Hidrologii ne atenționează cu privire la inundaţii pe râuri din mai multe județe! Totodată, ANM anunță și vreme rea!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Vremea

Au fost transmise avertizări de vreme rea și viituri! Iată care vor fi zonele afectate! Pentru siguranță, rămâneți în casă în intervalele menționate!

Bazine hidrografice de pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Argeş se vor afla sub o atenţionare Cod galben de inundaţii în următoarele şapte ore, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit hidrologilor, până la ora 22:00, se vor înregistra viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt - afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Câineni - amonte de Acumularea Ioneşti, şi Olteţ - bazin amonte S.H. Nistoreşti (judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş).

Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională 'Apele Române', Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Olt şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Vâlcea, Gorj şi Argeş.

Sursa: AGERPRES/(AS - editor: Daniel Badea)

Totodată, INHGA mai vine cu o avertizare!

Afluenţii râului Arieş sunt vizaţi, în orele următoare, de o nouă atenţionare Cod galben de viituri, emisă joi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, până la ora 23:00, se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri ale debitelor şi nivelurilor, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râul Arieş - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scărişoara - amonte S.H. Buru (judeţele Alba şi Cluj).

Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă Mureş şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Alba şi Cluj.

Sursa: AGERPRES/(AS - editor: Daniel Badea)

Mai vine o avertizare și din partea ANM!

Va fi Cod galben de vreme instabilă, până la ora 18:00 în judeţul Caraş-Severin (îndeosebi în: Teregova, Cornereva, Slatina-Timiş, Armeniş, Luncaviţa, Cornea, Domaşnea şi Mehadica). Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Sursa: AGERPRES/(AS - editor: Daniel Badea)

Cum te protejezi de viituri?

Nu încerca niciodată să mergi pe jos, să înoți sau să conduci. Presupune întotdeauna că apa din viituri este contaminată cu scurgeri de la ferme, chimicale și canalizare. Apa contaminată poate să te îmbolnăvească. Asigură-te că îți speli mâinile, hainele și proprietatea după contactul cu apa.

Dacă viiturile sunt posibile:

  • Fii informat în caz de urgență. Urmărește recomandările autorităților.
  • Fii pregătit să evacuezi și păstrează-ți geanta de urgență la îndemână. Urmează orice instrucțiuni legate de evacuarea zonei tale. Auto-evacuează-te dacă te simți în nesiguranță.
  • Mută animalele de companie într-un loc sigur și du animalele de fermă pe un teren mai înalt. Dacă trebuie să pleci, ia animalele de companie cu tine. Dacă nu este sigur pentru tine, nu este sigur nici pentru ele.
  • Oprește alimentarea cu apă, electricitate și gaz dacă ți se recomandă.
  • Mută obiectele valoroase și periculoase cât mai sus de podea. Acestea includ echipamente electrice și chimicale. Folosește containere etanșe pentru a depozita obiectele importante.
  • Ridică perdelele, covoarele și lenjeria de pat de pe podea.
  • Verifică-ți vecinii și pe oricine ar putea avea nevoie de ajutorul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play



Asociatia Astrologilor


pixel