Colegii de la DC Medical au scris un articol cuprinzător despre hărțuirea stradală. Ce este, de ce se întâmplă și de ce femeile încă nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea? Totodată, au publicat și un interviu cu Georgiana Năstase și Dragoș Dado, doi creatori de conținut care au creat o campanie manifest, numită "STOP hărțuire", pe care te invităm să-l parcurgi.
Hărțuirea stradală a ajuns la un nivel alarmant în zilele noastre. Nu puține sunt cazurile femeilor cărora li se întâmplă zilnic să fie agresate pe stradă, fie că sunt în drum spre casă sau la o simplă plimbare. Din nefericire, nu sunt multe femei care aleg să povestească despre aceste incidente neplăcute, pentru că s-au obișnuit și preferă doar să ocolească anumite zone, pe care le consideră "nesigure". Hărțuirea nu este un lucru firesc, indiferent de modul în care alegi să te îmbraci.
Mai exact și mai pe înțelesul tuturor, prin hățuirea stradală vorbim despre un comportament abuziv al agresorului față de victimă, un comportament de intimidare, de multe ori cu tentă sexuală.
Rareori se întâmplă doar o singură dată. Pentru cei care se confruntă cu hărțuirea stradală, de multe ori nu este un incident izolat, ci ceva ce se întâmplă de mai multe ori. Efectul cumulativ al acestor tipuri de comentarii și comportamente poate face ca persoana hărțuită să aibă un sentiment sporit de anxietate și izolare.
Ce este și mai grav este că mulți dintre abuzatori, dintre cei care practică hărțuirea au aceeași scuză: ele și-o cer!
Lucrurile nu stau chiar așa.
Ei bine, deși sunt mulți cei care consideră că a fluiera fete pe stradă, a le striga, claxona, a le urmări sau chiar a le atinge este un act de putere și intimidare, totul reprezintă o infracțiune, un delict, o invadare a spațiului personal. Toată lumea merită să fie tratată cu demnitate și respect și să se simtă în siguranță în spațiile publice.
Tocmai de aceea, din fericire, din anul 2018, România are o lege care pedepsește hărţuirea stradală, potrivit căreia: "Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat".
Printr-o inițiativă a Oana Bîzgan, fost deputat, datorită căreia avem legea anti-hărțuire stradală, legea este definită ca fiind "situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor".
Odată cu inițierea legii, a subliniat că 8 din 10 românce spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea și că 4 din 10 românce nu se simt în siguranţă nici în timpul zilei. Mai mult, 7 din 10 femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.
Vezi continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News