Nori de furtună se adună în sfârşit deasupra Parcului Naţional Hwange din Zimbabwe, dar este prea târziu pentru peste o sută de elefanţi care au cedat în faţa unei secete prelungite la acest început de vară australă, notează AFP joi. Iată mai multe detalii despre soarta elefanților!
"Precizam într-o emisiune din anul 2022 că pe durata tranzitului lui Saturn în Pești (2023-2026) devin cât se poate de reale schimbările climatice, încălzirea globală sau topirea ghețarilor. Pe scurt, avertizările ultimilor ani.
Imediat după intrarea lui Saturn în semnul Peștilor, de pe 7 martie 2023, au tot apărut articole referitoare la inundații sau secete.
Peștii sunt guvernați de Neptun/Poseidon, cel care deținea oceanele și restul apelor de pe planetă. Peștii sunt ultimul semn de apă al zodiacului. Saturn îl reprezintă pe Cronos, zeul timpului și al testelor de viață. Această planetă este cea care aduce limite, restricții, austeritate, momente neplăcute, cumpene cum le zic oamenii. Dar de fapt, el vrea să ne arate că nu acordăm atenție acolo unde trebuie. Și că ne trebuie maturizare și seriozitate.
Plimbarea lui Saturn prin apele lui Poseidon va crea noi limite în ceea ce privește granițele, transportul maritim, schimbări serioase ale climei și bineînțeles, nevoia de a avea mai multă grijă de planeta care ne găzduiește.”
Iată încă o situație devastatoare petrecută în Zimbabwe!
În faţa acestei situaţii, lui Simba Marozva şi altor angajaţi ai acestei rezervaţii nu le mai rămâne decât să taie colţii cadavrelor în descompunere pentru a împiedica ca braconierii să le găsească.
Parcul de 14.600 kilometri pătraţi găzduieşte peste 45.000 de elefanţi de savană, atât de numeroşi încât sunt consideraţi o ameninţare pentru mediu. Scena este sfâşietoare: cadavre înnegrite punctează un peisaj în care ploile întârzie de peste şase săptămâni şi unde temperaturile ating în mod constant 40 de grade Celsius.
Unii au căzut în bălţi uscate, alţii şi-au petrecut ultimele ore la umbra unui copac. Mulţi sunt pui: din ei nu a mai rămas decât un schelet acoperit cu piele zbârcită, degajând un miros persistent. Colţii intacţi sunt semnul morţii naturale.
În ultimele săptămâni, Simba Marozva şi colegii săi au patrulat zilnic în căutarea cadavrelor. În medie, un elefant bea peste 200 de litri de apă şi mănâncă 140 de kilograme de hrană pe zi.
Peste 200 de pachiderme au murit din cauza secetei în 2019. Angajaţii parcului sunt de părere că situaţia actuală este cu mult mai critică. Căutarea apei pune elefanţii în pericol, deoarece se apropie periculos de mult de zonele locuite de la periferia parcului. Însetaţi, ei se adapă din piscinele caselor şi hotelurilor sau din surse de apă contaminate de cadavre de animale.
Parcul Hwange face parte dintr-o vastă zonă de conservare transfrontalieră, care înglobează Delta Okavango şi maiestuosul fluviu Zambezi. Un recensământ aerian efectuat în 2022 estima numărul de elefanţi din această zonă la peste 225.000. Deşi zeci de mii de exemplare au fost ucise în întreaga Africă de către braconieri şi vânători începând cu anii 1970, această zonă de conservare este considerată un succes, numărul elefanţilor fiind în creştere. Sunt aproape prea mulţi, presiunea asupra resurselor parcului devenind insuportabilă. Iar schimbările climatice, un risc suplimentar, şi-au făcut şi ele apariţia.
Potrivit ecologiştilor, parcurile naturale din Zimbabwe găzduiesc de două ori mai mulţi elefanţi decât permite capacitatea acestora. Pentru Tinashe Farawo, purtător de cuvânt al parcurilor din Zimbabwe, moartea elefanţilor din Hwange a devenit o 'mare problemă', dar nu este surprinzătoare având în vedere mărimea acestei populaţii. 'Ne aşteptam la asta pentru că este cald şi a plouat foarte puţin până acum', a declarat el pentru AFP.
Între septembrie şi sfârşitul lui noiembrie 'am pierdut 112 elefanţi', precizează el, în principal 'bătrâni, tineri şi bolnavi'. 'Ei mor la 50 - 60 de metri de o sursă de apă, pentru că nu mai suportă distanţa pe care trebuie să o parcurgă pentru a găsi de băut şi de mâncat', adaugă el, uşurat de cele 'câteva ploi' care au căzut în ultimele zile.
Încălzirea climei, care creşte temperaturile şi sporeşte ameninţarea unor secete mai lungi, afectează, desigur, şi alte animale, însă le 'acordăm mai multă atenţie elefanţilor, având în vedere mărimea carcaselor acestora', a indicat purtătorul de cuvânt. Parcul Hwange, acoperit de iarbă uscată, copaci fără frunze şi zone deschise semideşertice, dispune de 104 foraje de apă alimentate cu energie solară pentru a ajunge la pânzele freatice ale căror niveluri scad în mod regulat.
În acest an, seceta a fost agravată de fenomenul El Nino. Puţurile secate obligă elefanţii şi alte animale sălbatice să parcurgă distanţe lungi pentru a se adăpa. Unii au trecut în Botswana şi în alte ţări învecinate, unde au fost semnalate numeroase decese.
Sursa: AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu)
O altă problemă serioasă cu care elefanții se confruntă este braconajul.
Braconajul asupra elefanților este o realitate tulburătoare și devastatoare în lumea conservării animalelor sălbatice. Vânătoarea ilegală pentru fildeșul din colții de elefanți a condus la o scădere drastică a populațiilor acestor creaturi magnifice. Studiile insistă asupra tehnicilor sofisticate folosite de braconieri, inclusiv capcanele înșelătoare și utilizarea armelor ilegale, care pun în pericol nu doar elefanții, ci și întregul echilibru al ecosistemelor lor. Eforturile de conservare sunt esențiale, dar braconajul rămâne o amenințare serioasă pentru aceste mamifere, subliniind necesitatea unei acțiuni urgente și coordonate pentru a proteja aceste specii vulnerabile.
În 2018, 87 de elefanți au fost uciși într-unul dintre cele mai grave cazuri de braconaj din Africa. Aceștia au fost găsiți cu craniile despicate, lângă un sanctuar din Delta Okavango. Braconierii au încercat să ascundă cadavrele după tufișuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News