Înălțarea Sfintei Cruci, un simbol al biruinței și al mântuirii, prăznuită mâine, pe 14 septembrie

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie, este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe, cu rădăcini în istoria primară a Bisericii și în tradiția veche.

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Ea ne aduce aminte de sacrificiul suprem al lui Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii și de victoria Sa asupra păcatului și a morții.

Înălțarea Sfintei Cruci nu reprezintă doar o amintire a unui eveniment istoric, ci o celebrare a esenței credinței creștine. Această zi ne amintește de sacrificiul Mântuitorului, de iubirea necondiționată a lui Dumnezeu și de promisiunea vieții veșnice. Fiecare creștin este chemat, în această zi, să își deschidă inima, să își îndrepte gândurile către cer și să îmbrățișeze speranța și alinarea pe care crucea le oferă.

Aceasta comemorează două evenimente majore legate de Sfânta Cruce, simbolul central al creștinismului:

Aflarea Sfintei Cruci de către împărăteasa Elena în anul 326, la Ierusalim. Potrivit tradiției, împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a descoperit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. După această descoperire, Sfânta Cruce a fost înălțată solemn la Ierusalim de către episcopul Macarie, pentru a fi venerată de către credincioși.

Recuperarea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în anul 629 de către împăratul bizantin Heraclie. După ce perșii au capturat Crucea în 614, aceasta a fost adusă înapoi la Ierusalim și înălțată în semn de biruință și eliberare.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci simbolizează victoria vieții asupra morții și a iubirii divine asupra păcatului. Crucea devine, în acest context, nu doar un instrument de tortură, ci un simbol al mântuirii și al biruinței asupra răului. Ea amintește de jertfa supremă a lui Hristos și de chemarea creștinilor de a-și purta fiecare crucea proprie în viața spirituală.

De Înălțarea Sfintei Cruci, în biserici se face un ritual special, numit îmbrățișarea Sfintei Cruci sau procesiunea Crucii, în timpul căreia preotul ridică crucea în fața credincioșilor, care o cinstesc prin închinăciune.

De această sărbătoare se ține post, cu interdicție la consumul de carne, lactate și ouă. De asemenea, crucea este împodobită cu flori și frunze de busuioc, despre care se crede că au fost găsite la rădăcina Crucii pe care a fost răstignit Hristos.

Înălțarea Sfintei Cruci mai este cunoscută și ca Ziua Crucii.

Rugăciuni de Înălțarea Sfintei Cruci 

„Doamne, armă asupra diavolului, crucea Ta ai dat-o nouă, că se îngrozește și se cutremură, neputând să vadă puterea ei, că morții ai sculat și moartea ai surpat. Pentru aceasta ne închinăm îngropării Tale și Învierii.”

„Să se scoale Dumnezeu, şi să se risipească vrăjmaşii Lui, şi să fugă de la faţa Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topeşte ceara de faţa focului, aşa sa piară demonii de la faţa celor ce-L iubesc pe Dumnezeu şi se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită şi de viaţă făcătoare Crucea Domnului, care goneşti demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, şi a călcat puterea diavolului, şi te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmaşul.

O, preacinstită şi de viaţă făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu şi cu toţi Sfinţii, în veci. Amin". (sursa crestinortodox.ro)

Mesajele îngerilor pentru fiecare zodie în luna septembrie. „Nu te teme să gândești diferit!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play



Asociatia Astrologilor


pixel