Impactul „limerenței” asupra unei relații. Cum se definește acest termen?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Limerența, cunoscută și sub numele de iubire nebunească, apare atunci când atracția romantică față de cineva ne provoacă gânduri obsesive. Nu este un semn bun! Cum putem gestiona?

Te-ai imaginat vreodată alături de cineva care nu este disponibil? Cu toții am admirat sau am privit cu respect celebrități sau persoane care au atins măreția, fie sub forma bogăției, fie a statutului. Dar există o diferență între admirație și infatuare. De obicei, infatuarea este însoțită de iluzii sau de dorința de a avea o relație romantică intensă cu acea persoană. De multe ori, persoana de care te îndrăgostești nu este disponibilă fizic sau emoțional și nu poate oferi sau îndeplini nevoile tale, dar totuși o iubești. Dragostea pe care o simți devine o obsesie care poate chiar provoca anxietate. Te surprinzi căutând constant un înțeles ascuns în micile momente de contact, dacă ai avut vreunul cu acea persoană.

Așadar, ce sunt aceste relații ușor obsesive și unilaterale? Aceste tipuri de relații pot fi confundate cu proiecții sau chiar cu relații parasociale. Persoana care se îndrăgostește de cealaltă, ca rezultat al educației sale, încearcă să scape de lupta creată de trauma sa. Se refugiază în imaginație sau în amintiri romantizate pentru a supraviețui, iar pentru ea este mai sigur așa. Limerența este o modalitate de a te proteja, deoarece este mult mai sigur să trăiești într-un viitor fantezist al unei relații decât să treci prin lupta de a construi și menține una.

Într-o relație limerentă, fricile și anxietățile sunt direcționate către întrebarea dacă ai câștigat acceptarea, atenția sau dragostea acelei persoane. Dar nu așa funcționează relațiile reale. Două persoane intră într-o relație știind deja că amândouă sunt interesate și pregătite să fie într-o relație. Practic, într-o relație limerentă, te îndrăgostești de ideea cuiva și speri că acea persoană se va îndrăgosti de ideea ta, în timp ce într-o relație reală, amândoi sunteți îndrăgostiți de realitățile fiecăruia. Când te afli într-o relație limerentă, obiectul limerenței sau persoana de care te-ai îndrăgostit este pur și simplu un vehicul pasiv folosit pentru satisfacera nevoilor emoționale. Ei sunt pasivi deoarece fie nu îți spun activ că sunt interesați, fie sunt indisponibili emoțional sau incapabili de a avea o relație sănătoasă cu tine.

Transformă-ți viața prin conectarea cu copilul interior. De ce este important să faci acest pas?

Poate te întrebi de unde sau de ce apare acest sentiment de atașament. Limerența dezvăluie multe despre propriile tale nevoi. Potrivit revistei Psychology Today, este dorința de a fi dorit, ceea ce provine din neglijența sau trauma trecută în relații, relații în care te-ai simțit neglijat, abandonat sau ignorat. Copiii părinților narcisici sau abuzivi sunt predispuși la acest sentiment, dorința profundă de a se simți necesari, iubiți și îngrijiți. Este o nevoie emoțională primară care nu a fost niciodată satisfăcută de îngrijitorii lor din primii ani. Pe măsură ce îmbătrânim, uneori ajungem să căutăm oameni care să umple acele goluri lăsate în urmă. De aceea, mulți oameni care au sau au avut CPTSD (Tulburare de Stres Post-Traumatic Complex) provin din medii toxice sau neglijente și atrag parteneri narcisici sau se refugiază în relații limerente.

Cu toții ne dorim să ne îndrăgostim și să fim învăluiți de sentimente de siguranță sau securitate, și cu toții merităm aceste sentimente, dar este mult mai bine când acestea apar organic și realist, în loc să fie doar rodul imaginației noastre. Dragostea nu este doar un substantiv, este și un verb – acționează și face lucruri, se materializează și este tangibilă, nu este ceva care trăiește în colțurile abstracte ale imaginației tale. Dacă cineva îți spune că nu este interesat, ia-i cuvântul în considerare, chiar dacă crezi că ar putea minți. De ce? Pentru că, chiar dacă minte, nu este suficient de interesat să îți spună adevărul. Dacă te regăsești în relații limerente, ia-ți timp să fii specific cu privire la ceea ce îți dorești într-o relație, fii cât mai specific posibil. Odată ce știi ce vrei, va fi mult mai clar ce nu vrei și ce nu vei accepta. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play



Asociatia Astrologilor


pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?