Încălzirea globală: oceane mai calde, peşti mai mici

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Foto: Francesco Ungaro - Pexels
Foto: Francesco Ungaro - Pexels

Oceanele mai calde au mai puţin oxigen, iar peştii mari nu pot supravieţui în aceste condiții.

Toată biodiversivitatea marină este pusă în pericol, dar nu numai. Încălzirea globală este o problemă presantă, iar cercetătorii încearcă să vadă întregul spectru de repercusiuni pe care le poate avea asupra vieţii oamenilor, dar şi a mediului înconjurător.

Ce arată un nou studiu, publicat în Science pe 6 ianuarie, este că schimbarea climatică afectează ireversibil oceanele. Peştii vor fi mai mici, pentru că cei mari nu pot supravieţui în oceane în care oxigenul este scăzut.

Prin urmare, industria de pescuit poate avea dificultăţi. În plus, pescuitul excesiv va duce la o scădere a ofertei în viitor, insuficientă să „hrănească” întreaga lume. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kiel au analizat sedimente de pe fundul oceanului vechi de circa 116.000-130.000 de ani (perioada interglaciară) şi arată că încălzirea globală ar trebui să fie luată în serios, măcar în ultimul ceas.

Citeşte şi: Ploaia va înlocui ninsoarea în Arctica

Potrivit unui studiu, ploaia va înlocui ninsoarea în Arctica, pe măsură ce criza climatică va încălzi calota glaciară nordică a planetei. Modelele climatice arată că schimbarea se va produce cu zeci de ani mai repede decât se credea, cu implicaţii „profunde”, relatează Mediafax.

În Arctica, în prezent, cade mai multă zăpadă decât ploaie. Dar, potrivit studiului, această situaţie se va inversa, urmând ca, până la sfârşitul secolului, toate terenurile şi aproape toate mările din regiune să primească mai multă ploaie decât zăpadă, dacă temperatura globală se încălzeşte cu 3 grade Celsius, potrivit The Guardian.

Promisiunile făcute de naţiuni la recentul summit Cop26 ar putea menţine creşterea temperaturii la un nivel încă dezastruos de 2,4 grade C, dar numai dacă aceste promisiuni vor fi respectate. Chiar şi în cazul în care creşterea globală a temperaturii va fi menţinută la 1,5 grade sau 2 grade, zonele din Groenlanda şi Marea Norvegiei vor fi dominate de ploi.

Oamenii de ştiinţă au fost şocaţi în luna august, când a plouat pe vârful uriaşei calote de gheaţă din Groenlanda pentru prima dată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel