâmpla în acel timp.
Ei au descoperit că în cei 2.000 de ani care au dus la evenimentul de extincție, clima din sudul Californiei se încălzea rapid și se usca.
Și apoi, cu 200 de ani înainte de evenimentul de extincție, acum aproximativ 13.200 de ani, vedem ceva foarte neobișnuit întâmplându-se. Totul ia foc.
Lindsey și echipa ei argumentează că, alături de clima în încălzire, au fost oamenii - a căror populație a început să se extindă în această parte a Americii de Nord în jurul acestei perioade - care probabil au aprins aceste focuri, care în cele din urmă au condus la extincția animalelor mari din California.
Descoperirile, spune ea, sunt „în mod straniu similare” cu ce se întâmplă în zonă astăzi.
Ascultați podcastul The Conversation Weekly pentru interviul complet cu Emily Lindsey, plus câteva perspective despre starea actuală a incendiilor de pădure din America de Nord de la Stacy Morford, editor de mediu și climă la The Conversation în SUA. O transcriere completă va fi disponibilă în curând.
Acest episod a fost scris și produs de Katie Flood. Eloise Stevens se ocupă de designul sunetului nostru, iar muzica noastră tematică este de Neeta Sarl. Gemma Ware este producătorul executiv al spectacolului.
Clipurile de știri din acest episod sunt de la CBS Evening News și NBC News.
Ne puteți găsi pe X, cunoscut anterior ca Twitter @TC_Audio, pe Instagram la theconversationdotcom sau prin email. De asemenea, vă puteți abona la e-mailul zilnic gratuit al The Conversation aici.
Ascultați podcastul The Conversation Weekly prin oricare dintre aplicațiile listate mai sus, descărcați-l direct prin fluxul nostru RSS sau aflați cum altfel să ascultați aici.
Sursa: Reuters
Vezi și Ce face cu adevărat un dirijor de orchestră?.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News