În aprilie 2022 am avut o mare conjuncție Jupiter-Neptun în semnul Peștilor, în acea perioadă am atras atenția prin intermediul articolelor Astrosens, asupra sănătății mintale, dar și asupra importanței promovării acestui domeniu.
„Sănătatea mintală nu va mai fi un simplu moft, ci o necesitate” afirma astrologul Daniela Simulescu în cursul acestui an. Vom fi obligați să vorbim despre generozitate, sacrificii, donații. Vor fi multe evenimente în acest sens, în următorii treisprezece ani. Mulţi oameni vor dori să renunţe la o carieră în corporaţie sau foarte statică, la o profesie prea rigidă şi vor dori să se dedice unei cauze, să mediteze, să fie mai spirituali, să aibă experienţe la care nu s-ar fi gândit niciodată. Să caute un sens în zona profesională. Veţi auzi de mulţi oameni care dintr-o dată renunţă la tot şi merg să îi salveze pe alţii. De fapt, vor căuta să se salveze pe sine.
Haosul și confuzia vor fi la tot pasul. Oricum, în ultimii doi ani ne-am confruntat cu ele, dar războiul ne-a transportat într-un vis urât. Confuzia aceasta va avea darul să dizolve tot ce ştiam despre toată lume şi să ne pregătim de alta. Nu vom mai pune preț doar pe material, ci vom consuma mai multă energie pentru a înțelege tot ce este spiritual.
Important e să credem în noi, să nu ne lăsăm vrăjiţi de nimeni. Mai ales de persoane care promit marea cu sarea și nu sunt în stare de nimic. Deci să nu credem în baloane de săpun. Dacă aţi vrut să iertaţi pe cineva, Conjuncţia Jupiter-Neptun, din 12 aprilie, este minunată. Dacă vreţi să scăpaţi de un viciu, la fel. Aveți posibilitatea să vă treziți și să căutați remediile necesare. Ne vom da seama că nu putem schimba pe nimeni. Că dacă vrem asta, înseamnă că nu ne place de noi și că avem impresia că dacă mediul înconjurător este altfel, ne este mai bine. Nimic mai fals! De asemenea, vom conștientiza, nu în cel mai drăguț mod, că nu putem salva pe nimeni cu forța.
Primul hub de promovare a sănătăţii mintale a devenit operaţional la Iaşi, cu prilejul „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola”, a declarat managerul instituţiei, dr. Cristina Elena Dobre. Hub-ul de promovare a sănătăţii mintale, primul de acest gen din ţară, îşi propune să ofere un cadru complex şi unitar dedicat promovării sănătăţii mintale, să disemineze în spaţiul medical, universitar şi în mass-media toate informaţiile legate de combaterea răspândirii concepţiilor, atitudinilor şi comportamentelor dăunătoare pentru sănătatea mintală.
„Este primul hub din domeniul psihiatriei care este demarat de singurul institut de psihiatrie din ţară. El este iniţiat ca for metodologic pentru Regiunea de Nord Est. Ne dorim ca, astfel, să promovăm sănătatea mintală. Trebuie să luăm în calcul faptul că tulburările mintale au un impact major în sănătatea publică. De aceea, prioritatea noastră este de a transmite celor din jur că au un sprijin, noi deţinem tot ceea ce este necesar în acordarea de servicii de sănătate, avem toată resursa materială şi umană atât la nivelul Regiunii de Nord Est, cât şi pentru restul ţării”, a declarat, pentru AGERPRES, Elena Rodica Popescu, medic specialist psihiatru.
Tot prin intermediul acestui hub, Institutul de Psihiatrie Socola doreşte promovarea unui model de conduită şi a unui model de viaţă sănătos ce vor reduce riscul de apariţie a bolilor psihice. „Hub-ul este un loc, un spaţiu şi fizic şi virtual, pentru toţi cei care au ceva de spus în lumea psihiatriei. Se adresează şi studenţilor, medicilor rezidenţi, specialiştilor şi medicilor primari şi, în egală măsură, acelor colegi care ne ajută în actul terapeutic. Mă refer la psihologi, kinetoterapeuţi. De ce un hub? Pacientul privit cu empatie şi compasiune de cei din jurul său şi de întreaga societate. În schimb, însă, pacientul psihiatric este blamat, stigmatizat, iar uneori nici măcar în propria familie nu găseşte înţelegere şi alinare. De aceea am decis înfiinţarea unui loc în care specialiştii pot ţine legătura şi cu familiile şi cu pacienţii, şi ei între ei, pentru descoperirea acelor terapii de succes care vor permite ulterior reîncadrarea în societate, revenirea în societate a pacientului psihiatric”, a declarat Cristina Elena Dobre. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News