Impactul psihologic al sărăciei asupra minții umane. Banii nu aduc fericirea?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Traiul în sărăcie aduce un nivel constant de anxietate și stres, iar acești factori afectează grav sănătatea mintală.

Se spune că banii nu aduc fericirea, dar, de obicei, oamenii care spun asta, nu duc deloc lipsa lor, ba din contră! Pentru alții însă, chiar și o mică sumă de bani, în comparație cu ceea ce produc milionarii lumii, reprezintă raiul pe pământ. De ce? Pentru că banii rezolvă majoritatea problemelor. Facturi, chirie, economii, școală, transport, educație, investiție, sănătate. 

Unde duce sărăcia, la nivel psihologic? Se schimbă starea emoțională a unei persoane în funcție de contextul său economic? 

În primul rând, sunt afectate gândurile pentru viitor. Atunci când ești crescut într-o familie înstărită sau măcar cu un nivel decent de bani, îți permite să ai o casă sigură, un cămin la fel de sigur, un nivel de siguranță, un frigider plin. Așadar, banii iți pot cumpăra, în primul rand, speranța. Mai ales când ești copil. Te simți bine. În schimb, sărăcia te poate face să te simți captiv într-o viață nesigură. Unii se simt pur și simplu deznădăjduiți, fără speranță. Pentru unii, chiar și simpla supraviețuire, o masă caldă, mersul la școală, devin aproape imposibile din cauza lipsei banilor.

Cum să manifestăm bani? Sfaturi pentru prosperitate financiară, potrivite pentru oricine

Așadar, copiii care cresc într-un astfel de mediu nu au mari gânduri pentru viitor. Ei se gândesc doar să le fie îndeplinite nevoile de bază. Să mănânce, să meargă la școală. Nu se gândesc că într-o zi pot conduce o afacere de succes sau că vor călători în alte țări. 

Totodată, cei care trăiesc în sărăcie nu știu cum să se gândească la strategii economice pe termen lung. Specialiștii afirmă că cei care trăiesc în sărăcie riscă să facă decizii greșite pe plan financiar și să se axeze doar pe nevoile lor imediate. Aceste persoane sunt mult mai înclinate să ia, de exemplu, multe împrumuturi, pe care nu se vor gândi dacă au sau nu de unde să le plătească. 

Tot aceiași specialiști spun că persoanele care au trăit în sărăcie riscă să aleagă și comportamente mai puțin potrivite, să se apuce de băut, să parieze, toate venind din aceeași cauză: lipsa banilor și supărările care derivă din acest subiect. De aici pornesc și anxietățile, supărările, depresia. Unii oameni ajung să se simță disperați și să nu mai știe încotro să o ia. 

Zodiile și banii. Ce spune astrologia despre cei mai norocoși în domeniul financiar?

Pentru cei care au trăit în sărăcie, banii sunt tot timpul un subiect foarte sensibil. De obicei, aceste persoane tind să se împartă în două categorii în viața adultă. Fie devin extrem de zgârciți și nu vor niciodată să dea din banii lor, fie atunci când primesc niște bani, să îi cheltuie imediat pe ceea ce vor. 

Și percepția despre sine se schimbă când nu ai bani. Cei care au trăit într-un mediu ostil sau sărac au fost privați de ceea ce alții văd normal: o vacanță, o plimbare în alt oraș, achiziționarea unor cadouri. Aceste frici și temeri nu trec niciodată, conform specialiștilor. Chiar dacă acești oameni ajung la un moment dat să facă bani, tot timpul se vor simți ca niște intruși. Simt că nu merită sau se tem că vor pierde banii într-o clipă. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel