Mihaela Bilic a vorbit recent despre diferența dintre pâinea proaspătă și cea prăjită. Nutriționistul a atras atenția și asupra unei greșeli pe care mulți o fac când prăjesc pâine, iar efectul este toxic.
"Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe", a scris recent nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
Privind "ce este diferit între sortimente", Mihaela Bilic a spus că "aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal."
"Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.", a adăugat Bilic.
"Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, ajunge la 340cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.", a mai scris Mihaela Bilic.
În încheiere, nutriționistul a dat un sfat prețios: "Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic."
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook de ce alimentele pot fi consumate chiar și după data e expirare a acestora.
”Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem - nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate. Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității. Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic - brânza cu cat e mai “împuțită”, cu atât e mai interesantă”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
În cat timp mai putem consuma alimentele după ce au expirat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News